5 krátkych tipov, ako hnojiť rastliny pestované v kvetináčoch

  • 30.07.2023

Rastliny pestované v nádobách sú ako zvieratá v klietke. Sú obmedzené stenami kvetináča a koreňmi nemôžu hľadať živiny hlbšie v pôde. Čo sa týka výživy, sú odkázané úplne na nás.

Hnojenie rastliny v kvetináči
Foto: Shutterstock

Väčšina kupovaných substrátov zabezpečí len štartovaciu dávku živín, ktoré sa relatívne rýchlo vyčerpajú. Preto s hnojením začneme už približne šesť týždňov po výsadbe alebo presadení. Ak pritom substrát miešame s pôdou zo záhrady, ktorá prirodzene obsahuje viac živín, s hnojením môžeme začať neskôr, približne po troch mesiacoch.

Hnojenie závisí od viacerých podmienok

Množstvo a interval hnojenia závisia od podmienok pestovania, veľkosti rastliny a rýchlosti jej rastu. Stáva sa, že buď má rastlina živín málo, alebo je, naopak, prehnojená. Keď zvolíme vysokú jednorazovú dávku hnojiva, výsledný silný roztok solí môže z rastliny odčerpať vodu, je to proces známy ako reverzná osmóza. Nadmerným hnojením teda spôsobíme viac škody ako úžitku. Vždy dodržiavame odporúčania na obale výrobku.

Všeobecne však platí, že s hnojením začíname na jar s dávkou raz za dva týždne a keď sa oteplí a rastliny zintenzívnia rast, zmeníme interval na raz týždenne. Pri rýchlo rastúcich alebo „hladných“ rastlinách vo veľkých nádobách je niekedy odporúčané hnojenie dvakrát za týždeň, ak je tak napísané v návode.

5 tipov na hnojenie rastlín v kvetináčoch

  1. Rastliny v nádobách hnojíme radšej kvapalnými hnojivami. Pri pevných hnojivách je príliš jednoduché prekročiť dávku a popáliť tak korene.
  2. Na druhy pestované najmä pre listy používame hnojivo s vyšším podielom dusíka, na druhy kvitnúce paradajkové hnojivo, ktoré rozriedime na polovicu až štvrtinu odporúčanej sily.
  3. Na začiatku vegetačnej sezóny hnojíme nižšími dávkami a častejšie, ako sa zvyšuje intenzita rastu, opatrne zvýšime dávku. Hnojenie ukončíme na konci leta.
  4. Kvetináče s vysychajúcim substrátom najskôr trochu zalejeme a až následne zalejeme trochou zriedeného hnojiva. Vyhýbame sa hnojeniu presušeného substrátu.
  5. Nehnojíme rastliny v strese, čiže krátko po presadení, po presušení, ale počkáme, kým sa spamätajú.

Text: Alan Titchmarsh
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?