Malinočernice sú sladké, plné vitamínu C a na pestovanie nenáročné. Čo viac si priať?

  • 17.08.2021

Malinočernica v sebe spája tie najlepšie vlastnosti maliny a černice, z ktorých vznikla medzidruhovým krížením. Na červených plodoch oceníme výnimočnú chuť i veľkosť, ktorá býva v porovnaní s malinami až trojnásobná.

Malinočernice

Výživová hodnota

V plodoch prevažuje voda, sú zastúpené i sacharidy a vláknina. Sú bohaté na vitamín C, flavonoidy a antioxidačné látky, z minerálov na horčík a draslík. Energetická hodnota plodov je okolo 25 kcal, môžeme si na nich pochutnávať aj pri redukčnej diéte.

Ako pestovať a rezať malinočernice

Malinočernica je na pestovanie nenáročná, rovnako ako malina a černica. Najlepšie sa jej darí na slnku, ale plodí aj v polotieni. Výhony môžu dosahovať dĺžku až 4 m, preto je nutné dodržiavať rozstupy medzi sadenicami okolo 2 m.

V porovnaní s černicou tvorí mäkšie výhony, ktoré sa nezaobídu bez opory. Pôda má byť dobre priepustná s mierne kyslým pH. Pred výsadbou ju hlboko zrýľujeme a pohnojíme kompostom.

Pri reze v marci alebo apríli odstraňujeme staré odplodené výhony, ktoré menia farbu a na báze drevnatejú. Rastlina plodí na dvojročných výhonoch, tie skrátime asi o tretinu dĺžky.

Malinočernice

Choroby a škodce malinočerníc

Malinočernica nebýva zvlášť ohrozená chorobami ani škodcami, na plodoch si však radi pochutia vtáky, pred ktorými úrodu ochránime sieťami inštalovanými už v júni. Mrazuvzdornosť sa uvádza do −18 až −20 °C. Stáva sa, že mladšie výhony namrznú, tie potom na jar zmladíme.

Zber a uskladnenie

Plody dozrievajú postupne, väčšina v priebehu júla a augusta. Niektoré odrody postupne dozrievajú aj niekoľko mesiacov.

Čerstvé plody uchovávame v chladničke maximálne 3 dni, ideálne s časťou výhonku, inak ich zamrazíme alebo spracujeme.

Naša voľba odrôd

Pri kúpe rastliny nezabúdame, že dostupné sú odrody s tŕňmi aj bez.

  • Tayberry Buckingham – plody vo vínovočervenom odtieni dozrievajú v júli, auguste
  • Loganberry – beztŕňová odroda s červenými kužeľovitými plodmi, dozrieva od júla do septembra

Malinočernice

Viete, že…

… sa rastlina často nazýva Tayberry? Hoci botanicky ide o jednu z mnohých odrôd, názov sa ujal a nahrádza dlhší názov malinočernica Je odvodený od rieky Tay v Dundee (Škótsko), kde sa nachádza výskumný ústav, v ktorom bola rastlina vyšľachtená. Naproti tomu odroda Loganberry vznikla v Kalifornii, je to kríženec maliny s iným druhom černice.
… malinočernica, rovnako ako maliny a černice, účinkuje ako elixír mladosti? Je to vďaka antioxidačným látkam spomaľujúcim starnutie buniek. Obsahuje tiež protizápalové látky. Plody podporujú zdravie srdca a ciev.

Čo z nich pripraviť

Z jedného kra zozbierame až dva kilogramy šťavnatých a sladkých plodov. Výborné sú čerstvé, no dajú sa i mraziť, použiť na džemy, sirupy či limonády.

Malinočernice

Sorbet

Rozpustíme 300 g cukru v 250 ml vody, pridáme 0,5 kg plodov a rozvaríme na miernom stupni do pyré. Prepasírujeme, po vychladnutí pridáme lyžičku citrónovej šťavy a kvapku vanilkovej esencie. Uložíme na 5 hodín do chladničky. Potom dáme do zmrzlinovača a vymiešame sorbet.

Letná limonáda

Rozmixujeme 150 g plodov, prepasírujeme a zalejeme 1 l sódovky. Pridáme 2 lyžice cukru a šťavu z citróna. Podávame s ľadom a s lístkami mäty.

 

Text: Ing. Lucie Peukert
Foto: isifa/Shutterstock, iStock.com
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?