Vysádzame priesady paprík: Podľa čoho vyberať správnu odrodu? Vysádzať po jednej či po dvoch?

13. máj 2020Úžitková záhrada

Práve teraz je čas na výber sadeníc paprík. S výsadbou von pre istotu počkajte až do polovice mája, po troch zmrznutých.

Farebné papriky a chilli na kuchynskej linke

Iste, keď už od desiateho mája hlásia vyrovnané počasie s dennými teplotami okolo 20 °C aspoň na 10 dní dopredu, vysádzať môžeme i o niečo skôr ako po troch zmrznutých. V každom prípade termín výsadby prispôsobíme počasiu, ktoré v tomto období intenzívne sledujeme.

Podľa čoho vyberať papriky?

Odrody vyberáme najmä podľa svojich chuťových preferencií a zámeru. Chceme ich iba na priamy konzum alebo aj na pečenie či zaváranie? Znesieme iba neštipľavé papriky, alebo, akú mieru štipľavosti očakávame? Sortiment je veľmi široký, už len nájsť toho správneho predajcu sadeníc. Malopestovateľa na trhu sa pokojne opýtajme, odkiaľ mal semeno. Ak povie, že vlastné, môžu byť od neho kúpené „odrody“ sklamaním, pretože papriky sa na stanovišti navzájom krížia a nakoniec nám vyrastú iné plody, ako sme si predstavovali. Nuž, nie vždy je to „domáce“ výhrou.

Na pole alebo do skleníka?

Ak papriku pestujeme v krytých pestovateľských priestoroch, čiže vo fóliovníku alebo v skleníku, priesady môžeme vysádzať už výrazne skôr ako v polovici mája. Vyberáme nielen z odrôd určených do skleníka, ale aj z odrôd na voľné pestovanie. Pozor však, naopak to zvyčajne neplatí. Odrody určené na pestovanie „pod sklo“ zvyčajne potrebujú dlhší čas na to, aby priniesli úrodu, bývajú vyššie a viac rozkonárené, pretože za dverami im neublíži vietor. Ak by sme ich sadili von, pripravme sa na nižšiu úrodu a pravdepodobnosť polámania vetrom. Odrody určené na poľné pestovanie sú totiž nižšie, kompaktnejšie a všeobecne skoršie.

Priesada papriky v zemi

Po jednej alebo po dvoch?

Tak ako je to s výsadbou paprík, majú sa vysádzať po jednom alebo po dvoch kusoch do jednej jamky? Možné sú oba varianty, ale „zvyk“ vysádzať dve rastliny spolu sa preniesol do záhradiek najmä od veľkopestovateľov. Keď kedysi predpestovali sadenice a vysádzali ich na veľké pole ako prostokorenné, čiže s narušenými koreňmi, zistili, že veľa z nich neprežije. Preto ich začali vysádzať po dvoch, čím zvýšili šance, že pole bude osadené tak, ako má. Toto má stále zmysel aj v záhradke, ak sadenice pestujeme napríklad v parenisku a nepikírujeme ich, ale rovno vysádzame do pôdy. Ak však sadenice včas vyjednotíme a pestujeme v samostatnom malom kvetináči a pri výsadbe neporušíme korene, pestovať ich môžeme samostatne, rastliny sa pekne rozkonária a nebudú mať priamu konkurenciu.

Výsadba papriky

Výsadba na balkón alebo terasu

Papriku môžeme pestovať aj v kvetináči na slnečnom mieste, v zásade akúkoľvek poľnú odrodu plus všetky mini odrody určené na tento účel. Samotná nádoba s koreňmi nemá byť na celodennom úpale a ideálne je, ak má zdvojené steny, aby nedochádzalo k prehriatiu koreňov. Podmienkou je dostatočne veľká nádoba (minimálne 20 l, optimálne 30 l na jednu rastlinu). Naplníme ju kvalitným substrátom s prímesou ílovitej pôdy, ktorá zlepší zadržiavanie vody. Pridáme pomaly rozpustné hnojivo. Ako zálievku používame napríklad PET fľašu naplnenú vodou, ktorú ponoríme do pôdy hrdlom dolu.

Paprika

Čo je technologická a botanická zrelosť?

Prvá spomínaná je zrelosť, kedy plody narastú do plnej veľkosti a začína sa so zberom. Botanická nastáva neskôr, keď sa plody vyfarbia, získajú vyšší obsah cukrov a dozrejú semená. Napríklad zelené papriky trháme v technologickej zrelosti. Ak ich necháme na rastline dlhšie, zmenia farbu na oranžovú až červenú. Jedlé sú však v oboch prípadoch.

Ako pestovať papriku

  • Výber stanovišťa: Paprika potrebuje teplé, slnečné, záveterné miesto s kvalitnou pôdou s množstvom organického materiálu.
  • Rozstupy pri výsadbe: 40 – 60 × 40 – 60 cm, podľa odrôd a ich veľkosti
  • Zálievka: Keďže zrážky nie sú počas roka rovnomerne rozdelené, je paprika odkázaná na zálievku. Zalievame pod rastliny na pôdu, najlepšie podmokom a nie príliš studenou vodou.
  • Hnojenie: Používame hnojivo na plodovú zeleninu.
  • Ochrana pred slnkom: Ak sú niekoľko dní po sebe vysoké teploty a intenzívne slnečné žiarenie, na provizórnu oporu natiahneme bielu netkanú textíliu ako ochranu pred úpalom.
  • Opora: Veľké rastliny priväzujeme k opore, aby sa nevyvrátili.

8 zaujímavých a chutných odrôd

Monanta, poľná

Paprika, odroda Monanta
Foto: Moravoseed.cz

Jedna z najskorších sladkých odrôd, vhodná na zber v technologickej (svetložltá) i botanickej zrelosti (červená). Používa sa na priamy konzum i konzervovanie. Priemerná hmotnosť plodu je 160 g.

Cynthia F1, poľná

Paprika, odroda Cynthia F1
Foto: Moravoseed.cz

Hybridná univerzálna sladká odroda do teplejších polôh a na postupný zber. Farba plodov je v technologickej zrelosti zelenkavobiela, v botanickej červená. Vhodná na priamy konzum a konzervovanie.

Ontara, poľná 

Paprika, odroda Ontara
Foto: Moravoseed.cz

Skorá a sladká odroda papriky rajčinového typu s plodmi s priemerom cca 4 – 5 cm obľúbenými na zaváranie. Dá sa konzumovať i priamo. V technologickej zrelosti je zelenkavobiela, v botanickej červená.

Poseidon, poľná

Paprika, odroda Poseidon
Foto: Moravoseed.cz

Veľmi skorá, pálivá paprika typu baraní roh. Je vhodná na konzervovanie celých plodov v technologickej (zelená farba) i botanickej zrelosti (jasná sýtočervená farba).

Kubista F1, skleníková

Paprika, odroda Kubista F1
Foto: Moravoseed.cz

Stredne skorý sladký hybrid s tzv. „kvadratickými“ (štvorhrannými) plodmi. V technologickej zrelosti je tmavozelená, v botanickej oranžová. Priemerná hmotnosť plodu je 190 g.

Komtesa F1, skleníková

Paprika, odroda Komtesa F1
Foto: Moravoseed.cz

Skorý sladký vyšší hybrid s vysokým výnosom plodov je v technologickej zrelosti svetlý žltozelený, v botanickej tmavočervený. Priemerná hmotnosť plodu je 110 g.

Korál, univerzálna

Paprika, odroda Korál
Foto: Moravoseed.cz

Skorá veľmi pálivá koreninová paprika čerešňovitého typu, vhodná na nakladanie do kyslého nálevu aj ako surovina na sušenie celých plodov. Najviac kapsaicínu (pálivej látky) sa nachádza na rebrách plodov.

Yvona, Oraneta, Solea, do kvetináča

Farebné papriky v kvetináči
Foto: Moravoseed.cz

Červená Yvona, oranžová Oraneta a žltá Solea sú pálivé veľmi nízke odrody vhodné do kvetináčov. Pestujú sa nielen na konzum, nakladanie a sušenie celých plodov, ale aj ako okrasné rastliny.

Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock, Moravoseed.cz
Zdroj: časopis Záhrada

Komentáre

    Pridaj príspevok