Objavte zelenú soľ. Má bohatšie zloženie ako himalájska!
Zelená soľ sa neťaží. Zelená soľ vzniká tam, kde ľudia nelenia. Poznáte to, nie? Komu sa nelení, tomu sa zelení. Potrebovať budete hrubozrnnú soľ a bylinky podľa uváženia.
S týmto receptom som začala pred rokmi. Na začiatku stál postup v blogu jednej Dánky na soľ s medvedím cesnakom. Nič som nerozumela, pomohol google prekladač. Pomery sa mi páčili a uchovávam ich aj pri ďalších soľných experimetoch.
Ako na to?
- 130 g čohosi zeleného fajného
- 3 deci hrubozrnnej soli
Zmixovať, vysušiť. Poďte prejsť cestu do zelenej soľnej bane krok po kroku.
Ligurček, petržlenová vňať, tymián
Toto leto volím ladiacu kombináciu kuchynských bylín s pridruženými liečivými účinkami. Dobré na trávenie, na imunitu aj na čisté dýchanie a odhlieňovanie. Pripravíme si čerstvé vňate.
Na fotografii je relatívne veľká debnička. Človek by povedal, že čosi z tejto žatvy ostane aj na sušenie/mrazenie. Ono sa to ale nezdá, no 130 gramov čerstvej vňate je vlastne dosť veľa čerstvej vňate. Umyjeme, dáme do prievanu v tieni presušiť.
Následne bylinky dáme rozsekať respektíve pomixovať na drobno. Pridáme 3 deci (300 ml) soli. Keď je hmota pekná, celistvá, každý kryštál soli obalený na zeleno, ide sa so soľnou hmotou na plech.
Rozmiestnime do tenkej vrstvy rovnomerne, nasleduje sušenie. Ak je horúco a slnečno, ani neuvažujte zapínať rúru, slnko vysuší soľ za niekoľko hodín.
Odporúčam občas premiešať, aby preschli aj spodné vrstvy. Užite si keď zaboríte (čisté) ruky do kryštálikov a len tak ich poláskate medzi prstami a takto premiešate na lepšie dosušenie.
Ak nie sú vhodné podmienky, napríklad ak aj robíte soľ skoro na jar alebo na jeseň, keď už slnko nepečie, použite rúru. 50-60 stupňov, pootvorené dvierka, rátajte, že to bude trvať približne 4 hodiny. Hotová soľ má každý bylinkový kúsok presušený. Následne môže ísť do vzduchotesnej nádoby na uskladnenie.
Využitie
Zelená soľ sa môže použiť všade tam, kde používate akúkoľvek inú bežnú soľ. Na každodenné solenie. Na varenie či pečenie priamo kryštáliky, ktoré sa rozpustia. Na posolenie šalátov, zeleniny, či syra je potrebný mlynček a pomlieť podľa potreby čerstvo.
Zelená soľ sa dá samozrejme spraviť aj z jemnej soli, len hmota bude na začiatku „blatovejšia“ a bude ju treba po vysušení trochu rozdrviť.
Záver
Prepáčte využitie marketingovo zaujímavej himalájskej soli v titulku. Typickú chuť a ružovkastú farbu jej dodávajú minerály, ktoré sa v nej nachádzajú stopových množstvách. Domáca zelená soľ obsahuje byliny v značnom množstve a jej chuť je naozaj typicky výrazná. Vybrať si môžete príchuť podľa vlastného gusta.
Text a foto: Martina Töröková
https://tojenapad.dobrenoviny.sk/ucinky-epsomskej-soli-v-zahrade-3/