Už ste ochutnali pak čoi? Pozitívne pôsobí na tráviaci trakt i zdravie očí a dopestujete ho aj v interiéri

  • 21.07.2021

Ázijskú zeleninu pak čoj môžeme pestovať v záhrade, v skleníku a aj doma, a to v troch rôznych podobách. Ako zdravé klíčky, mladé listy (tzv. baby leaf) a dorastenú ružicu listov.

Pak čoi na hriadke

Šťavnaté listy s vysokým podielom vody a vlákniny majú veľmi nízku energetickú hodnotu. Obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B, z minerálov draslík, horčík a vápnik, ďalej antioxidačné látky. Pozitívne pôsobia na tráviaci trakt, zdravie očí i zubov.

Ako pestovať pak čoj (Brassica rapa ssp. chinensis)

Vysievame od apríla do dobre priepustnej pôdy do skleníka, doma do kvetináča alebo priamo na záhony v období, keď už nehrozia mrazy. Hustota výsevu závisí od účelu pestovania. Na tzv. baby leaf (mladé listy s výškou niekoľko cm) vysievame nahusto a plošne. Ak sa chceme dočkať plne vyvinutých listov, vysievame do riadkov a neskôr jednotíme, aby mala listová ružica dostatok miesta.

Vegetačné obdobie je minimálne 45 dní. Ideálna teplota na výsevy je 5 až 22 °C. Aprílový výsev von je rizikový, záhon však môžeme zakryť bielou netkanou textíliou. Vysievame priebežne až do začiatku augusta na postupný zber. Zvolíme slnečné stanovište, v polotieni je ružica listov redšia. Prihnojovanie počas vegetácie nie je nutné. Chránime pred slizniakmi.

Pak čoi

Zber a uskladnenie

Na priebežnú spotrebu odrezávame jednotlivé spodné listy. Celú ružicu odrežeme ostrým nožom tesne nad pôdou tak, aby sa nerozpadla, prípadne ju vyberieme rýľom a odrežeme koreň.

Listy možno uchovávať pri teplote okolo 3 °C a vyššej vzdušnej vlhkosti približne týždeň až 10 dní.

Naša voľba odrôd

  • Zlatý lev – odroda vhodná na konzumáciu začerstva aj po tepelnej úprave.
  • Hanakan F1 – odroda s úzkymi stonkami vhodná na konzumáciu v čerstvom stave.
  • Sagami – odroda s plochými a širšími listami, na tepelné spracovanie aj do šalátov.

Viete, že…

… pak čoj patrí do skupiny ázijskej zeleniny, ktorá sa dá prakticky celoročne pestovať aj v interiéri? Najviac si na tejto zelenine pochutnávajú v Japonsku, Číne a Kórei.
… sa tento druh zeleniny výborne hodí na tepelné spracovanie? Zvlášť do ázijských pikantných polievok, restovaných šalátov so zázvorom alebo s čili alebo sa griluje spolu s mäsom.
… trochu mätie názvami? Okrem názvu pak čoj sa možno stretnúť aj s názvom bok čoj, ale aj čínska kapusta, čo vedie k jeho zámene s kapustou pekinskou, typickou pevnou a kompaktnou hlávkou s úplne inou chuťou.

Pak čoi

2 spôsoby, ako ho pripraviť

Zelené listy s chrumkavými stopkami konzumujeme surové v šalátoch alebo v smoothie, ale i varené, dusené, grilované či opečené.

Príloha k mäsu

Na sezamovom oleji zľahka osmažíme dva strúčiky cesnaku, pridáme samostatné umyté a odkvapkané listy, pár minút opečieme, premiešame, pridáme lyžičku čerstvého zázvoru, lyžicu sójovej omáčky i masla, krátko opečieme.

Šalát

Na lyžici olivového oleja zľahka osmažíme mladé listy baby leaf, pridáme mäkký cícer, štipku čili, soľ, korenie a chvíľku osmažíme. Hotový posypeme hoblinami parmezánu.

 

Text: Ing. Lucie Peukert
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč