Lahodný čerešňový chlebíček: Vyskúšajte kombináciu letného ovocia s voňavým kokosom

Tento sladký chlebíček je dokonalým spojením sviežich čerešní a jemného kokosového cesta. Skvele sa hodí ako dezert na letné dni alebo rodinné stretnutia. Ako si ho pripraviť?

Sladký chlebíček s čerešňami a kokosom
Čerešňový chlebíček sa skvele hodí na letné dni alebo rodinné stretnutia. Foto: iStock

Na jednu formu budeme potrebovať

  • ¾ kg čerstvých čerešní alebo višní
  • 200 g polohrubej špaldovej múky
  • 250 g zmäknutého masla
  • 200 g trstinového/kokosového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 štipku soli
  • nastrúhanú kôru z ½ biocitróna
  • 4 celé vajcia
  • 100 g maizeny (kukuričného škrobu)
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 75 ml kokosového mlieka
  • maslo na vymastenie formy

Postup

  1. Čerešne (alebo višne) odkôstkujeme, zavarené necháme odkvapkať v sitku a premiešame s 2 lyžicami múky.
  2. Zmäknuté maslo vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom, štipkou soli a citrónovou kôrou do penista. Zašľaháme vajcia a 3 až 4 lyžice maizeny.
  3. Zvyšok múky aj maizeny, strúhaný kokos a prášok do pečiva premiešame so 75 ml kokosového mlieka. Zapracujeme do cesta a vmiešame čerešne (višne).
  4. Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy dlhej asi 30 cm.
  5. Pečieme približne hodinu pri teplote 160 °C.
  6. Vyklopíme a posypeme práškovým cukrom alebo strúhaným kokosom.
Aby koláč krásne držal tvar, formu poriadne vymastíme maslom.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku