Martin Čurda radí: Ako rezať a oberať rakytník?

  • 14.02.2021

O pestovaní rakytníka som si už niečo naštudoval. Zaujímalo by ma, ako ho treba rezať, ak vôbec. A veľmi dôležitá otázka: ako zberať plody? Určite na to existuje nejaký postup, lebo zberať ich jednotlivo na veľkom kríku je doslova skúška opatrnosti a trpezlivosti. Ďakujem za odpoveď.  

Martin Čurda radí: Ako rezať a oberať rakytník?

Často záhradkári rez pri rakytníku podceňujú alebo ho režú hlava-nehlava, lebo sa im masívne rozrastie. Pritom rakytník treba rezať priebežne tak, aby na hlboký rez nereagoval prudkým nárastom zelenej hmoty a aby sme ho teda udržali vo vyčlenenom priestore. Rezom tiež udržiavame rovnováhu medzi rastom a rodivosťou a pravidelným zmladzovaním zabezpečujeme, aby nám rakytník každoročne plodil. Pravidelne teda odstraňujeme odrodené drevo a zahusťujúce výmladky, ako aj poškodené, prestarnuté či neperspektívne výhony.

Zber

Čo sa týka zberu, rakytník začne plodiť v treťom roku po výsadbe. Plodom je malá kôstkovica guľatého až oválneho tvaru, od žltej cez oranžovú až po červenkastú, podľa odrody. Ich zber je veľmi špecifický a máte pravdu – existuje na to veľmi originálny postup. V čase zberu sa zrežú z krov celé zarodené výhony a z nich sa následne odstránia mladé olistené konce vyrastené v aktuálnom roku. Takto upravené, plodmi obsypané vetvičky sa uložia na plech alebo do debničiek a vložia do mrazničky, kde ich necháme dokonale zmraziť. Po zmrazení plody sklepeme z vetvičiek a následne spracúvame ľubovoľným spôsobom.

Obratý rakytník v miske

Zdravý rakytník

Mimochodom, plody rakytníka sú hotová prírodná lekáreň. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktoré sa v prípade šetrného spracovania prenáša aj do následných výrobkov. Plody ďalej obsahujú širokú paletu farbív, vitamíny D, E, F, K, P, provitamín A, celý rad vitamínov B, sacharidy, organické kyseliny, vysoký podiel železa, flavonoidy, karotenoidy, vysoký podiel oleja a ďalšie nepreberné množstvo cenných nutričných látok.

Využitie plodov je skutočne všestranné, pri spracovaní však treba pamätať na pomerne intenzívnu kyslosť plodov väčšiny odrôd rakytníka. Vďaka nej sa výrobky dotatočne docukrujú alebo sa pripravená surovina mieša s inými ovocnými druhmi. Z plodov sa vyrábajú vynikajúce sirupy, pasty, marmelády, džúsy, ale aj liečivé maste, napríklad vynikajúca masť proti popáleninám.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

 

 

Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku