Moruša: Ovocie plné zdravia, ktoré sa opäť vracia do záhrad

Už ste ochutnali morušu? Plody sú podľa druhu a odrody biele, žltkasté,  fialové až takmer čierne a výrazne sladké. Pozvoľna opadávajú, preto strom nevysádzame k terase a iným spevnených plochám. 

Moruša

Výživová hodnota

Obsahuje sacharidy, malé množstvo bielkovín, vitamíny (C, E, skupina B), betakarotén. Intenzívna farebnosť svedčí o množstve liečivých antokyánov.

Plody moruše poukladané na liste

Ako ju pestovať

Moruša, strom alebo vyšší ker, pochádza z Ázie a niekoľko storočí sa pestuje aj v Európe. Páči sa jej predovšetkým v teplých vinohradníckych oblastiach. Vysádzame ju ideálne na jar do priepustnej, stredne vápenatej, nezamokrenej pôdy. V dospelosti má pomerne mohutný koreňový systém, ktorý odolá suchu pri vyššej spodnej vode.

Moruše na strome

Množí sa odrezkami, potápaním, odkopkami, ale najmä očkovaním alebo štepením do semenáčov. Na rez nie je náročná, koruny pestujeme ako kotlovité alebo voľné, môžeme ich podľa potreby presvetľovať. Po zbere úrody v auguste dobre znáša i hlbší zmladzovací rez. Stromy sú vďačné za prihnojenie obohateným kompostom aspoň každé tri roky. Dožívajú sa pomerne vysokého veku.

Tabuľka výsadby a zberu plodov moruše

Zber

Zbierame jednotlivo alebo striasaním na netkanú textíliu položenú pod strom. Dospelý strom urodí 100 – 200 kg ovocia.

Prečítajte si tiež: Všetko o pestovaní liečivých drevín

Uskladnenie

Šťavnaté a mäkké plody jeme a spracúvame čo najskôr. Robia sa z nich šťavy, mušty, vína, marmelády, a to buď jednozložkové, alebo s iným ovocím. Mrazia sa, sušia sa.

Moruša

3 spôsoby, ako spracovať morušu

Traduje sa, že chladená šťava z plodov moruše je výborným osviežujúcim stimulátorom nahrádzajúcim dokonca aj kávu.

Nanuk

Šťavu zahustíme mletými orechmi, vlejeme do formičiek, zmrazíme.

Morušový džem

Šťavu bez cukru alebo osladenú hroznovou šťavou zahustíme varom. Nalejeme do čistých pohárov, zaviečkujeme.

Morušový džem

Moruše v alkohole

Plody vložíme do skleneného pohára, presypeme trochou cukru. Zalejeme alkoholom, uzavrieme a necháme postáť.

Naša voľba odrôd

  • Moruša biela, v. × š. cca 10 – 15 m ×10 m, biely, žltkastý až fialkastý plod dlhý 1 – 2,5 cm
  • Moruša biela ,Pendula’ – previsnutá, výška podľa zaštepenia
  • Moruša čierna, v. × š. cca 10 m × 15 m, plod dlhý 2 – 3 cm

Moruše

Viete, že…

… nebyť moruše, nepoznali by sme hodváb? Číňania kŕmili húsenice hodvábnika morušového listami moruší, ktoré priadli do kokónov hodvábne vlákno. Plody moruše pomáhajú pri horúčke, zápaloch hrdla, zápche, liečbe srdcových a cievnych chorôb. Listy v čaji pôsobia ako antidiabetikum pri cukrovke II. typu, podporujú činnosť pankreasu.

 

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Zdielať na Google+

Komentáre

    Pridaj tvoj komentár

    avatar
    :);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

    Reklama