Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

  • 24.05.2019

Je to jednoduché, spraví sa to takmer samo a výsledok je nenapodobiteľne chutný. Baza znamená predovšetkým bazový sirup. Postupov existuje mnoho, aj pomerov. Mnohé sú dobré. Niektoré majú ale limity v trvanlivosti. Takže do článku vyberám najklasickejšiu z klasík. Sirup robený za studena, ktorý sa napriek nevareniu nemusí skladovať v chladničke. 

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Budeme potrebovať:

  • kvety bazy
  • kyselinu citrónovú
  • 2 l prevarenej chladnúcej vody
  • 2 kg cukru

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Ideme na vec

Kvety budeme macerovať v prevarenej vode s kyselinou citrónovou. Na jeden liter cca 20 g kyseliny, čo je jedno malé vrecúško, na naše množstvo teda dve malé vrecúška. Ideálna voda je nie horúca, ale ani úplne studená, takže taká akurát príjemne teplá na prst. (Skúšame jedine čistým, samozrejme.)

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Ak vám rastie baza niekde za rohom, môžete dať zovrieť vodu a než sa vrátite zo zberu, bude akurát. Ak to máte k baze ďalej, určite počkajte s prípravou vody až keď budú kvety po ruke.

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Kvety neumývame, aby sme nezmyli peľ. Ale dáme si pozor, aby boli bez chrobákov a vošiek. Každé kvetenstvo by vám malo prejsť rukami. Pri množstve na 2 litre vody dokonca strihám najtuhšie stonky. Do vody tak idú len kvety na jemnejších stonkách, lepšie sa tam pomestia a ostane všetko ponorené.

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Viem, že recepty neraz udávajú počet kvetov. Vynechávam to. Kvetenstvá bývajú veľmi rozdielne veľké. Niektoré sú ako panvica a iné maličké ako pol dlane, takže skrátka mierka je: majú byť vo vode nahusto, ale nie natlačené. Všetko čo, vám ostane, dáte sušiť na čaj. Ale o tom až na konci článku.

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Toto je základ, kvety sa budú macerovať celých 24 hodín, v chlade sa môžu aj 48 hodín, ale jeden celý deň stačí. Občas si na macerát spomeňte a premiešajte. Nie zamastenou vareškou, ktorú používate do bežného varenia.

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Dlhá doba macerácie vytvára dostatočne veľkorysý priestor na prípravu fľašiek. Majú byť čisté a suché. Je to dôležité, pokiaľ chcete, aby sa sirup naozaj neskazil.

Na druhý deň

Po 24 hodinách scedíme macerát cez gázu alebo čistú plienku. Počítajte s tým, že keď do neho pridáte cukor, objem narastie, takže určite bude treba rátať s raz takým objemom!

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Cukor nasypeme takto za studena a ostáva veľmi jednoduchá fáza, miešať a čakať, kým sa úplne nerozpustí.

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Pri uvádzanom množstve to máte takmer bez roboty, občas premiešať, hotové približne za polhodinu. Už len nafľaškovať a vychutnávať.

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Iné nápady

Čistá baza je dobrý sirup. Rovnako dobrý je sirup baza s inými bylinkami. U nás sme si skôr zvykli neskôr do namiešanej limonády zo sirupu prihadzovať čerstvé bylinky, ale ak vás to láka kombinovať, určite neobanujete. Medovka, mäta, materina dúška, ale aj iné z prírody, agát, zádušník brečtanovitý

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Občas ide do macerátu miesto kyseliny citrón na plátky. Je to veľmi efektné, no sám citrón nevyrobí takú intenzívnu kyslosť ako keď je v sirupe kyselina citrónová. Plnohodnotná náhrada to rozhodne nie je a nielen pre chuť ale aj pre konzervačné schopnosti. Keď experimentujem s kadečím, vynechám kyselinu citrónovú alebo jej dám výrazne menej, skladujem sirupy v chladničke. Určite nevydržia bez chladu rok ako to zvláda klasický bazový sirup.

Baza ako čaj

Nasušiť si kvety rozhodne nevynechajte. Bazový čaj je relatívne lahodný, aj keď chutí výrazne ináč ako sirup. Je však najmä liečivý. Výborne sa hodí do zmesí, keď príde chrípková vlna, rýchlo pomôže pri prechladnutí, nakopáva imunitu. Keď som robila v rádiu, mávala som často problémy so zachrípnutím. Keď som musela akútne nakopnúť hlas, vždy pomohla obrovská šálka vlažného (!) čaju z kvetov bazy. Funguje to len vtedy, keď je vlažný, ani studený a v žiadnom prípade nie horúci!

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Kvety sa sušia ideálne zavesené v prievane v tieni, buď na sušiaku alebo na šnúrach. Ak by ste náhodou šli použiť sušiak, kde bežne sušíte bielizeň, po dosušení bazy ho premyte od peľu, ktorý z nej určite opadá.

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

Dobre sa sušia aj na nízkej teplote v sušičke. Sušené kvety nesmú zhnednúť. Mali by stať svetlé a žltkasté. Je praktické sušiť celé kvetenstvá a následne stiahnuť kvety zo stoniek.

Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!

 

Text a foto: Martina Töröková

 

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu