Už ste ochutnali pak čoi? Pozitívne pôsobí na tráviaci trakt i zdravie očí a dopestujete ho aj v interiéri

  • 21.07.2021

Ázijskú zeleninu pak čoj môžeme pestovať v záhrade, v skleníku a aj doma, a to v troch rôznych podobách. Ako zdravé klíčky, mladé listy (tzv. baby leaf) a dorastenú ružicu listov.

Pak čoi na hriadke

Šťavnaté listy s vysokým podielom vody a vlákniny majú veľmi nízku energetickú hodnotu. Obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B, z minerálov draslík, horčík a vápnik, ďalej antioxidačné látky. Pozitívne pôsobia na tráviaci trakt, zdravie očí i zubov.

Ako pestovať pak čoj (Brassica rapa ssp. chinensis)

Vysievame od apríla do dobre priepustnej pôdy do skleníka, doma do kvetináča alebo priamo na záhony v období, keď už nehrozia mrazy. Hustota výsevu závisí od účelu pestovania. Na tzv. baby leaf (mladé listy s výškou niekoľko cm) vysievame nahusto a plošne. Ak sa chceme dočkať plne vyvinutých listov, vysievame do riadkov a neskôr jednotíme, aby mala listová ružica dostatok miesta.

Vegetačné obdobie je minimálne 45 dní. Ideálna teplota na výsevy je 5 až 22 °C. Aprílový výsev von je rizikový, záhon však môžeme zakryť bielou netkanou textíliou. Vysievame priebežne až do začiatku augusta na postupný zber. Zvolíme slnečné stanovište, v polotieni je ružica listov redšia. Prihnojovanie počas vegetácie nie je nutné. Chránime pred slizniakmi.

Pak čoi

Zber a uskladnenie

Na priebežnú spotrebu odrezávame jednotlivé spodné listy. Celú ružicu odrežeme ostrým nožom tesne nad pôdou tak, aby sa nerozpadla, prípadne ju vyberieme rýľom a odrežeme koreň.

Listy možno uchovávať pri teplote okolo 3 °C a vyššej vzdušnej vlhkosti približne týždeň až 10 dní.

Naša voľba odrôd

  • Zlatý lev – odroda vhodná na konzumáciu začerstva aj po tepelnej úprave.
  • Hanakan F1 – odroda s úzkymi stonkami vhodná na konzumáciu v čerstvom stave.
  • Sagami – odroda s plochými a širšími listami, na tepelné spracovanie aj do šalátov.

Viete, že…

… pak čoj patrí do skupiny ázijskej zeleniny, ktorá sa dá prakticky celoročne pestovať aj v interiéri? Najviac si na tejto zelenine pochutnávajú v Japonsku, Číne a Kórei.
… sa tento druh zeleniny výborne hodí na tepelné spracovanie? Zvlášť do ázijských pikantných polievok, restovaných šalátov so zázvorom alebo s čili alebo sa griluje spolu s mäsom.
… trochu mätie názvami? Okrem názvu pak čoj sa možno stretnúť aj s názvom bok čoj, ale aj čínska kapusta, čo vedie k jeho zámene s kapustou pekinskou, typickou pevnou a kompaktnou hlávkou s úplne inou chuťou.

Pak čoi

2 spôsoby, ako ho pripraviť

Zelené listy s chrumkavými stopkami konzumujeme surové v šalátoch alebo v smoothie, ale i varené, dusené, grilované či opečené.

Príloha k mäsu

Na sezamovom oleji zľahka osmažíme dva strúčiky cesnaku, pridáme samostatné umyté a odkvapkané listy, pár minút opečieme, premiešame, pridáme lyžičku čerstvého zázvoru, lyžicu sójovej omáčky i masla, krátko opečieme.

Šalát

Na lyžici olivového oleja zľahka osmažíme mladé listy baby leaf, pridáme mäkký cícer, štipku čili, soľ, korenie a chvíľku osmažíme. Hotový posypeme hoblinami parmezánu.

 

Text: Ing. Lucie Peukert
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?