Ako využiť jednu z najbežnejších záhradných burín – hviezdicu prostrednú

  • 28. apr 2020

Ak ste mali alebo máte záhradu, skoro určite túto rastlinku, hviezdicu prostrednú – Stellaria media. Dá sa povedať, že je to jedna z najbežnejších burín.

Hviezdica prostredná

Skoro z jari pokrýva v záhrade obnaženú pôdu, čím ju chráni pred veternou eróziou a vysúšaním. A ako chutí? Povedala by som, že chutí podobne, ako vonia. Jej vôňu si pamätám z detstva, keď ma starká posielala ísť natrhať „kuračku“ pre sliepky. Tie ju rozhodne milujú. Mne chutí, ak sa spojí ešte s inou rastlinkou, napríklad v tejto polievke s medvedím cesnakom.

Na konzumáciu zberáme mladé vrchné časti stoniek.

Ako si pripraviť polievku s hviezdicou prostrednou

Budeme potrebovať:

  • zemiaky
  • medvedí cesnak
  • hviezdica prostredná
  • cibuľa
  • olej
  • soľ
  • čierne korenie

Hviezdica prostredná, zemiaky, cibuľa

Postup

Zemiaky olúpeme, nakrájame a dáme variť do osolenej vody. Cibuľu olúpeme, nakrájame a dáme smažiť na olej.

Medzitým umyjeme hviezdicu a medvedí cesnak a nakrájame na asi centimetrové kúsky. Keď začne cibuľa “chytať farbu“, prihodíme na ňu pokrájané rastliny, okoreníme, osolíme a krátko podusíme. Keď zemiaky zmäknú, vlejeme do hrnca podusenú cibuľku s rastlinkami a necháme krátko zovrieť. Ochutnáme a podľa potreby dosolíme či dokoreníme.

Polievka z hviezdice prostrednej

Halušky do zeleninovej polievky

Jeden z najjednoduchších spôsobov, ako hviezdicu v kuchyni využiť,  je pridať ju nasekanú do haluškového cesta a halušky nahádzať do zeleninovej polievky.

Budeme potrebovať:

  • 1 vajce
  • polohrubá múka
  • štipka soli
  • niekoľko byliek hviezdice prostrednej

Cesto na halušky do polievky s hviezdicou prostrednou

Postup

Hviezdicu opláchneme a nasekáme na drobno. Čerstvé vajce rozbijeme, vylejeme do misky, pridáme štipku soli a pridávame polohrubú múku. Objem múky odhadneme. Postupne ju prisypávame a dobre miešame vidličkou. Cestíčko nemá byť príliš husté ani príliš riedke. Nakoniec pridáme nasekanú hviezdicu, zamiešame.

Keď je polievka hotová a vrie, vezmeme malú lyžičku, namočíme ju vo vriacej vode a začneme do nej „hádzať“ halušky. Ako lyžičku s cestom ponoríme, haluška sa z lyžičky uvoľní. Necháme vrieť cca 3 až 5 minút, aby sa halušky uvarili.

Zeleninová polievka s haluškami z hviezdice prostrednej

Hviezdica prostredná so šampiňónmi a bryndzou

Túto pochúťku môžeme pripraviť spolu s mladými zemiakmi ako ľahký obed alebo večeru, prípadne samostatne ako teplú jednohubku na večer s priateľmi. Stačí vedľa položiť nakrájanú bagetku.

Budeme potrebovať:

  • bryndzu
  • menšie šampiňóny
  • hrsť hviezdice prostrednej
  • čierne mleté korenie
  • olej na pokvapkanie

Hviezdica prostredná so šampiňónmi a bryndzou

Postup

Umyjeme a prípadne aj olúpeme šampiňóny, hlúbiky vylomíme a nakrájame na drobno. Nasekáme aj umytú hviezdicu. Bryndzu, hviezdicu, nakrájané hlúbiky vložíme do misy, posypeme mletým čiernym korením a rukami dobre pomiešame, vytvoríme plnku.

Hviezdica prostredná so šampiňónmi a bryndzou

Plníme ňou klobúčiky šampiňónov, koľko sa zmestí. Uložíme ich na papier na pečenie a pokvapkáme olejom.

Hviezdica prostredná so šampiňónmi a bryndzou

Ak nám ostane plnka, natrieme ju na krajce malého chlebíka alebo nakrájanej bagety a tiež položíme na papier na pečenie. Zapečieme v dobre vyhriatej rúre.

Hviezdica prostredná so šampiňónmi a bryndzou

Soľ do tohto receptu zvyčajne nie je potrebná, bryndza je dosť slaná.

Dobrú chuť!

Text a foto: Ing. Monika Králová

Komentáre

    Pridaj príspevok