8 fantastických receptov zo šípok, ktoré by ste rozhodne mali vyskúšať

  • 25.10.2017

Je tu obdobie jesenného dozrievania šípok, ktoré sú výnimočné svojou chuťou, no aj obrovským prínosom zo zdravotného hľadiska. Ich preventívne a liečivé účinky sú totiž naozaj unikátne.

Šípkový čaj a šípky na stole

V prírode u nás zberáme šípky hlavne z ruže šípovej (Rosa canina). Tento druh sa niekedy nazýva aj ruža psia (z latinského slova caninus – psí). Je najrozšírenejšou botanickou ružou u nás, ktorá rastie v nížinách i vo vyšších polohách. Je skromná, darí sa jej na rôznych suchších, slnečných miestach, ako sú medze, rúbaniská, pozdĺž železničných tratí, na brehoch riek a pri plotoch.

Tvorí do 3 m vysoký ker charakteristického vzrastu, ktorý každý rok vyháňa oblúkovité ovisnuté výhony, ktoré sa v druhom roku rozkonárujú. Kvety sú ružové, z vnútornej strany biele, zriedkavo čistobiele. Šípky majú vysoký obsah vitamínu C. Dávame pozor, aby sme ich zberali ďalej od frekventovaných ciest a železníc – tam, kde nie je prostredie zamorené z výfukov áut. Šípky sa odporúča zberať po prvých mrazíkoch.

Šípky na kríku

Prírodná lekáreň

V kuchyni sa už stáročia všestranne spracovávajú šípky pôvodných botanických ruží. V súčasnosti však môžeme využívať aj výhody šľachtených ovocných šípok. Jednou z najlepších je odroda s mimoriadnou veľkosťou šípok (3,5 cm) s výbornou chuťou, vyšľachtená na konzumné účely Ing. Jánom Šimánkom, CSc. Má pôvod u nás na Slovensku – v Bojniciach – a jej názov je Karpatia. Vyniká vysokým obsahom vitamínu C a malým množstvom semien.

Šípky veľkoplodých ruží, nazývané tiež dužinoplodé, obsahujú vitamíny skupiny B, K, P, flavonoidy, pektíny a 4 % minerálnych látok. Majú jeden z najvyšších obsahov vitamínu C (až do 1,7 %), a čo je dôležité, vitamín C je v stálej forme, takže sa neznehodnocuje ani pri tepelnom spracovaní. Šípky dužinoplodých odrôd sú vajcovité, po dozretí červené, lesklé, holé, mäsité a po prvých mrazoch mäknú, čo zvýrazňuje ich šípkovú chuť. Sú ideálne na čaje, marmelády, sirupy, džusy a vína. Na spracovanie okvetných lístkov a šípok uvádzame niekoľko starších i novších receptov.

Nazbierané šípky vo vrecúšku

Šípkové recepty

Šípková omáčka k múčnym jedlám

Na panvicu dáme 25 dkg šípkového lekváru alebo šípkovej zavareniny a za stáleho miešania postupne na túto zmes nalejeme 3 dl bieleho vína, pridáme kúsok celej škorice a menšie množstvo citrónovej kôry. Tesne pred bodom varu zmes odstavíme, precedíme cez sitko a osladíme. Primeranú sladkosť a hustotu upravujeme prevarenou vodou alebo vínom.

Šípková omáčka k mäsitým jedlám

Na panvici pripravíme bledú maslovú zápražku a zalejeme ju pripravenou zmesou z 0,5 l polievky, 0,5 l bieleho vína, 2 lyžíc šípkového lekváru, kúska celej škorice a citrónovej kôry. Všetko sa povarí a precedí. Iný spôsob prípravy spočíva v tom, že do 0,5 l vody dáme rozvariť hŕstku sušených vylúpaných šípok s kúskom škorice, 2 zrnkami klinčeka, 3 zrnkami nového korenia a kúskom citrónovej kôry. Dobre rozvarené šípky precedíme do maslovej bledej zápražky, ktorú sme si medzitým pripravili. Potom na všetko nalejeme 0,5 l polievkového vývaru a všetko za stáleho miešania krátko povaríme a odstavíme.

Šípkový lekvár

Vylúpané šípky poumývame a necháme vo vode 48 h. Občas ich premiešame. Potom ich úplne rozvaríme a precedíme cez sitko. Na 1 kg šípkovej kaše dáme 0,5 kg cukru. Následne ich prevaríme, pridáme čajovú lyžičku potravinárskej kyseliny citrónovej a nalejeme do zaváraninových pohárov. Zriedený lekvár môžeme použiť ako vynikajúci šípkový džús.

Šípkový lekvár

Šípkový likér

Zrelé šípky vyčistíme od semien a necháme ich zmrznúť. Potom na 0,25 l šípok nalejeme do fľaše 1 l čistého liehu a necháme všetko 14 dní stáť. Občas fľašu s obsahom premiešame. Na vylepšenie chuti môžeme pridať kúsok citrónovej kôry, 3 klinčeky a 2 zrnká nového korenia. Potom roztok cez hustú gázu precedíme a asi polovicu zmiešame s vychladnutým sirupom, ktorý pripravíme varením cukru a vody. Všetko premiešame, nalejeme do fliaš a uložíme.

Šípky na čaj

Šípky usušíme pri teplote do 60 °C a skladujeme na suchom a tmavom mieste. Nezabudneme odstrániť semienka – jemné chĺpky, ktoré ich obaľujú, môžu vyvolať alergickú reakciu.

Šípkový čaj

Likér z okvetných lístkov ruží

Je vynikajúci, horkastý s veľmi príjemnou chuťou, podobnou horkým likérom. Pripravuje sa podobne ako šípkový likér. Miesto šípok použijeme väčšie množstvo okvetných voňavých lístkov z ruží.

Zavárané šípky

Zrelé, nie príliš mäkké šípky zbavíme semien a dôkladne preperieme vo vode. Potom na vylúpané šípky nalejeme horúcu vodu a vo vode ich necháme vychladnúť. Po vybratí necháme šípky na plátne odkvapkať. Rozvaríme 0,5 kg cukru v 1 l vody a šípky vložíme do sirupu za mierneho miešania. Pridáme čajovú lyžičku potravinárskej kyseliny citrónovej a po vychladnutí nalievame do fliaš.

Šípky na kríku

Šípkové víno

Zbavíme sa vrchnej časti zdravých a zrelých šípok (približne 2 l) tak, že ju zrežeme a vytvoríme malý otvor. Šípky nasypeme do fľaše a nalejeme na ne 4 l vlažnej vody, v ktorej sme rozpustili 2 kg cukru. Fľašu postavíme na teplé miesto a obsah necháme vykvasiť. Po vykvasení sa tekutina – víno – zleje a lúhovanie zvyškov šípok sa môže ešte raz opakovať, ale len s polovicou cukrového roztoku. Takto pripravené víno má zlatistú, nádhernú farbu. Pri zmrznutých šípkach má víno červenkastú až hnedastú farbu.

 

 

Text a foto: František Glváč
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

  • Ahojte, kedy zbierate šípky? Niekto hovorí že pred prvým mrazom, niekto že tesne…

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?