Sortiment šalátových zelenín je veľmi pestrý a priebežne pribúdajú nové druhy či odrody. V poslednom čase sa v ponuke objavila namenia. Čím je táto zeleninová lahôdka špecifická?

Namenia (Brassica rapa var. rapa) patrí medzi ázijské listové zeleniny. Podobá sa na o niečo známejšiu mizunu, no tvorí väčšie a bohatšie ružice, je tiež úrodnejšia a k dispozícii je dlhšiu dobu. Typické sú pre ňu na okrajoch zúbkaté listy a dlhšie stopky, ktoré sú takisto jedlé. Listy má šťavnaté, lahodné s typickou trochu kyslastou, niekedy jemne pikantnou chuťou. Pôsobia sviežo a aj na pohľad príťažlivo.
Úrodu dokáže táto rastlina poskytovať počas celej sezóny, teda na jar, v lete aj počas jesene a prvé listy je možné pozberať za zhruba mesiac a pol až dva mesiace po výseve. Je vhodné túto rastlinu vysievať postupne od skorej jari do konca leta. Semená sú už bežne v predaji a dostupné sú aj v špecializovaných e-shopoch. Na ideálnych stanovištiach ide o nenáročnú a ľahko pestovateľnú rastlinu, ktorá ponúka aj pomerne dlhé obdobie zberu. Listy možno zberať už vtedy, keď dosiahnu dĺžku 15 až 20 cm.

Vysievajte od jari do leta
Semená tejto netradičnej zeleniny vysievame do kvalitnej pripravenej pôdy s vyšším obsahom zapracovaného kompostu. Vysievať môžeme na hriadky aj do vyvýšeného záhona. Výsev realizujeme do riadkov, pričom sejeme nariedko, skôr plytkejšie. Riadky by mali byť od seba vzdialené asi 20 cm.
Vysiať semená tejto zeleniny môžeme aj k inej zelenine, na okraj hriadky. Plochu v nasledujúcich dňoch zavlažujeme a dbáme, aby na dlhší čas pôda nevyschla. Semená vyklíčia do dvoch týždňoch. Príliš husté porasty môžeme neskôr preriediť, aby sme podporili tvorbu bohatšie olistených trsov.
Ako pestovať nameniu?
Pri pestovaní namenie je potrebné zavlažovanie, no pôda nesmie byť zmáčaná, pretože by dochádzalo k hnitiu rastlín. Porast tiež môžeme prihnojiť prírodným hnojivom, aby sme docielili kvalitnejšie listy. Rastlina môže byť pri pestovaní v lete napádaná niektorými škodcami, napríklad skočkami, preto je dôležité porasty zakrývať bielou netkanou textíliou.
Pestovať nameniu však môžeme aj v hrantíkoch na balkónoch a terasách, prípadne počas zimy aj v rámci zasklených balkónov, v zimných záhradách a skleníkoch.

Zber a využitie listov namenie
Zberajú sa celé listy aj sto stopkami, ideálne tesne pred použitím. Krátkodobo ich môžeme uchovávať v chladničke. Tým, že budeme listy pravidelne zberať, podporíme tvorbu ďalších.
Najlahodnejšie chutia mladé listy namenie. V kuchyni ich využijeme do šalátov, na ozdobovanie alebo dochucovanie hotových jedál, pripraviť si ich tiež môžeme ako špenát. Konzumovať ich môžeme aj samostatne, napríklad spolu so syrmi.
Galéria k článku
Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock
Prosím Vás o radu, ako zdobíte svoje okná zvonku, keď už muškáty/ resp iné letn…