Zdravie z prírody: Moruša – ovocie spomienok a významných liečivých účinkov

  • 02.06.2021

Nájdete ich na dvoroch svojich babičiek a prababičiek, pri lesoch či lúkach. Spája sa s nimi nádych nostalgie a bezstarostného detstva.

Moruše v bielej miske

Určite ste zažili pokušenie „jesť či nejesť”, pokiaľ ste mali nové a čisté oblečenie. Moruša totiž zanechala svoju pečať na všetkom, počnúc zubami, končiac tričkom a topánkami. V dnešnej dobe sa z našich záhrad vytráca a stáva sa vzácnosťou.

Stromová malina alebo stromová jahoda?

Moruša má mnoho ľudových názvov. Chuťou pripomína jahodu, výzorom malinu, či černicu, hoci farby sa môžu líšiť. V našich podmienkach poznáme morušu červenú, morušu čiernu a morušu bielu.

V starých časoch „burina” mnohých záhrad, v súčasnosti takmer vzácnosť. Strom s názvom Morus Alba totiž extrémne rýchlo rastie, dokáže narásť až 3 metre za rok, no jeho konečná výška môže byť až niekoľkonásobne vyššia. Moruša preto nie je vhodná na pestovania kdekoľvek. V minulosti sa vysádzala najmä okolo ciest.

Moruše sú dreviny pestované pre ovocie, no i pre listy skrmované priadkou morušovou. Plod moruše vzniká zdužinatením okvetných lístkov. Moruše dozrievajú niekoľko mesiacov a užiť si ich môžeme len krátke obdobie po dozretí.

Moruša

Moruša a jej história

Moruše sa po stáročia pestovali v Ázii. Ich história sa píše už viac ako 3000 rokov a siaha do severnej Číny. V súčasnosti sa pestuje po celom svete, no najmä v teplých oblastiach Ázie, Afriky, Ameriky. Moruša biela pochádza z Číny. Pestovala sa najmä na podporu chovu húseníc priadky morušovej. Čierna moruša pochádza tiež z Ázie a v Európe sa pestuje už od čias starovekého Ríma. Červená moruša má svoj pôvod v Amerike.

Hodvábna cesta

História moruše je spätá s rozvojom hodvábneho priemyslu. V oblastiach Orientu sa listy moruše používali na výkrm priadky morušovej. S tým súvisí aj šírenie stromov moruše po celom svete. Pestuje sa všade tam, kde sa produkuje hodváb.

Moruša bola v starovekom Grécku zasvätená bohyni múdrosti – Minerve.

Oberanie moruše

Skrýva v sebe významné liečivé účinky

V čínskej medicíne sa moruša odpradávna využívala na liečbu srdcových chorôb, anémie či artritídy. Každý druh moruše má, napriek odlišnej chuti, takmer rovnaké liečivé účinky. Plody obsahujú množstvo antioxidantov a fytonutrientov, významný je napríklad resveratrol či luteín. Obsahujú vitamíny A, C, B, K a E, z minerálov draslík, železo, horčík, mangán, zinok, fosfor.

Čo dokáže moruša?

  • podporuje trávenie
  • chráni pred chrípkou a nachladnutím
  • pozitívne pôsobí na zrak
  • udržuje zdravie pleti
  • zlepšuje krvný obeh
  • znižuje tlak krvi
  • pomáha znížiť riziko rakoviny vďaka obsahu antioxidantov

Moruša

Trápi vás spomalené trávenie?

Vyskúšajte morušu. Nielenže si pochutíte, pomôžete i svojmu tráviacemu systému. Moruše obsahujú vlákninu, ktorá zrýchľuje metabolizmus a pozitívne vplýva na činnosť čriev. Znižuje výskyt zápchy, nafukovania, bolestí brucha. Zároveň pomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi.

Bojujete s anémiou?

Využite potenciál moruše. Obsah železa v jej plodoch je dostatočne vysoký na pomoc pri nízkej hladine železa v krvi. Podporuje produkciu červených krviniek a zvyšuje metabolizmus.

Resveratrol predstavuje účinný prírodný antioxidant

Resveratrol chráni srdcovo-cievny systém. Má silný antioxidačný a protizápalový účinok. Posilňuje obranyschopnosť organizmu a bojuje proti škodlivým voľným radikálom v našom tele. Zároveň pomáha udržať hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Zmierňuje príznaky alergií a pomáha aj pri liečbe nádorov. Zmierňuje príznaky starnutia a preventívne pôsobí proti osteoporóze. Nachádza sa predovšetkým v tmavých plodoch moruše. Z viniča bol resveratrol prvýkrát izolovaný v roku 1976.

Resveratrol je 20-krát silnejší ako vitamín C, 5-násobne silnejší ako betakarotén a udáva sa, že má 50-násobne vyšší antioxidačný účinok ako vitamín E.

Morušový džem

Moruša zabraňuje predčasnému starnutiu

Obsah vitamínu E, A a antioxidantov predurčuje morušu na pomoc proti predčasnému starnutiu organizmu, pleti i vlasov. Ovplyvňuje vzhľad i vnútorné zdravie pokožky, tkanív a vlasov. Redukuje kožné fľaky, starecké škvrny a pomáha v boji proti vráskam.

Zvýšte si imunitu

Antioxidanty si často nevedia pomôcť pri obranyschopnosti organizmu. V kombinácii s vitamínom C ide o ideálnu kombináciu v boji proti chrípke a nachladnutiu. Ak denne skonzumujete za hrsť plodov moruše, dodáte telu potrebné denné množstvo vitamínu C.

Okuliare či šedý zákal – trápenie s očami má mnoho podôb

Moruša obsahuje zeaxantín, antioxidant, ktorý bráni poškodzovaniu sietnice, a tak pôsobí preventívne voči degeneratívnym chorobám očí. Zároveň chráni zrak pred pôsobením voľných radikálov.

Sušené moruše

Moruša v kuchyni

Plody sú výborné najmä na priamu konzumáciu, majú však rýchlu kazivosť, v chladničke nevydržia dlhšie než tri dni. Ak ich máte prebytok, dajú sa použiť do smoothie, koláčov, raňajkovej kaše alebo si z nich môžete urobiť výborný a vzácny lekvár. Je však vhodná aj na mrazenie a sušenie. Nasušená a správne skladovaná moruša vás celoročne poteší pridaním do müsli.

 

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku