Zimná vitamínová bomba: Dopestujte si listový kučeravý kel
Poznáte túto na pestovanie nenáročnú listovú zeleninu s charakteristickou chuťou? Je to jesenná až zimná vitamínová bomba pre náš organizmus.
Listový kučeravý kel, ale aj jeho ozdobné kultivary môžeme pridávať do polievok, prívarkov, fašírok či do smoothie. Je tiež skvelou ozdobou slávnostných mís so slanými jedlami.
Výživová hodnota
Obsahuje vitamíny, najmä E, B, C, betakarotén, kyselinu listovú, vlákninu. Množstvo minerálov, hlavne vápnika, a aminokyselín pôsobí dobre na stavbu a regeneráciu tela.
Ako ho pestovať
Kučeravý kel pestujeme ideálne ako následnú plodinu, napríklad po šalátoch. Vysievame koncom mája až do polovice júna do výsevných debničiek, tzv. jiffi zakoreňovačov alebo priamo do záhona do riadkov (hĺbka 1 – 2 cm). Výsevy môžeme preventívne ošetriť proti padaniu klíčnych rastlín, buď chemicky (napr. Previcur), alebo pomocou užitočných mykoorganizmov. Udržiavame ich vlhké. Semená klíčia 8 – 15 dní.
Keď majú rastliny dva pravé listy, rozsadíme ich na slnečný, dobre pripravený a organickými hnojivami vyhnojený záhon do sponu 50 × 50 cm. Keďže vydržia mrazy -10 °C až -15 °C, je táto plodina skvelá na jesenný a zimný zber. Kel je dvojročná rastlina, v druhom roku vykvitne a plodí drobné semená.
Ako zbierať listový kel
Vylamujeme iba listy, odspodu nahor, najlepšie tesne pred spotrebovaním. Dajú sa však i opláchnuť, osušiť, nakrájať a zamraziť.
Uskladnenie
Dva až tri dni vydržia aj v chladničke, zabalené do mokrej utierky či papiera a uložené v plastovej nádobke.
Viete, že…
… kel kučeravý patrí do čeľade kapustovitých? Prvé formy kapustovitej zeleniny sa konzumovali už v starom Egypte. Ďalšie výrazné šľachtenie prebehlo v Európe v stredoveku (12. – 15. storočie). Rastliny majú drobné semená, v jednom grame osiva sa nachádza približne 300 kusov semien.
2 tipy na prípravu kučeravého kelu
Kelové čipsy
Listy bez tvrdých častí roztrháme, rozložíme na plech. Pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme pri 180 °C cca 15 minút, po vytiahnutí posypeme jemne nastrúhaným tvrdým syrom.
Príloha
Listy bez tvrdých častí nakrájame, hodíme na rozpálený olej, pridáme rozdrvený cesnak, soľ, čierne korenie a krátko podusíme.
Naša voľba odrôd
- Kapral – poloskorý, V: 40 – 60 cm
- Kadet – poloneskorý, mrazuodolný do -15 °C, V: 60 – 80 cm
- Scarlet – poloneskorý až neskorý, listy zeleno fialové, V: 80 – 120 cm
- Husar – poloneskorý, V: 40 – 60 cm
Text: Ing. Martin Dokoupil
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Cim to je ze ruzickovy kel nema ruzicky? Ma asi len 30 cm a je zaseknuty. Mozem…