ÚKSÚP varuje: Odhaľte hnilobu cibuľovín včas! Riziko rastie najmä po daždi

Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKSÚP) upozorňuje záhradkárov na výskyt hniloby cibuľovín, ktorá môže ohroziť úrodu v nasledujúcich týždňoch. Po daždivom počasí je riziko infekcie vyššie, keďže vlhkosť podporuje šírenie hubových a bakteriálnych chorôb.

Botrytis allii na listoch cibule
Botrytis allii na listoch cibule Foto: Shutterstock

Ako rozpoznať hnilobu cibuľovín?

Rôzne druhy húb a baktérií spôsobujú hnitie cibuľovín, pričom najčastejšie sa vyskytujú:

Botrytis allii (sivá krčková hniloba)

Mikroskopická huba, ktorá sa prejavuje najmä pri skladovaní cibúľ ako sivý povlak (mycélium) a čierne skleróciá. Napáda rastliny počas zaťahovania listov a poškodzuje pletivo cibule, ktoré následne mäkne a zahníva.

Sclerotium cepivorum (biela skleróciová hniloba)

Táto huba sa šíri pri vlhšom a chladnejšom počasí, pričom poškodzuje cibuľu, pažítku, pór, šalotku aj cesnak. Na infikovaných rastlinách sa objavuje biele mycélium a čierne skleróciá, pričom rastlina vädne a nedosahuje normálnu veľkosť cibule.

Fusarium spp. (fuzáriová hniloba)

Huba, ktorá napáda koreňové vlásky cibule a spôsobuje nahnitý belavý až bielo-ružový povlak na koreňoch a báze cibule. Vedie až k žltnutiu a vädnutiu listov a pri skladovaní možno pozorovať viditeľné vodnaté pletivo.

Erwinia carotovora a Erwinia aroideae (mokrá hniloba)

Baktérie, ktoré sa dostávajú do cibule cez drobné rany alebo poškodené miesta. Prvým príznakom sú tmavé škvrny, neskôr sa pletivo rozpadá, puká a hnije, pričom sa cibuľa mení na vodnatú slizkú masu.

Alternaria porri (alternáriová škvrnitosť)

Huba, ktorá sa objavuje ako biele škvrny na listoch a stonkách cibule, ktoré sa neskôr menia na fialové škvrny so žltkastými okrajmi. Listy a stonky sa skrúcajú a postupne odmierajú. Choroba napáda najmä pór, ale možno ju pozorovať aj na cibuli, pažítke a šalotke. Infekcia vzniká najmä z infikovaných semien alebo zo zvyškov v pôde. Môžu byť napadnuté aj cibuľky, najmä na krčku, čo má za následok žltú až červenkastú vodnatú hnilobu.

Biela skleróciová hniloba cibule
Biela skleróciová hniloba cibule Foto: Shutterstock

Ako sa tieto choroby šíria?

Tieto choroby sa môžu šíriť rôznymi spôsobmi, najčastejšie cez napadnuté osivo, sadzačky a rastlinné zvyšky alebo pôdu. Preto je veľmi dôležité používať zdravé a morené osivo a rýchlo likvidovať napadnuté rastliny, aby sa zabránilo ich šíreniu.

Preventívne opatrenia proti hnilobe cibuľovín

ÚKSÚP odporúča niekoľko preventívnych opatrení, ktoré môžu pomôcť minimalizovať riziko hniloby cibuľovín:

  • Striedanie plodín: Zabezpečte, aby ste cibuľoviny pestovali na rovnakom mieste najskôr po 4 rokoch.
  • Správna hustota porastu: Dbajte na optimálnu vzdialenosť medzi rastlinami, aby sa zabezpečila dostatočná cirkulácia vzduchu a zabránilo sa šíreniu chorôb.
  • Minimalizácia hnojenia dusíkom: Prehnojenie dusíkatými hnojivami oslabuje rastliny a zvyšuje ich náchylnosť na choroby.
  • Odstraňovanie napadnutých rastlín: Napadnuté rastliny je nutné okamžite odstrániť a zlikvidovať ich mimo záhrady, ideálne na kompostovisku.

Ochrana cibuľovín počas zberu a skladovania

Správna manipulácia s cibuľou počas zberu a skladovania je kľúčová na zníženie rizika hniloby:

  • Zber cibule: Zbierajte cibuľu, keď 2/3 vňate poľahne, a to za suchého počasia, aby ste minimalizovali riziko poškodenia.
  • Sušenie cibule: Po zbere je dôležité dôkladne vysušiť cibuľu počas 5-10 dní. Odstráňte vňať až po úplnom dosušení.
  • Skladovanie: Cibuľu skladujte v chladnom a suchom prostredí pri teplote okolo 1 °C a vzdušnej vlhkosti okolo 65 %.

Text: spracovala Mária Stromčeková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: signalizačná správa ÚKSÚP z 21.7.2025

Diskusie na tému článku