Domáci čaj zo šupiek
Galéria (8)

Keď v zime zahrejú aj obyčajné šupky: Domáci čaj a limonáda zo surovín, ktoré by bola škoda vyhodiť

Zimné dni si priam pýtajú horúci nápoj, ktorý zahreje a prevonia celý byt. Možno vás prekvapí, že na jeho prípravu môžete využiť aj to, čo bežne končí v koši – jablkové či cibuľové šupky. Okrem chuti a vône ponúkajú aj množstvo prospešných látok.

Jablkové šupky ako základ hrejivého zimného čaju

Jesenné a zimné obdobie je časom pečenia jablkových závinov a koláčov. Pred použitím jablká zvyčajne ošúpeme, šupku vyhodíme a použijeme len dužinu. Je to však veľká škoda, pretože prichádzame o cenné vitamíny A a C a vlákninu, ktoré pomáhajú pri trávení, posilňujú obranyschopnosť organizmu, podporujú činnosť čriev a pôsobia ako prevencia proti rakovine hrubého čreva.

A práve z jablkových šupiek sa dá pripraviť jemne sladký a hrejivý čaj, ktorý prevonia celý byt. Šupky mu dodajú ovocnú chuť, koreniny príjemne zahrejú a pomaranč alebo citrón vytvoria krásnu zimnú vôňu.

Ako pripraviť jablkové šupky na ďalšie použitie?

Pred použitím je potrebné šupky vysušiť. Môžete ich položiť na radiátor, do teplej rúry po upečení koláča alebo ich nechať usušiť voľne. Takto vysušené môžete skladovať v uzatvárateľnej nádobe.

Sušené jablkové šupky
Vysušené šupky z jabĺk môžeme využiť na prípravu čaju. Foto: archív autorky

Jablkový čaj zo šupiek

Budeme potrebovať

  • hrsť sušených jablkových šupiek (ak sa vám nechce šupky sušiť, môžete použiť aj čerstvé)
  • rolku škorice
  • 1 – 2 klinčeky
  • šťavu z pomaranča alebo citróna podľa chuti, môže byť aj kúsok zázvor

Postup prípravy

Šupky zalejeme horúcou vodou, pridáme koreniny a necháme všetko prikryté lúhovať 10 až 12 minút. Pre intenzívnejšiu chuť môžeme šupky krátko povariť. Nápoj dochutíme podľa chuti medom alebo citrónovou šťavou.

Zimný jablkový čaj zo šupiek
Jemne sladký a hrejivý jablkový čaj prevonia celý byt. Foto: archív autorky

Jablková limonáda zo šupiek

Ak nemáte radi čaj, môžete si pripraviť aj jablkovú limonádu. Osvieži v zime, pridaním ľadu aj v lete a čo je najlepšie – zužitkujete jablkové šupky plné prospešných látok.

Budeme potrebovať

  • 1 kg jablkových šupiek
  • 150 g cukru
  • 1 liter vody
  • 1 až 2 klinčeky
  • 1 citrón

Postup prípravy

Všetky suroviny okrem citróna vložíme do hrnca a varíme približne 45 minút. Potom precedíme cez sitko a dochutíme citrónovou šťavou. Necháme vychladnúť  (môžete pridať aj ľad v lete) a vychutnáme si hotovú limonádu.

Cibuľové šupky – viac než len farbivo na vajíčka

Podobným spôsobom môžeme využiť aj šupky z cibule. Ich využitím spracujete suroviny do posledného kúska, bojujete proti plytvaniu potravinami a zároveň vyskúšate niečo nové.

Cibuľové šupky sa väčšinou používajú na farbenie vajíčok na Veľkú noc, ale dajú sa využiť na prípravu zdravých nálevov.

Prečo je dobré piť cibuľový čaj?

Čaj z cibuľových šupiek pôsobí protizápalovo a analgeticky, podporuje krvný obeh a tvorbu tráviacich enzýmov. Pomáha pri trávení, zmierňuje zápaly a opuchy, chráni organizmus pred vírusmi a dodáva energiu.

Cibuľové šupky na prípravu liečivého čaju
Čím je cibuľa svetlejšia, tým viac antioxidantu quercetín obsahuje. Foto: archív autorky

Šupkový čaj obsahuje antioxidant quercetín, ktorý je účinný v boji proti rakovine, znižuje riziko vzniku trombózy a mŕtvice a pôsobí preventívne pri chronických ochoreniach. Platí pritom, že čím je cibuľa svetlejšia, tým viac quercetínu obsahuje.

Šupky pôsobia ako prírodné diuretikum – podporujú vylučovanie škodlivých látok z tela a pomáhajú znižovať  hladinu cukru v krvi, čo je prospešné pre diabetikov. Okrem toho obsahujú karotén, ktorý znižuje hladinu cholesterolu v krvi, je potrebný pre zdravý zrak, chráni pred vírusmi a bojuje proti zápalom. Nechýbajú ani  organické kyseliny, vitamíny skupiny B, železo, jód, fosfor a zinok.

Čaj z cibuľových šupiek
Čaj z cibuľových šupiek pôsobí protizápalovo a analgeticky. Foto: archív autorky

Ako pripraviť čaj z cibuľových šupiek

Na prípravu čaju vyberte čisté, čerstvé šupky z nepoškodenej cibule. Nepoužívajte staré šupky. Opláchnite ich pod tečúcou vodou a zalejte vodou s teplotou 60 °C. Nechajte lúhovať 15 minút, kým sa voda nezafarbí na tmavožlto. Ak chcete silnejší odvar, treba šupky niekoľko minút povariť.

Čaj môžete spestriť pridaním vrecúška zeleného čaju alebo ľubovoľného sypaného čaju, medu či citrónovej šťavy.

Tak ktorý vyskúšate?

Galéria k článku

Domáci čaj zo šupiek
Jablkové šupky ako základ na čaj
Sušené jablkové šupky
Zimný jablkový čaj zo šupiek
Cibuľové šupky na prípravu liečivého čaju
Čaj zo šupiek cibule
Čaj z cibuľových šupiek

Text a foto: Andrea Párkányová