Cuketový recept, ktorý si okamžite zamilujete

  • 17.06.2017

Cuketa je všestranná zelenina a v kuchyni sa dá využiť na množstvo spôsobov. Vyskúšali ste ju už zapiecť s chlebom, paradajkami, olivami a syrom? Neváhajte a pripravte si toto ideálne letné jedlo.

Cuketa zapekaná s chlebom

Suroviny:

  • 1-2 cukety
  • 3 krajce chleba
  • kúsok oravskej slaninky (dá sa vynechať)
  • 1 cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 100g olív
  • 100g tvrdého syra (najlepší je cheddar)
  • 1 vajce,
  • 3PL mlieko alebo šľahačková smotana
  • 60g maslo
  • soľ,
  • biele mleté korenie
  • bazalka, tymián, oregano…
  • olivový olej
  • paradajky
  • mozzarella, prípadne tvrdý syr

Postup prípravy

Chlieb pokrájame na kocky a dáme do misky. V inej miske rozšľaháme vajce, pridáme smotanu (alebo mlieko) a vlažné rozpustené maslo. Touto zmesou polejeme pokrájaný chlieb a necháme vsiaknuť. Chlieb má len jemne nasiaknuť, nie rozpadnúť sa.

Na kocky, alebo kolieska pokrájame aj cuketu a zmiešame s pokrájanou cibuľou, nasekaným cesnakom, kúskami slaninky, postrúhaným cheddarom, bylinkami a olivami. Dochutíme soľou a mletým bielym korením. Dobre premiešame. K cukete opatrne pridáme pripravený chlieb a vlejeme pár lyžíc olivového oleja. Vznikne skôr sypká ako vlhká zmes, ale tak to má byť.

Misu na zapekanie vymastíme maslom a hmotu do nej „utľapkáme“. Na vrch poukladáme na plátky pokrájané paradajky, prípadne celé cherry rajčiny, zakryjeme alobalom a dáme piecť na cca 30-40 minút.

Potom odkryjeme, na vrch poukladáme plátky mozzarelly, alebo zasypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť ešte na 5-10 minút. Chlieb zaujímavo schrumkavie a konečný efekt je naozaj výborný. Dobrú chuť!

 

 

Text: Michaela Horanová
Foto: isifa/Shutterstock

 

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč