Januárový sprievodca pestovaním: Záhradkárska sezóna začína práve teraz! Viete, čo vysievať?

  • 10.01.2022

Počas januára začíname s výsevom zeleru a niektorých odrôd paprík. Naďalej môžeme vysievať aj mikrobylinky a žeruchu ako zdroj zimných vitamínov.

Prvé výsevy roka

Hlávkový šalát

Už teraz vysievame hlávkový šalát. Pikírujeme a vysádzame v krytých pestovateľských priestoroch od decembra do marca. Hĺbka výsevu cca 1 cm, výsledná vzdialenosť medzi riadkami 20 cm, v riadku 20 cm.

  • Výsev: XI, XII, I pod sklo
  • Zber: II – IV
  • Naša voľba: Odroda ‚Safír‘ je určená na rýchlenie aj v nevykurovaných fóliových krytoch.

Zeler buľvový

Zeler vysievame do debničiek počas celého januára. Priesady vysádzame von v máji. Zberáme už počas leta aj s vňaťou alebo necháme dorásť pre jesenný zber. Buľvy sú vhodné na skladovanie. Hĺbka výsevu cca 1 cm, výsledné rozstupy 40 × 40 cm.

  • Výsev: I – II pod sklo
  • Zber: VII – X
  • Naša voľba: Skorý hybrid Monet F1 je odolný proti vybiehaniu do kvetu a je vysoko tolerantný proti septorióze.

Mladé rastlinky zeleru

Paprika ročná

Apache

Pálivá mini odroda Apache (SHU 5 000 – 10 000) s výškou do cca 45 cm je vhodná na pestovanie v nádobách. Plody dlhé cca 5 cm sa dajú aj dobre sušiť. Sadenice vysádzame von až po „troch zamrznutých“. Na konci sezóny ju výrazne zrežeme a môžeme prezimovať vo vnútri, ale v chladnejšej miestnosti.

  • Výsev: I – IV pod sklo
  • Zber: VII, VIII, IX, X

Ajvarski

Sladká odroda Ajvarski s plodmi s dĺžkou 15 – 18 cm je vhodná pre konzumáciu v surovom stave aj po tepelnej úprave. Odroda pochádza z Macedónka, kde z nej vyrábajú omáčku ajvar. Sadenice vysádzame von v teplých oblastiach od konca mája. Výsev do hĺbky cca 0,5 cm, rozstupy pri výsadbe 0,5 × 1 m.

  • Výsev: I – III
  • Zber: VIII, IX, X

Choco Miniature Bell

Choco Miniature Bell  je sladká mini odroda s guľatejšími plodmi s priemerom cca 5 cm. Pestujeme ju na záhone alebo v nádobách na balkóne, terase, okennom parapete. Hĺbka výsevu cca 0,5 cm, rozstupy pri výsadbe v máji po troch „zamrznutých“ cca 40 ×40 cm.

  • Výsev: I, II, III
  • Zber: VII, VIII, IX, X

Paprika páperistá

Rocoto

Odroda Rocoto má pálivosť 30 000 – 50 000 SHU. Veľkosť plodov cca 5 cm. Pomerne veľká rastlina s rozmermi až cca 130 × 130 cm sa na rozdiel od papriky ročnej pestuje v polotieni či v rozptýlenom tieni. Dožíva sa až 15 rokov, zimujeme vo vnútri.

  • Výsev: XII, I
  • Zber: VIII, IX, X

Paprika čínska

Trinidad Scorpion Moruga

Trinidad Scorpion Moruga dosahuje pálivosť okolo 1 200 000 SHU a viac. Plody majú cca 4 × 4 cm. Optimálna teplota klíčenia 24 – 30 °C, v prvých týždňoch je odporúčané umelo prisvetľovať. V druhej polovici mája vysádzame von alebo pestujeme v skleníku a fóliovníku. Rastlina je pomerne veľká.

  • Výsev: XII – III pod sklo
  • Zber: VIII, IX, X

Trinidad Scorpion Moruga

Mikrobylinky

Mikrobylinky môžu byť zdrojom čerstvých vitamínov aj počas zimy. Substrát naplníme až po vrch kvetináča a zalejeme vodou. Semená vysejeme nahusto a rovnomerne na povrch. Do začiatku klíčenia zakryjeme. Denne rosíme. Alternatíva: klíčiace misky.

Brokolica

  • Výsev: I – XII (interiér)
  • Zber: I – XII
  • Brokolicu môžeme konzumovať už za 7 dní.

Reďkovka fialová

  • Výsev: I – XII (interiér)
  • Zber: I – XII
  • Reďkovku môžeme konzumovať už za 7 dní

Kapucínka liečivá

  • Výsev: I – XII (interiér)
  • Zber: I – XII
  • Kapucínku je možné konzumovať za 14 dní

Text: Monika Felixová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?