Koža ako maškrta

Znie to prinajmenšom zvláštne. Čože? Koža? Koho? Ľudská? Zvieracia? Nie, ovocná. Úplne výborný spôsob spracovania ovocia, ktoré je buď kyslejšie, alebo ktorého máte v sezóne priveľa a džemy, kompóty či koláče už všetkým lezú ušami alebo len máte chuť na čosi nové. 

Koža ako maškrta

Keďže leto a horúčavy prišli tento rok výrazne skôr, už je ideálny čas s prvými dávkami ovocia využiť slnečné lúče na efektívne sušenie koží.

Čo na ovocné kože potrebujeme?

Ovocie, mixér, hnedý papier na pečenie, plech, niečo na prekrytie (kus záclony, tylu…) a zopár hodín priameho slnečného žiarenia.

Mixér s ovocím

Ako na to

Kožiarsku sezónu sme začali – ako inak – jahodami! Na jemné osladenie úplne stačí jeden malý banán, prípadne polovica väčšieho.

Načistíme ovocie, nič neuberáme, nič nepridávame. Pomixujeme. Používam obyčajný ponorný mixér.

Rozmixované ovocie

Na fotke vidíme hmotu s objemom 500 ml. Na jeden plech s papierom na pečenie je ideálne rozliať objem cca 250-300 ml ovocnej hmoty. Používame hnedý papier, ktorý je už na pohľad akoby mastný. Nie tie svetlejšie. Z hnedého idú kože po uschnutí odlepiť naozaj bez problémov, bez jedinej kvapky oleja. Je to veľmi zaujímavá fáza výroby, ale dostaneme sa k nej neskôr.

Rozmixované ovocie na ovocnú kožu

Mixované ovocie roztrieme rovnomerne do tenkej vrstvy, ale netreba sa snažiť o vrstvičku tenučkú ako papier, tá prirýchlo preschne a je priveľmi jemná a rada sa láme, pokojne tie 2 mm, aj 3 – ako sa podarí.

Rozotreté rozmixované ovocie pripravené na ovocnú kožu

Rozotreté ovocie prikryjeme, aby nám tam nenaskákali mušky, mravce a iná háveď. Používam záclonkový prekrývač na záhradné stolovanie – ten je inak výborný, ale mám len jeden. Ponad ďalší plech naťahujem kúsok tylu. Stačí prichytiť štipcami, drží to aj vo vetre.

Sušenie ovocnej kože

Takto pripravené plechy vyložíme na priame slnko, najideálnejšie na rozpálenú dlažbu. Kým nie sú tropické horúčavy, treba rátať aj s 8-9 hodinami sušenia, v lete nad 30 stupňov stačí 4-5 hodín. Záleží od hrúbky vrstvy.

Sušenie ovocnej kože

Dosušiť sa dá samozrejme aj v rúre. Na cca 50 stupňov, pootvorené dvierka. Ale odporúčam využívať na výrobu koží primárne slnečné lúče, aktuálne stále poskytované zdarma.

Ovocná koža

To, že sú kože suché, spoznáte ľahko. Pri dotyku zhora všetko pekne drží, nič na nelepí. Vtedy je čas oddeliť kožu od papiera. Ide to prekvapivo ľahko, ak je presušenie akurát. Málo usušené sa lepí a oddeľuje a priveľmi vysušené sa láme a drobí. Ale ten správny moment spoznáte isto ľahko. Ak niekde nejde, tenkým nožíkom sa dá podobrať a odliepať a odliepať.

Ovocná koža

Ovocná koža

Následne zrolujeme do rolky a nožnicami nastriháme, alebo nožom nakrájame na tenšie špirálky. No v tvaroch uskladnenia si netreba dávať žiadne medze fantázii.

Ovocná koža

V dóze vidno množstvo koží z 500 ml ovocnej hmoty. Možno málo, ale pre deti najlepšia maškrta, ktorej zloženie dokonale poznáte. 100% ovocie, 100% slnečných lúčov.

Černice

Čoskoro dozrejú ríbezle či černice. To je ovocie pre vymýšľajúce detiská kyslejšie, takže u nás napríklad nejde úplne vždy na odbyt. S jedným banánom v koženej podobe sa situácia rapídne mení.

Pasírovanie ovocia

V tomto prípade odporúčam zvážiť pasírovanie, lebo tých jadierok by bolo už v koži priveľa. Postup sa tým pádom len jemne upraví, najprv sa pomixuje ovocie s jadierkami, cez gázu prepasírujeme a až do tejto hmoty sa domixuje banán na osladenie. Zvyšok postupu sa nemení.

Ovocná koža

Čo sa týka trvanlivosti, k tomu sa vyjadriť z praxe žiaľ neviem, keďže nám vydržia väčšinou deň-dva a dávka je v čudu. No v zavretej nádobe by mali vydržať dlho. Je to čisté sušené prirodzene zakonzervované ovocie.

 

 

Text a foto: Martina Töröková

Komentáre

    Pridaj príspevok

    avatar