Aromatické muškáty prekvapia vôňou čokolády, zázvoru či jahôd

  • 08.06.2021

Medzi najtradičnejšie rastliny pestované v oknách patria od nepamäti muškáty s okrasnými kvetmi, ale dlhú tradíciu majú aj „babičkovské“ muškáty so silnou vôňou po citrusoch.

Kvitnúci cistrusový muškát

Tento typ zrejme patrí u väčšiny z nás medzi prvé, s ktorými sa v tejto voňavej kategórii stretneme. Dnes sa však pestuje (a mnohé sa dajú zadovážiť aj u nás) až vyše 300 rôznych druhov a odrôd. Už len spomedzi spomenutých „citrusových“ máme na výber z viacerých botanických typov, líšiacich sa nielen vzhľadom, ale aj vôňami. Tak môžeme spoznať muškáty zázvorové, čokoládové, s vôňou ruží, mätové, borovicové, jahodové, eukalyptové, jablkové a iné.

Samozrejme, nie vždy vzletný názov príliš evokuje spomenutý typ arómy, avšak často bývajú ich výrazné vône atraktívne a príjemné. V prírode sa zrejme v rastlinách tvoria ako ochrana pred zožratím, ale nám ľuďom (nie však rovnako všetkým) sú obvykle príjemné. Niektoré typy týchto muškátov obsahujú vonné silice v hojnej miere a už jemné dotýkanie sa ich listov uvoľní okamžite silnú arómu. Iné treba pre silnejšiu vôňu pošúchať intenzívnejšie.

Citrusové muškáty

Nielen na krásu, ale i pre úžitok a zdravie

Mnohé z týchto druhov a krížencov sa dokonca využívajú v kuchyni alebo ako liečivé bylinky. Môžeme nimi aromatizovať cukrovinky, džemy, sirupy a polevy, tiež ocot či cukor na posýpku. Skúsené gazdinky iste budú mať veľa nápadov, ako tieto vône, ak sa im zapáčia, uplatniť aj v jedlom potešení.

Muškát voňavý, ako sa uvádza v knihách o liečivkách, má schopnosť čistiť cievy od sklerotických usadenín, posilňuje srdce a pôsobí aj relaxačne, zlepšuje spánok. Využíva sa aj pri dýchacích ťažkostiach a tlmí aj reumu či kožné problémy, v takýchto prípadoch sa používa vo forme obkladov. Z muškátov môžeme pripravovať vonné esencie do kúpeľa, pleťové vody či voňavé vankúšiky do skríň s oblečením.

Aby toho nebolo málo, svojou výraznou vôňou údajne pomáhajú odpudzovať otravný hmyz, takže ich pestovanie v oknách má aj praktický význam.

Kvitnúci aromatický muškát

Úžitok na úkor kvetov

Ako vidieť, majú naozaj veľa užitočných vlastností, ale ako to už býva, „niečo za niečo“. V prípade týchto druhov sú dominantné listy, ale o to menej majú nápadné kvety. Kvety sú podobné ako kvety klasických muškátov, ale bývajú drobnejšie, tvoria sa v menšom počte a majú menej nápadné farby.

S klasickými muškátmi ich spája okrem pôvodu aj odolnosť proti horúčavám a úpalu, skôr znesú sucho ako premokrenie a tiež sa veľmi podobne množia odrezkami. Hnojenie treba zvážiť podľa toho, ako ich budeme využívať. Ak ich pestujeme len na okrasu a občasné potešenie z vône, môžeme používať aj umelé hnojivá, ak by sme však zamýšľali využívať aj ich liečivé či kulinárske prednosti, je vhodnejšie hnojiť len biohnojivami.

Substrát je vhodný výživný, ale viac priepustný, aby príliš dlho nezadržiaval vodu. Na prezimovanie majú voňavé druhy obdobné nároky ako klasické muškáty, teda vyžadujú skôr svetlé a chladnejšie miesta, nie však s teplotami príliš sa blížiacimi bodu mrazu. Zálievku na zimu obmedzíme.

Stretli ste sa už s takýmito vonnými muškátmi? Keby ste mali možnosť ich pestovať, lákalo by vás ich aj využívať v domácnosti, alebo by ste ich mali len pre potešenie? Podeľte sa s čitateľmi o svoje skúsenosti vo fóre na Záhrada.sk.

 

Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock

Tagy: muškáty

Diskusie na tému článku