Cuketový recept, ktorý si okamžite zamilujete

  • 17.06.2017

Cuketa je všestranná zelenina a v kuchyni sa dá využiť na množstvo spôsobov. Vyskúšali ste ju už zapiecť s chlebom, paradajkami, olivami a syrom? Neváhajte a pripravte si toto ideálne letné jedlo.

Cuketa zapekaná s chlebom

Suroviny:

  • 1-2 cukety
  • 3 krajce chleba
  • kúsok oravskej slaninky (dá sa vynechať)
  • 1 cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 100g olív
  • 100g tvrdého syra (najlepší je cheddar)
  • 1 vajce,
  • 3PL mlieko alebo šľahačková smotana
  • 60g maslo
  • soľ,
  • biele mleté korenie
  • bazalka, tymián, oregano…
  • olivový olej
  • paradajky
  • mozzarella, prípadne tvrdý syr

Postup prípravy

Chlieb pokrájame na kocky a dáme do misky. V inej miske rozšľaháme vajce, pridáme smotanu (alebo mlieko) a vlažné rozpustené maslo. Touto zmesou polejeme pokrájaný chlieb a necháme vsiaknuť. Chlieb má len jemne nasiaknuť, nie rozpadnúť sa.

Na kocky, alebo kolieska pokrájame aj cuketu a zmiešame s pokrájanou cibuľou, nasekaným cesnakom, kúskami slaninky, postrúhaným cheddarom, bylinkami a olivami. Dochutíme soľou a mletým bielym korením. Dobre premiešame. K cukete opatrne pridáme pripravený chlieb a vlejeme pár lyžíc olivového oleja. Vznikne skôr sypká ako vlhká zmes, ale tak to má byť.

Misu na zapekanie vymastíme maslom a hmotu do nej „utľapkáme“. Na vrch poukladáme na plátky pokrájané paradajky, prípadne celé cherry rajčiny, zakryjeme alobalom a dáme piecť na cca 30-40 minút.

Potom odkryjeme, na vrch poukladáme plátky mozzarelly, alebo zasypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť ešte na 5-10 minút. Chlieb zaujímavo schrumkavie a konečný efekt je naozaj výborný. Dobrú chuť!

 

 

Text: Michaela Horanová
Foto: isifa/Shutterstock

 

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?