4 tipy ako využiť mrazenú vňať, alebo prečo si v zime kupovať petržlen aj s vňaťou

  • 18.02.2019

Pomaly sa blíži jar a s ňou aj nová záhradkárska sezóna. Ak máte ešte zásoby vlastnej koreňovej zeleniny z minulej sezóny, je najvyšší čas skontrolovať jej stav a spotrebovať ju ešte predtým, než sa znehodnotí napríklad vysušením.

4 tipy ako využiť mrazený petržlen, alebo prečo si v zime kupovať petržlen aj s vňaťou?

Ak sa vám podarilo aj zamraziť si zásoby vňate, o to lepšie. Pozrime sa na to, čo všetko obsahuje a ako rôznorodo sa dá spotrebovať.

4 tipy ako využiť mrazený petržlen, alebo prečo si v zime kupovať petržlen aj s vňaťou?

Petržlen patrí medzi typickú koreňovú zeleninu. Dalo by sa povedať, že ide o príbuznú zeleninu k mrkve. Často tvoria práve v kuchyni neoddeliteľnú súčasť pokrmov. Sladká mrkva akoby ešte viac zvýraznila aromatickosť petržlenu. V domácich zásobách sa dá uchovať hlavne mrazená petržlenová vňať, no ani tá z obchodu nie je na zahodenie.

4 tipy ako využiť mrazený petržlen, alebo prečo si v zime kupovať petržlen aj s vňaťou?


Akonáhle použijete koreň petržlenu, nezabudnite si odrezať vrchnú časť a dať ju do vody, čím získate veľmi rýchlo aspoň niekoľko čerstvých listov. Viac o takomto pestovaní nájdete v článku Chutná a osožná petržlenová vňať! Mať ju vždy po ruke je hračka .

4 tipy ako využiť mrazený petržlen, alebo prečo si v zime kupovať petržlen aj s vňaťou?

Citrónovo – petržlenový životabudič

Okrem toho, že petržlen je skvelým vitamínovým doplnkom, ktorý obsahuje predovšetkým vitamín A, B a C, len málokto vie, že vie aj veľmi účinne odvodňovať. Vyskúšajte ranný rituál, kedy nalačno vypijete pohár vody s citrónom a petržlenovou vňaťou.

4 tipy ako využiť mrazený petržlen, alebo prečo si v zime kupovať petržlen aj s vňaťou?

Všetky spomínané ingrediencie je potrebné rozmixovať ponorným mixérom alebo smoothie mixérom a dopriať si takýto nápoj aspoň 7 dní. Po týždni je dobré dať si pauzu a pokračovať s ďalším užívaním až o 10 dní. Telo sa zbaví prebytočnej nahromadenej vody a vy sa budete cítiť chudšie.

4 tipy ako využiť mrazený petržlen, alebo prečo si v zime kupovať petržlen aj s vňaťou?

Čaj z čerstvého petržlenu

Aj obyčajný a veľmi jednoduchý a rýchly tip na petržlenový čaj dokáže nemalé zázraky. Hrsť čerstvej vňate zalejeme vriacou vodou, necháme prikryté lúhovať 10 až 15 minút a ešte teplý odvar popíjame. Pomôže hlavne pri problémoch s obličkami a močovými cestami.

4 tipy ako využiť mrazený petržlen, alebo prečo si v zime kupovať petržlen aj s vňaťou?

Petržlenový sirup

Na prvý pohľad sa môže zdať, že pôjde o aromatický liek, ktorý bude chutiť ako vývar. No nie je to tak. Chuť sirupu z petržlenovej vňate vás milo prekvapí svojou sladkou a príjemnou chuťou.

Na jeho výrobu sú potrebné tieto suroviny:

  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • 3 citróny
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 litra vody
  • 10 gramov kyseliny citrónovej

4 tipy ako využiť mrazený petržlen, alebo prečo si v zime kupovať petržlen aj s vňaťou?

Vo vode necháme 24 hodín lúhovať rozmixovanú zmes petržlenovej vňate spolu s citrónmi vrátane šupky a kyseliny citrónovej. Potom zmes precedíme, pridáme cukor a miešame do rozpustenia. Keď začne zmes vrieť, teplotu stiahneme a sirup varíme na miernom ohni asi 5 minút. Hotový sirup nalievame do čistých fliaš. Keďže ide o menšie množstvo, sirup sa rýchlejšie vypije a nepotrebuje sterilizovať. Ak ale chcete, aby vydržal dlhší čas, je potrebné sterilizovať naplnené fľaše klasickým spôsobom ako pri zaváraninách.

Petržlenové pesto

Ak ste milovníkmi cestovín, určite ste už vyskúšali rôzne druhy pesta. Rozhodne nevynechajte ani to petržlenové. Jeho príprava je rovnaká ako u ostatných druhov.

4 tipy ako využiť mrazený petržlen, alebo prečo si v zime kupovať petržlen aj s vňaťou?

Suroviny na prípravu petržlenového pesta:

  • 4 zväzky čerstvej (mrazenej) petržlenovej vňate
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 hrste orechov ( môžu byť vlašské, píniové alebo pistáciové)
  • 0,5 až 1 deci olej ( olivový prípadne petržlenový)
  • 1 hrsť tvrdého strúhaného syra
  • soľ
  • korenie

Najskôr si na suchej panvici opražíme orechy, aby sa krásne rozvoňali a pustili svoj olej. Do mixéra dáme petržlenovú vňať, opražené, no nie horúce orechy, pretlačený cesnak, nastrúhaný syr a dochutíme soľou a korením. Celú zmes rozmixujeme. Olej pridávame postupne iba po malých množstvách tak, aby nezostalo pesto príliš riedke ale naopak, malo by byť hustejšie.

 

 

Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: autor, Pixabay

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Veľká jarná súťaž - výhercovia Lunárny kalendár pre záhradkárov - máj Ligurček: Prírodné maggi sa oplatí pestovať ako koreninu i liečivú bylinku Májový sprievodca pestovaním: Pozrite sa, čo všetko ešte môžete vysievať Pestujete paradajky? Toto sú najčastejšie chyby a choroby, s ktorými sa môžete pri ich pestovaní stretnúť Májové výsadby zeleninových priesad: Všetko, čo potrebujete vedieť, aby ste sa dočkali krásnej úrody
4 tipy, ako mať dobrú úrodu cukiet a patizónov Žlté autá a parapety. Prečo môže aj obyčajný peľ reagovať na magnet? Ekologicky proti „medvedíkovi“ Spoznajte najčastejšie choroby a škodce cukiet a patizónov Všetko, čo by ste mali vedieť skôr, ako sa pustíte do založenia trvalkového záhona Oživte balkón, terasu či dvor. Letničky môžete vysádzať i do kvetináčov