Upravte si trávenie, posilnite imunitu, predchádzajte infarktu a trombóze. Nenáročný šachor je mimoriadne liečivý

  • 30.03.2023

Medzi u nás menej známe, no vo svete cenené pochúťky, ktoré však môžeme pestovať aj v našich končinách, patrí „chufa“ (čufa). Stretnúť sa môžete aj s pomenovaniami zemné mandle, tigrie orechy či botanicky správne – hľuzy šachora jedlého.

Šachor jedlý
Foto: iStock.com

Latinský názov je Cyperus esculentus a pestoval sa už v časoch faraónov v Egypte.

Zdravie, ktoré ukrývajú nenápadné hľuzy

Drobné, približne 1,5 až 2 cm veľké hľuzky skutočne chuťou pripomínajú mandle. Majú množstvo zdravotných benefitov, čo ich radí medzi „superpotraviny“. Obsahujú veľa vlákniny, proteín a prírodné cukry, sú bohaté na cenné minerály a prirodzene neobsahujú lepok či cholesterol. Pomáhajú proti nafukovaniu, preventívne pôsobia proti rakovine, trombóze a infarktu. Majú priaznivý vplyv na črevnú mikroflóru, imunitu a tiež na psychiku.

Vhodný aj pre alergikov

Hľuzy šachora majú veľmi príjemnú chuť a ich plusom je, že nespôsobujú problematické reakcie osobám citlivým na laktózu a ľuďom s alergiami na orechy.

Prečo spomíname laktózu a orechy? Pretože práve tieto potraviny sa dajú pomocou šachora dobre nahradiť. Veľmi jednoducho si z neho môžeme vyrobiť rastlinné mlieko, opražené hľuzy zase nahradia lieskovce. Mimoriadne obľúbený je v Španielsku – pripravuje sa tu z neho nápoj „horchata“ (čítame orčata) – a naprieč celou krajinou môžeme natrafiť na veľmi populárne „horchaterie“. Je to niečo ako kaviareň a cukráreň v jednom, pochúťky z čufy sa tu predávajú vo viacerých obmenách.

Hľuzy šachora obvykle v našich končinách zoženieme ako vysušené „oriešky“, ktoré pred konzumáciou namočíme na 24 až 72 hodín do vody. Dĺžka namáčania závisí od miery ich vysušenia. Proces prípravy je dokončený, keď sa hľuzky zaguľatia, stratia pôvodnú vráskavitosť a sú chrumkavé. Tieto „oriešky“ môžeme jesť surové alebo ich nasucho opražíme na panvici. Dajú sa tiež pomlieť alebo rozmixovať na hrubú múku, ktorú použijeme ako alternatívu múky či krupice.

Múka zo šachora
Foto: Shutterstock

„Mliečny“ nápoj i náhrada kávy

Ak hľuzy šachora rozmixujeme s vodou, po precedení cez redšiu látku či hustejšie sitko získame výdatný, sýty a chutný „mliečny“ nápoj. Ten môžeme kombinovať a dochucovať s rôznym korením, cukrom, citrónovou šťavou či kakaom. Nápoj môžeme podávať studený i teplý. Silnejšie upražené „oriešky“ sa dajú po rozomletí použiť aj ako výživná náhrada kávy.

Ako pestovať šachor

Ak si chceme šachor jedlý vypestovať, použijeme na to už zmienené hľuzky. Aj pred výsadbou je vhodné nechať ich odležať vo vode, aby sme urýchlili ich prebudenie. Hľuzy vysádzame do nádob alebo voľnej pôdy, keď pominie riziko mrazov. V interiéri ich teda môžeme vysádzať od apríla, do voľnej pôdy až v druhej polovici mája. Šachoru vyhovuje slnečné stanovište a výživná, hlinito piesčitá pôda s dostatkom vlahy.

Hľuzy znesú najnižšiu teplotu v rozmedzí od -5 až do -12 °C, nadzemná časť pripomínajúca trávy je citlivejšia. Je nutné spomenúť, že v niektorých krajinách, ako Nemecko, Holandsko či Švajčiarsko, sa začína prejavovať jeho invazívny potenciál a šíri sa i samovoľne – roznášaním hľuziek poľnohospodárskou technikou, ale i semenami.

Šachor dorastá do výšky približne 60 cm. Na konci vegetačnej sezóny nadzemná časť žltne a zasychá, vtedy je čas na zber hľuziek. Tie rastú obvykle v hĺbke od 20 do 45 cm. Z jednej vysadenej hľuzy môžeme získať približne 35 až 70 ďalších. Po vykopaní necháme hľuzy usušiť a skladujeme ich v suchu. Priebežne ich namáčame vo vode a postupne spotrebujeme.

Šachor jedlý
Foto: Shutterstock

Kde kúpiť šachor?

Ak vás šachor zaujal a chceli by ste vyskúšať jeho benefity a príjemnú chuť, najjednoduchšie je si ho vyhľadať na internete, kde sa hľuzy u predajcov orieškov ponúkajú ako snack. Najvýhodnejšie ich však zoženiete ako návnadu na ryby, v ponuke býva pod označením „tigrie orechy“. Pestovanie i kuchynské využitie šachora môže byť vítaným spestrením každého jedálnička.

Text: Martin Kohútek
Foto: iStock.com

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?