Využite bohatstvo ihličnatých lesov: Vyrobte si liečivý smrekový sirup a živicovú masť

  • 22.05.2019

Les je spoločenstvo, ktoré tvorí množstvo stromov, lesných živočíchov, húb, baktérií a najrôznejších rastlín. Ak sa les skladá z 80% z ihličnatých stromov, ide o ihličnatý les, kde zvyčajne prevažuje smrek obyčajný. Ďalšie druhy ihličnatých stromov sú napríklad borovica, sosna, smrekovec opadavý alebo jedľa.

Využite bohatstvo ihličnatých lesov: Vyrobte si liečivý smrekový sirup a živicovú masť

Ihličnaté lesy pokrývajú prevažne sever Slovenska a vyššie položené oblasti. Stromy sú tu vysoké a štíhle, prispôsobené na chladnejšie klimatické podmienky. Kmene ihličnanov sú pružné a aj vďaka hustote zalesnenia dokážu odolať silnejšiemu vetru.

Využite bohatstvo ihličnatých lesov: Vyrobte si liečivý smrekový sirup a živicovú masť

Pôda pod ihličnatým lesom je prevažne kyslá a vlhká. Darí sa tu dobre machom, lišajníkom a nízkym porastom lesných čučoriedok, prípadne lesným malinám.

Les má pre človeka hneď niekoľko dôležitých funkcií. Dokáže priaznivo pôsobiť na klímu a zlepšiť kvalitu ovzdušia. Tlmí hluk, produkuje kyslík a vplýva aj na správny kolobeh vody v prírode, spevňuje pôdu svahovitého terénu, čím bráni zosuvom a udržuje vodu v pôde. A v neposlednom rade pomáha zachovávať niekoľko vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Pre človeka zasa poskytuje priestor pre oddych, relaxáciu a psychohygienu a dokáže nás nabiť tou správnou energiou.

Využite bohatstvo ihličnatých lesov: Vyrobte si liečivý smrekový sirup a živicovú masť

Najviac vitamínu C sa skrýva v jarných smrekových pukoch

Máj je tým správnym obdobím, kedy sa hlavne v severnejších častiach Slovenska stretneme so slovným spojením smrekový sirup. Ide o veľmi liečivú medicínu, ktorú poznali už naše babičky a prababičky. Koniec jari a začiatok teplých dní je ideálne obdobie na zber svetlozelených smrekových pukov. Smrekové púčiky obsahujú obrovské množstvo vitamínu C a vitamínu A. Okrem toho sú aj skvelým antioxidantom a nádherne voňajú živicou. Kedysi sa jarné smrekové púčiky využívali dokonca na kŕmenie domácich zvierat, pre ktoré malo byť takéto spestrenie prospešné pre ich zdravie.

Využite bohatstvo ihličnatých lesov: Vyrobte si liečivý smrekový sirup a živicovú masť

Ak sa vyberiete natrhať si smrekové puky do lesa, určite neotrhajte iba jeden jediný stromček. Prekazíte mu totiž jeho rast. Nazbierajte si puky z viacerých stromov. Nezabudnite sa vyhnúť aj okrajovým častiam lesa, kde je v blízkosti cesta. Doma si puky jemne prepláchnite vodou, aby ste sa zbavili prípadných nečistôt a nečakaných návštevníkov v podobe drobného hmyzu či pavúčikov.

Na výrobu domáceho smrekového sirupu proti kašľu a na zvýšenie imunity potrebujeme:

  • 4 hrnčeky smrekových pukov
  • 1 hrnček vody
  • 2 hrnčeky cukru ( môže byť kryštálový, trstinový, alebo ho nahraďte medom)
  • 1 citrón

Využite bohatstvo ihličnatých lesov: Vyrobte si liečivý smrekový sirup a živicovú masť

Postup je nasledovný:

Podľa množstva nazbieraných smrekových pukov zvolíme adekvátne veľký sklenený pohár. Do pohára nasypeme vrstvu smrekových výhonkov a zakryjeme ich vrstvou cukru. Pridáme pár plátkov citróna, ktorý sme pred nakrájaním dôkladne umyli. Opäť vrstvíme smrekovými púčikmi, cukrom a citrónom. Pokračujeme, kým nepoužijeme všetky nazbierané puky. Takto naplnený zaváraninový pohár zalejeme vodou, uzatvoríme a odložíme na týždeň na slnečné miesto. Ak preferujeme hustejší sirup, vodu môžeme vynechať, alebo jej pridať menej.

Po týždni sa cukor rozpustí a smrekové výhonky pustia voňavú šťavu. Celý obsah pohára precedíme cez hustejšie sitko alebo plátno a sirup prelejeme do menšej uzatvárateľnej nádoby. Tú potom skladujeme najlepšie na chladnejšom a tmavom mieste, napríklad v chladničke. Sirup užívame pri prechladnutí, proti kašľu alebo na zvýšenie imunity počas celého roka.

Využite bohatstvo ihličnatých lesov: Vyrobte si liečivý smrekový sirup a živicovú masť

Prírodná antibakteriálna náplasť stromov – živica

Pri návšteve v ihličnatom lese môžete tiež natrafiť na živicu, ktorú uvidíte na stromoch. Ide o hustú lepkavú tekutinu podobnú medu. Vyteká pomaly po kmeňoch stromov, hlavne po ich poranení. Ide o akúsi prírodnú náplasť, ktorou sa snaží strom zalepiť svoje rany a ochrániť sa tak pred infekciami. Živica má dokonalé antibakteriálne vlastnosti.

Živica na strome

Ak sa vám nedopatrením nalepí na odev, nemusí to byť hneď pohroma. Najjednoduchší spôsob, ako odlepiť živicu z látky, je podobný, ako pri odlepovaní žuvačky. Poškodený odev vložíme do mrazničky, aby sa živica stiahla, stuhla a jednoducho ju zoškrabeme dole. Ak ide o väčší druh oblečenia, zmrazte živicu kockami ľadu, ktoré budete trieť na zalepené miesto až do momentu, kým živica zatuhne.

Živica na strome

Kúsok lesa v živicovej masti

Ak ste fanúšikom skúšania nových vecí, môžete si nazbierať malé množstvo voňavej živice. Odlupujte ju, podobne ako pri zbieraní smrekových pukov, s rozumom. Môžete použiť rukavice alebo to skúsiť rovno prstami. Zoberte si len malé množstvo z viacerých stromov. Postačí vám za hrsť tohto lesného pokladu.

Živica na strome

Doma živicu pomaly rozpúšťajte v malom množstve oleja tak, aby sa živica „nevysmážala“, ale len opatrne topila. Môžete použiť olivový, prípadne kokosový olej, ale keďže je živica sama o sebe dostatočne aromatická, nie je vhodné kombinovať viacero vôní. Po rozpustení živice v oleji prelejeme teplú zmes cez staré sitko. Pracujte opatrne. Zmes je horúca a okrem obarenia sa hrozí ja znečistenie vecí tak, že sa naozaj zle čistia.

Využite bohatstvo ihličnatých lesov: Vyrobte si liečivý smrekový sirup a živicovú masť

Zmes ešte ohrejte v hrnci vo vodnom kúpeli. Pridajte za malú hrsť nastrúhaného včelieho vosku a nechajte zmes teplom spojiť. Nakoniec prelejte do prázdnych nádob z krému, alebo do malej plochej fľaštičky a živicovú masť nechajte poriadne stuhnúť na chladnom mieste. Poslúži na natieranie boľavých kĺbov, alebo pri problémoch s prieduškami.

Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: autor, Pixabay.com, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?