Sezóna šípok je tu. Ako ich správne sušiť a využiť?

  • 12.11.2019

Kým citrón obsahuje 40 až 50 mg vitamínu C, plody viacerých druhov ruží, šípky, obsahujú 500 až 3 000 mg tohto vitamínu. Šípky teda môžeme pokojne nazvať „citrónmi severu“.

Šípky v detskej dlani

Ako liečivo je ruža známa už viac ako 5 000 rokov. Krajinou ruží bola oddávna nazývali Perziu. Peržania z nich vyrábali vzácnu ružovú vodu, ale aj mnoho liekov na bolesti tela i duše. Obklady napustené ružovou vodou používali pri chorobách srdca, žalúdka i nervov. V Indii zasa objavili esenciálny ružový olej. Na liečebné účely sa oficiálne využíva najmä ruža šípková (Rosa canina), ruža stolistá (Rosa centifolia), ruža galská (Rosa gallica) a ruža damascénska (Rosa damascena). Na domácu podporu zdravia však môžeme využiť aj mnohé okrasné ruže bez chemického postreku, predovšetkým ich lupienky.

Šípky

Prečo zbierať šípky?

Okrem spomínaného vysokého obsahu vitamínu C (1 000 až 3 000 mg) sa v dužine plodov nachádzajú vitamíny skupiny B, K, E, ďalej lecitín, vanilín, cukry, organické kyseliny, pektín, triesloviny, minerálne látky. Semená obsahujú hlavne vynikajúci olej bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, ktorý má výrazný hojivý vplyv na rany, akné a vyhladzuje vrásky. Šípky, v čajoch ale aj v pripravených pokrmoch, pôsobia regeneračne, protizápalovo, imunostimulačne. Posilňujú telo pri horúčkach (veľká spotreba vitamínu C), podporujú hojenie rán, regeneráciu chrupaviek, pôsobia diureticky a očistne. Okrem toho, že ich využívame na čaje, dá sa z nich vyrobiť víno a po odstránení semien, chĺpkov a iných nekonzumovateľných častí sa spracúvajú na marmeládu.

Šípky na kríčku

Kde šípky nezbierať?


Pravý čas zberu šípok je na začiatku ich zrenia, keď obsahujú najviac vitamínu C. Plody, ktoré prešli mrazom, sú sladšie, ale obsah vitamínu C klesá. Sú však výborné na prípravu šípkového vína. Šípky zberáme vo voľnej prírode, okrem oblastí s vysokým stupňom ochrany prírody. Vyhneme sa tiež zberu pri cestách, skládkach, kde môžu byť kontaminované nežiaducimi látkami zo vzduchu alebo z pôdy. Ani tesná blízkosť veľkých polí nie je vhodná lokalita na zber. Jednak môžu byť plody výraznejšie zaprášené a nevieme ani to, kedy a čím bola pôda obhospodarovaná. Zbierame ich jednotlivo a vsypávame do košíkov alebo plátenných vreciek, v plastových sa môžu zapariť, čo je nežiaduce. Pri zbere sme opatrní, tŕne sú dosť ostré.

Šípky

Ako sušiť šípky?

Nazbierané šípky môžeme, no nemusíme opláchnuť vo vode. Po opláchnutí ich dáme na pijavý podklad a osušíme. Zo šípok odstránime stopky a zvyšky okvetia. Zvyčajne ich sušíme v celku, ale dajú sa aj rozkrájať, vybrať semienka s chĺpkami, prepláchnuť a až tak sušiť. Je to však pomerne zdĺhavé a prakticky zbytočné.

Sušíme ich v sušičke na ovocie, v rúre alebo na vzduchu položené na plechu, ktorý dáme na pec či akumulačné kachle. Proces sušenia sledujeme, jednak niektoré sušičky, ale aj rúry môžu sušiť nerovnomerne, ale najmä jednotlivé plody sa mierne líšia svojou veľkosťou a tým aj obsahom vody. Usušené plody priebežne vyberáme. Spoznáme ich podľa toho, že sa scvrknú a stvrdnú, nemali by výrazne zmeniť farbu. Prednosťou sušičiek je, že sa na nich dá nastaviť nižšie teplota a čas, čo staršie a jednoduchšie typy rúr neumožňujú.

Šípky

Ak nemáme sušičku, sušíme v elektrickej rúre či plynovej rúre maximálne na 60 °C. Proces sušenia vyžaduje trpezlivosť a našu prítomnosť. Šípky rozložíme v jednej vrstve na plech, môžeme použiť pod ne papier na pečenie. Ak sa rúra nedá nastaviť, zapínať a vypínať ju musíme my. Zapíname ju asi na 15 minút a vypneme. Dvierka pootvoríme na 2-4 cm, aby mala odkiaľ unikať vlhkosť zo sušenia. Asi po polhodine rúru zapneme opäť. Toto opakujeme až do vysušenia šípok. Kontrolujeme, či sú šípky usušené. Keďže sa predná časť rúry otvára a spolu s vlhkosťou uniká i teplo, vzadu bývajú suché skôr. Obraté šípky uchovávame sušené v celku na suchom a tmavom mieste, v papierovom vrecúšku alebo plechovej dóze. Drvíme ich až tesne pred použitím.

Sušené šípky

Ako si pripraviť šípkový čaj?

Sušené šípky sa dajú používať na denné čaje. Je však dôležité ich pripravovať tak, aby do vody prešlo maximum účinných látok, najmä vitamínu C. Keďže vitamín C ľahko oxiduje najmä za prítomnosti železa (otlčený smaltovaný hrnček), čaj je najlepšie pripravovať v sklenených nádobách. Vodu krátko povaríme, čím sa z nej uvoľní rozpustený kyslík, ochladíme ju a nasypeme do nej sušené a tesne predtým rozdrvené šípky. Hrnček zakryjeme a necháme niekoľko hodín, najlepšie z večera do rána, lúhovať. Ráno všetko pod pokrievkou krátko prevaríme a môžeme okysliť citrónom – jeho kyslosť tiež chráni prítomný vitamín C. Do mierne vychladeného čaju môžeme pridať lyžičku medu a máme chutnú vitamínovú bombu na každý deň.

Šípkový čaj

Ďalšie šípkové pochúťky

Rýchly šípkový pretlak

Klasicky sa robí tak, že sa šípky prácne zbavia stopiek a okvetia, rozpolia sa a vyškriabu sa z nich semienka aj s chĺpkami. Rýchlejšie je, ak opláchnuté šípky len popučíme, tak sa rýchlejšie rozvaria. Ak ich chceme aj osladiť, pridáme trochu ovocnej šťavy alebo zahusteného sirupu a prevaríme na kašu, ktorú za tepla prelisujeme cez husté plátno. Pretlak zohrejeme pod bod varu, nalejeme do vydezinfikovaných pohárov, uzavrieme viečkom a dáme do perín. Šípky obsahujú aj vlastné konzervačné látky, takže ak pretlak skladujeme v chlade a tme, dlho nám vydrží aj bez nich a takýto nepresladený.

Šípková omáčka k zverine

125 ml bieleho kyslejšieho vína (napríklad rizlingu) uvaríme spolu s 2 voňavými klinčekmi, 1 lyžičkou cukru, pridáme 2 lyžice šípkového pretlaku a 2 lyžice rajčinového pretlaku, ochutíme citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením. Zalejeme 125 ml smotany a povaríme.

Šípky

Šípková omáčka k mäsu

Z 2,5 lyžice masla a 2 lyžíc múky urobíme svetlú zápražku. Zalejeme 500 ml vody, miešame. Pridáme 3 lyžice šípkového pretlaku, 1 lyžičku cukru, 0,5 lyžičky strúhanej citrónovej kôry, 2 klinčeky, soľ a 20 minút povaríme. Pridáme 150 ml červeného vína, necháme vyredukovať alkohol a nakoniec pridáme 1 lyžičku citrónovej šťavy.

Šípkovo-jablčný lekvár

Zrelé umyté šípky (môžu byť aj premrznuté a zmäknuté) zmiešame v pomere 1 : 1 s očistenými a nakrájanými jablkami, pridáme aj zopár voňavých klinčekov. Všetko rozvaríme na kašu, prelisujeme v pasírovacom mlynčeku a sterilizujeme v pohároch. Rôznym pomerom sladkých šípok a kyslastých jabĺk získame sladkosť aj bez prídavku cukru.

 

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

  • Ahojte, kedy zbierate šípky? Niekto hovorí že pred prvým mrazom, niekto že tesne…