Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy, ako ju spracovať!

  • 21.04.2019

Púpava lekárska, Taraxacum officinale, ľudovo napríklad pampeliška. Líška sa nám, škoda ju nevyužiť. Ak vám rastlina pre výraznú horkosť nechutí, dá sa využiť aj inak. Na kozmetické účely alebo tak, aby horkosť prebila iná chuť. Poďte na zber. Púpava kvitne priebežne, bez problémov nájdete časti, ktoré práve potrebujete.

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Ako zbierať kvet?

Kvet zbierame plne otvorený, ale nie plne rozkvitnutý. Je to dôležité najmä preto, aby sa neodkvitol počas presychania. Na foto vidno fázu rastu, ktorá je na zber kvetov ideálna.

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Zbierame hlávky za slnečného počasia po uschnutí rosy, ideálne po poludnie a v skorom popoludní. Natrháme len toľko, koľko reálne potrebujeme na osobnú spotrebu. Zvyšok necháme včelám.

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!


Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Kvety rozprestrieme v tenkej vrstve na to, aby mali chrobáčiky priestor odísť a aby aspoň trochu zavädli.

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Pleťová voda

Z čerstvo nazbieraných kvetov bez chrobáčikov môžete mať takmer na počkanie hotovú pleťovú vodu.

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Hrsť kvetov dáme povariť do štvrť litra vody. Zmes necháme vychladnúť, následne scedíme cez gázu. Hotovo. Takúto pleťovú vodu možno používať aj na problematickú pleť, ráno a večer ako bežnú pleťovú vodu.

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Skladovať ju treba v chladničke a rátajte s tým, že dlho nevydrží, keďže neobsahuje žiaden konzervant, no dá sa robiť aj z vysušených kvetov.

Púpavová masť

S masťou nie je veľa roboty, ale chce to byť ochotný čakať. Zvädnuté jemne presušené kvety budeme macerovať v rastlinnom oleji. Kvety necháme 1- 3 dni obsychať. Následne ich natlačíme do pohára a zalejeme olejom, ja som využila slnečnicový, na váhu z lekárne. Púpava sa vymaceruje sama, no treba dohliadať, aby žiadna časť netrčala, občas pohrkať či premiešať. Na slnečnej parapete sa maceruje 2 týždne, kto preferuje tmavé miesto, bude to trvať 3-5 týždňov. Pre netrpezlivých existuje verzia zahrievania oleja s kvetmi, ale zase dá sa vydržať aj ten studený postup.

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Použiteľný je už aj púpavový olej bez zahustenia. Ak by ste preferovali masť, stačí pomaly v scedenom oleji rozpustiť malú hrudku včelieho vosku. Ideálny pomer vosk:olej je 1:4. Keď si odvážite scedený olej a vydelíte 4, hneď budete vedieť koľko gramov vosku bude treba. Malá hrudka na foto má 16 gramov, keď budem zarábať finálnu masť z tohto macerátu, budem potrebovať určite ešte zavolať včelárovi, že potrebujem ešte trošku dohodiť.

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Púpavová masť pôsobí proti bolesti svalov a kĺbov, hojí suchú a popraskanú pokožku, zmierňuje ekzém.

Kapary

Pomedzi kvety ešte stále nájdete aj puky. Úplne zelené zatvorené puky.

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Tie sa dajú naložiť na štýl kapary. Do octu s trochou soli. Ideálne jablčný alebo vínny ocot. Dáme do chladničky na 3-5 týždňov a potom sa dajú používať do šalátov na pizzu či do cestovín, skrátka ako bežné kapary.

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Ja som moje okoštovala po týždni a pol a ocot ešte nedokonal svoje dielo, prihodila som kávovú lyžičku soli a teším sa na výsledok. Puky so soľou a octom naberú chute a čiastočne to prekryje púpavovú horkosť. Ostanú liečivé účinky jarného kvetu plného sily a získate exotický doplnok do jedla.

Hravý kvet

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Púpava farbí, jej mlieko je ale inak neškodné, dokonca sa ním liečili zápaly oka, takže chrániť si treba maximálne oblečenie.

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Stará dobrá klasika, môžete si uviť veniec alebo mám ešte jeden šetrný tip na hru, kedy ostanú rastliny uchránené.

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Púpavové kvety sú ideálne na ukážku ako žije kvet. Kedy spí, ako sa zobúdza, kedy je plne bdelý a ako sa ukladá na spánok.

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Kto by nepoznal púpavu? Tu sú menej známe tipy ako ju spracovať!

Text a foto: Martina Töröková

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč