Poznáte kalette? Je to nový druh zeleniny, ktorý prinesie zdravú úrodu aj počas chladných mesiacov

  • 16.06.2023

História mnohých odrôd zeleniny a ovocia siaha do hlbokej minulosti a nie je možné spoľahlivo vystopovať ich vznik. Aj v dnešnej dobe sa však objavujú nové druhy zeleniny. Jedným z nich je aj „brukale“, alebo inak kalette.

Kríženec kelu Kalette
Foto: Shutterstock

Pozoruhodný kríženec

Čo je brukale? Ide o zloženie anglických názvov „Brussel sprouts“ (ružičkový kel) a „Kale“ (listový kel). Zvykne sa označovať aj ako „Kalette“ či „Flower sprouts“, čo vieme voľne preložiť ako „kelíček“ a „kvetové puky“. V USA dostali pre komerčný predaj názov „Lollipops“.

Vzhľadom na to, že ide o naozaj novú a málo známu zeleninu, aj jej pomenovanie si ešte hľadá svoje cestičky. Prvé reakcie pestovateľov aj kuchárov, ktorí s ňou prišli do kontaktu, sú plné nadšenia a je veľmi pravdepodobné, že sa časom zaradí medzi bežnejšie pestované druhy.

Kalette je teda kríženec ružičkového kelu a kelu listového, u nás nazývaného aj kučeravý kel. Z oboch typov si vzal niečo, nielen čo sa týka vzhľadu, ale aj výbornej odolnosti voči chladu. Zaraďuje ho to medzi cenné druhy zeleniny, ktoré môžeme zbierať aj v zimnom období – keď je čerstvej zeleniny nedostatok.

pestovanie kalette
Foto: Shutterstock

História kalette

Tento pozoruhodný druh prvýkrát predstavila verejnosti firma Tozer Seeds, a to v roku 2010 vo Veľkej Británii ako „Flowers sprouts“.

Kalette bol šľachtený konvenčnými metódami kríženia a selekcie, nie je teda produkt génovej manipulácie. Ide o hybridy, takže zber jeho semien nie je vhodný. Z takto nadobudnutých semien by rástli rastliny, ktoré by celkom nezodpovedali znakom prvej generácie.

Cena originálnych semien je vyššia, ale rozhodne patria k tomu atraktívnejšiemu, čo môžeme v záhradách pestovať. Známe sú zatiaľ len 3 odrody s odlišnou dobou dozrievania do zberovej kvality – ‘Autumn Star’ (110 dní), ‘Snowdrop’ (140 dní) a ‘Mistetloe’ (niekedy ako ‘Christmas Star’ – 125 dní).

Zelenina plná vitamínov

Ružičky kalette sú otvorené viac ako u ružičkového kelu. Rastlina vytvára drobné, približne 5 cm široké listové ružice, ktoré skutočne pripomínajú kvety. To je umocnené rafinovaným použitím genetických typov s červeným farbivom v žilkách, vďaka čomu ulahodia aj oku.

Ružičky majú o niečo sladšiu chuť ako ružičkový či listový kel. Sú výborným zdrojom živín, obsahujú vitamíny K, C, kyselinu listovú, karotenoidy a značnú dávku antioxidantov.

V kuchyni zaujme okrem výživových benefitov aj svojím vzhľadom. Využiť sa dá za surova i po tepelnej úprave. Prakticky kopíruje využitie rodičovských druhov – oboch spomínaných druhov kelu.

Ružičky kalette s tekvicovým pyré
Foto: Shutterstock

Vysievajte vo februári alebo postupne

Termínom výsevu a výsadby môžeme ovplyvňovať zamýšľané obdobie zberu. Z februárových a marcových výsevoch v skleníku či domácom pestovaní na oknách, môžeme získať rastliny úrodu už v októbri rovnakého roku. Ak budeme postupne vysievať počas apríla priamo na záhon, úrodu môžeme zbierať až do marca nasledujúceho roku.

Kalette má rád výživné pôdy s ph okolo 6,5 – 7,5, vysádzame ho v spone 40 – 50 cm. V suchších obdobiach sa nám odvďačí za zálievku. Pre priemernú rodinu sa vďaka jeho úrodnosti osvedčilo pestovanie približne 4 – 6 rastlín.

Kalendár výsadby kalette
Foto: Martin Kohútek

Škodce, ktoré ho môžu ohrozovať, sú rovnaké ako pri rodičovských rastlinách – najčastejšie ho napádajú molice a skočky. Vzhľadom na jeho výšku (70 až 90 cm) je vhodné pri výsadbe použiť kolíky, o ktoré rastlinu priviažeme, aby ju nezlomil vietor.

Kapustovitých druhov zeleniny je, čo sa týka rozmanitosti zeleninových druhov, asi najviac. Veríme, že táto novinka si nájde v záhradách svoje miesto.

Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock, Martin Kohútek

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?