Ako na hrozno bez chémie?

Poveternostné podmienky roku 2019 naznačili už počas apríla a mája, že tento rok bude vo vinohradoch peronospórový a múčnatkový. Suchý apríl položil základy múčnatky a daždivý máj zabezpečil infekčný tlak peronospóry. Akú ochranu zvoliť v prípade, že sa vyskytnú obe choroby naraz?

Víno v pohároch pri súdku, hrozno

Prekvapivo ju vieme veľmi spoľahlivo zabezpečiť biologickými prípravkami. Po desaťročiach používania chemických postrekov sa dokonca ukazuje, že choroby si na ne vyvinuli istú rezistenciu a práve bioochrana zaberá lepšie. Pozitívom bioprípravkov je, že v ovocí neostávajú chemické látky, ktoré spolu s ním konzumujeme. Potraviny by sme mali radi zdravé a bez chémie.

Postrek viniča

Špeciálne hnojivá

Proti týmto hubovým chorobám sa v bioochrane používajú špeciálne hnojivé prípravky. Môžeme ich začať používať hneď od začiatku vegetácie. Dajú sa dokonca bezproblémovo kombinovať s chemickými prostriedkami.
Napríklad proti múčnatke, ktorá sa u nás vyskytuje najčastejšie a takmer každý rok, sa používa BorOil na báze kokosového oleja, terpénov a mikroelementu bóru, ktoré posilnia imunitný systém. Pri väčšom tlaku múčnatky sa s prípravkom BorOil používa PowerOff-K s obsahom draslíka, ktoré cenovo konkurujú chemickým prípravkom. Pri nezvyčajne silnom výskyte múčnatky, keď deň čo deň príde ďalšia infekcia, sa používa prípravok Folicit. Je natoľko úspešný, že kto ho vyskúšal, nevracia sa k chémii, pretože jeho cena aj účinnosť sú lepšie.

Múčnatka viniča

Proti múčnatke a peronospóre

Proti peronospóre a múčnatke útočiacim naraz použijeme prípravok CuproTonic s účinnou látkou glukonát medi. Meďnatými prípravkami sa strieka aj v klasickej chemickej ochrane, avšak obsah medi, ktorá sa kumuluje v pôde a zaťažuje ju, je v nich niekoľko násobne vyšší. Obsah medi v bioprípravkoch je na cca 10 % v porovnaní s chemickými, čo je ich veľkou prednosťou. Boj proti hubovým a bakteriálnym chorobám môžeme zvyčajne vyhrať posilnením imunitného systému rastlín, a to prípravkom Chitopron5%, ktorý sa používa celosvetovo. Dalo by sa povedať, že naštartuje imunitný systém rastliny a tá sa sama ubráni chorobám.

Perenospóra viniča

Podceňovaná botrytída

Nezabúdajme na botrytídu, ktorá napáda hroznové bobule. Zasiahnuť proti nej by sme mali dopredu, už v tomto období. Proti botrytíde použijeme BorOil a PowerOff-K ako proti múčnatke.

Botrytída viniča

Neskôr, keď sa bobule nalievajú, ich môžeme ošetriť prípravkom Trifender s obsahom huby. Tá prerastá do strapiny a likviduje rozvíjajúce sa hubové vlákna. Zaujímavý je efekt huby pri podpore intenzity kvasenia muštu na začiatku vinifikácie. Ďalším plusom je fakt, že neovplyvňuje chuť vína a neuniformizuje ho, ako to robia chemické prípravky. Najväčšou prednosťou bioprípravkov však je, že v období dozrievania hrozna sa dajú používať bez rizika pre ľudské zdravie, keďže v ovocí ani vo víne neostávajú ako rezíduá.

Viac informácií na www.biotomal.sk .

 

Text: Ing. Zoltán Tamašek
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Komentáre

    Pridaj príspevok

    avatar