Vysádzajte kedykoľvek: Kontajnerové ríbezle nemusia čakať na jar či jeseň

  • 03.08.2018

Záhradné centrá ponúkajú dnes už široký sortiment ovocných výpestkov v kontajneroch, ktoré nám umožňujú ich výsadbu aj počas vegetačného obdobia. Nemusíme čakať na jarný či jesenný termín.

Vysádzajte kedykoľvek: Kontajnerové ríbezle nemusia čakať na jar či jeseň

Kontrolný zoznam

Materiál:

  • sadenice v kontajneroch
  • zásobné hnojivo na báze rohoviny

Náradie:

  • rýľ
  • krhla s vodou
  • lopatka
  • rukavice

Postup

1. MLADÉ VÝHONY

Krík ríbezle

Na tejto sadenici sú krásne viditeľné vyrastajúce mladé výhony, ktoré budú onedlho tvoriť základ kra. Vitálny rast urýchli vstup do plodnosti.

2. JAMA

Výsadba ríbezle

Pôdu si pred výsadbou pripravíme – mala by byť prevzdušnená, vyrovnaná a bez burín. Do nej vykopeme asi o 5 cm hlbšiu jamu, ako je výška kontajnera.

3. ZEMINA

Výsadba ríbezle

Rýľom dôkladne rozdrobíme aj zeminu, ktorú sme vybrali z pôdy pri výkope jamy a ktorou budeme sadenicu opäť zasýpať.

4. ZÁSOBNÉ HNOJIVO

Výsadba ríbezle

Na spodok jamy nasypeme hnojivo na báze rohoviny. Takéto hnojivo nespáli korene a vďaka postupnému uvoľňovaniu živín pôsobí ako zásobné hojenie.

5. ŽIVINY DO ZEMINY

Výsadba ríbezle

Za hrsť hnojiva pridáme tiež do vykopanej zeminy. Vďaka tomu sa nám pri jej prisýpaní ku koreňom dostane hnojivo do celého profilu koreňového systému.

6. KOREŇOVÝ BAL

Koreňový bal

Sadenicu opatrne vyberieme z kontajnera, aby sme nenarušili vybudovaný koreňový systém. Ešte pred výsadbou vložíme koreňový bal asi na hodinu do vedra s vodou.

7. DO JAMY

Výsadba ríbezle

Sadenicu vložíme do jamy, priamo na zásobu ekologického hnojiva. Mala by byť umiestnená približne o 5 – 10 cm hlbšie pod úrovňou terénu, ako rástla v kontajneri.

8. PRISYPANIE

Výsadba ríbezle

Vykopanou zeminou opatrne prisypeme sadenicu, pričom ju zo všetkých strán dôkladne, ale jemne pritláčame ku koreňovému balu.

9. VYSADENIE

Výsadba ríbezle

Vďaka hlbšej výsadbe rastlina lepšie kotví v pôde a na podzemných častiach výhonov si v krátkej dobe vybuduje ďalšie korene, ktoré obohatia jej koreňový systém.

10. ZÁLIEVKA

Výsadba ríbezle

Každú vysadenú sadenicu dôkladne zalejeme dažďovou vodou, čím opäť prispejeme k eliminácii stresu a zabezpečíme jej bezproblémové ujatie.

11. BEZ REZU

Výsadba ríbezle

Sadenice vysadené z kontajnerov nie je potrebné zrezať, nakoľko majú dobrú rovnováhu medzi nadzemnou a podzemnou časťou.

Dobré rady

Na istotu

Kontajnerované výpestky sú drahšie ako tie voľnokoreňové, no môžeme ich vysádzať takmer celoročne, samozrejme, s výnimkou mesiacov s trvalo premrznutou pôdou. Nespornou výhodou je tiež 100-percentná ujateľnosť týchto výpestkov, čo kompenzuje negatívum potreby vyššej investície.

Iba v kontajneri

Niektoré ovocné druhy sa predávajú výhradne v kontajnerovanej forme. Patria medzi ne napríklad brusnice, zemolez kamčatský, schizandra čínska, kustovnica čínska, rakytník či aktinídie. Čoraz častejšie sa tento druh výpestkov stáva štandardom aj v prípade druhov drobného ovocia, ako sú ríbezle, egreše, maliny, černice či malinočernice.  V tejto forme však nájdete už úplne bežne na pultoch záhradných centier aj prakticky všetky druhy veľkého ovocia, čo nám atraktívne rozširuje čas ich výsadby.

Prečo sadiť v lete?

Dôvodov môže byť viacero. Niekto radšej zainvestuje do drahšieho materiálu so zaručeným ujatím, iný na jar ešte nemal vyrovnaný či vysporiadaný pozemok a ďalší to počas jarnej výsadbovej sezóny jednoducho nestihol a nechce sa mu premárniť celú jednu vegetáciu čakaním na jesennú výsadbu. Dôvody tejto výsadby sú rôzne, každopádne je však dobre, že túto možnosť máme.

Pohodlnejšia výsadba

Samotná výsadba je v podstate veľmi podobná výsadbe voľnokoreňového výpestku. Odlišuje sa drobnosťami, odpadá napríklad rez koreňov a nadzemnej časti. Dôraz treba klásť na dôkladnú a pravidelnú zálievku, na ktorú sú takéto sadenice vďaka bohatému obrastu veľmi náročné.

 

 

Text: Ing. Marián Komžík, Kohaplant, Levice
Foto: autor, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč