Keď v zime zahrejú aj obyčajné šupky: Domáci čaj a limonáda zo surovín, ktoré by bola škoda vyhodiť
Zimné dni si priam pýtajú horúci nápoj, ktorý zahreje a prevonia celý byt. Možno vás prekvapí, že na jeho prípravu môžete využiť aj to, čo bežne končí v koši – jablkové či cibuľové šupky. Okrem chuti a vône ponúkajú aj množstvo prospešných látok.
Jablkové šupky ako základ hrejivého zimného čaju
Jesenné a zimné obdobie je časom pečenia jablkových závinov a koláčov. Pred použitím jablká zvyčajne ošúpeme, šupku vyhodíme a použijeme len dužinu. Je to však veľká škoda, pretože prichádzame o cenné vitamíny A a C a vlákninu, ktoré pomáhajú pri trávení, posilňujú obranyschopnosť organizmu, podporujú činnosť čriev a pôsobia ako prevencia proti rakovine hrubého čreva.
A práve z jablkových šupiek sa dá pripraviť jemne sladký a hrejivý čaj, ktorý prevonia celý byt. Šupky mu dodajú ovocnú chuť, koreniny príjemne zahrejú a pomaranč alebo citrón vytvoria krásnu zimnú vôňu.
Ako pripraviť jablkové šupky na ďalšie použitie?
Pred použitím je potrebné šupky vysušiť. Môžete ich položiť na radiátor, do teplej rúry po upečení koláča alebo ich nechať usušiť voľne. Takto vysušené môžete skladovať v uzatvárateľnej nádobe.

Jablkový čaj zo šupiek
Budeme potrebovať
- hrsť sušených jablkových šupiek (ak sa vám nechce šupky sušiť, môžete použiť aj čerstvé)
- rolku škorice
- 1 – 2 klinčeky
- šťavu z pomaranča alebo citróna podľa chuti, môže byť aj kúsok zázvor
Postup prípravy
Šupky zalejeme horúcou vodou, pridáme koreniny a necháme všetko prikryté lúhovať 10 až 12 minút. Pre intenzívnejšiu chuť môžeme šupky krátko povariť. Nápoj dochutíme podľa chuti medom alebo citrónovou šťavou.

Jablková limonáda zo šupiek
Ak nemáte radi čaj, môžete si pripraviť aj jablkovú limonádu. Osvieži v zime, pridaním ľadu aj v lete a čo je najlepšie – zužitkujete jablkové šupky plné prospešných látok.
Budeme potrebovať
- 1 kg jablkových šupiek
- 150 g cukru
- 1 liter vody
- 1 až 2 klinčeky
- 1 citrón
Postup prípravy
Všetky suroviny okrem citróna vložíme do hrnca a varíme približne 45 minút. Potom precedíme cez sitko a dochutíme citrónovou šťavou. Necháme vychladnúť (môžete pridať aj ľad v lete) a vychutnáme si hotovú limonádu.
Cibuľové šupky – viac než len farbivo na vajíčka
Podobným spôsobom môžeme využiť aj šupky z cibule. Ich využitím spracujete suroviny do posledného kúska, bojujete proti plytvaniu potravinami a zároveň vyskúšate niečo nové.
Cibuľové šupky sa väčšinou používajú na farbenie vajíčok na Veľkú noc, ale dajú sa využiť na prípravu zdravých nálevov.
Prečo je dobré piť cibuľový čaj?
Čaj z cibuľových šupiek pôsobí protizápalovo a analgeticky, podporuje krvný obeh a tvorbu tráviacich enzýmov. Pomáha pri trávení, zmierňuje zápaly a opuchy, chráni organizmus pred vírusmi a dodáva energiu.

Šupkový čaj obsahuje antioxidant quercetín, ktorý je účinný v boji proti rakovine, znižuje riziko vzniku trombózy a mŕtvice a pôsobí preventívne pri chronických ochoreniach. Platí pritom, že čím je cibuľa svetlejšia, tým viac quercetínu obsahuje.
Šupky pôsobia ako prírodné diuretikum – podporujú vylučovanie škodlivých látok z tela a pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi, čo je prospešné pre diabetikov. Okrem toho obsahujú karotén, ktorý znižuje hladinu cholesterolu v krvi, je potrebný pre zdravý zrak, chráni pred vírusmi a bojuje proti zápalom. Nechýbajú ani organické kyseliny, vitamíny skupiny B, železo, jód, fosfor a zinok.

Ako pripraviť čaj z cibuľových šupiek
Na prípravu čaju vyberte čisté, čerstvé šupky z nepoškodenej cibule. Nepoužívajte staré šupky. Opláchnite ich pod tečúcou vodou a zalejte vodou s teplotou 60 °C. Nechajte lúhovať 15 minút, kým sa voda nezafarbí na tmavožlto. Ak chcete silnejší odvar, treba šupky niekoľko minút povariť.
Čaj môžete spestriť pridaním vrecúška zeleného čaju alebo ľubovoľného sypaného čaju, medu či citrónovej šťavy.
Tak ktorý vyskúšate?
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová







