Sezóna začína: Tieto práce v úžitkovej záhrade počas marca nevynechajte

  • 11.03.2022

V marci prichádza čas pikírovania paprikových priesad, výsevov hlúbovín i byliniek. Nezabúdajme však ani na ovocnú záhradu.

Presádzanie mladých sadeníc

Starostlivosť o priesady zeleniny

Od výsevu zeleninových semien už ubehol nejaký čas a teraz máme k dispozícii mladé rastliny. Predtým než pristúpime k ich výsadbe na pripravené vonkajšie hriadky, musíme sa o ne správne starať. Iba tak získame silné a zdravé sadenice, z ktorých vyrastú rastliny poskytujúce úžitok.

  1. Pikírovanie je cesta, ako získať kvalitné sadenice. Zeler napríklad pikírujeme až dvakrát, ostatné rastliny minimálne raz. Rastliny sadíme do výživnejšieho substrátu.
  2. Svetlo je predpoklad dobrého vývoja mladých rastlín. Ideálny je dostatok svetla zo všetkých strán. Ak ho majú mladé rastlinky nedostatok, vyťahujú sa, sú krehké a ľahko sa polámu.
  3. Prihnojovanie je rovnako dôležité ako pravidelné zalievanie. Použijeme slabšie koncentrácie hnojiva určeného na mladé rastliny. Priesady viditeľne spevnejú.

Priesady papriky

Vystihnime čas pre hlúboviny

Doprajme si v tomto roku bohatú úrodu karfiolu a brokolice. Najskôr si musíme vypestovať kvalitné priesady.

Osivo vysievame do debničiek s výsevným substrátom v dostatočne svetlom vykurovanom skleníku. Začať s výsevmi môžeme už koncom februára, ideálne je stihnúť to do konca marca. Využiť môžeme aj teplé parenisko. Ak teplý skleník nemáme, poslúži nám teplá veranda alebo svetlý okenný parapet. Semená klíčia pri teplote 20 °C, neskôr teplotu znížime na 15 °C, v noci nebude rastlinám prekážať ani 10 °C.

Rastliny s dvoma pravými listami neskôr pikírujeme do plastových zakoreňovačov či menších črepníkov, pričom ich sadíme hlbšie, aby sa dobre zakorenili. Zabezpečíme im dostatok svetla, vlahu a výživu listovými hnojivami. Von ich môžeme vysádzať až koncom apríla, ideálne hneď, ako to počasie umožní, vždy na slnečné záhony. Predtým ich ale musíme asi 10 dní otužovať, teda vetráme priestory, kde sme mali priesady sústredené, a znižujeme teplotu.

Príprava sadbovačov na výsev

Pripravujeme sadenice byliniek

Pestovanie jednoročných byliniek začína predpestovaním priesad. Semená bazalky alebo majoránu záhradného vysievame do debničiek s výsevným substrátom kedykoľvek počas marca alebo začiatkom apríla. Klíčia pri teplote do 25 °C. Substrát udržiavame mierne vlhký, nie však zmáčaný. Klíčiace rastliny musia mať dostatok svetla. Vzídené bylinky pikírujeme do menších črepníkov.

Čistíme jahodovisko

Počas marca, keď sa oteplí, odstránime z porastu jahôd všetky suché listy. Netrháme ich, ale jednotlivo odstrihávame nožnicami. Listy nekompostujeme. Z jahodoviska zlikvidujeme prezimovanú burinu aj s koreňmi a odstránime odumreté rastliny. Tie teraz môžeme nahradiť novými sadenicami. Pôdu v okolí rastlín prekypríme, zapracujeme zvyšky organického mulču, povytiahnuté rastliny zatlačíme späť do pôdy a rozhodíme hnojivo určené na jahody. Do okolia rastlín môžeme umiestniť nástielku zo slamy vo výške aspoň 5 cm.

Jahodovisko po zime

Na čo ešte nezabudnúť

  • Na pripravené hriadky vysievame hrach, reďkovku, čierny koreň, mrkvu a petržlen. Mrkvu či reďkovku si môžeme vysiať aj do pareniska. Vysadiť je teraz možné aj šalotku.
  • V druhej polovici mesiaca vysievame semienka paradajok na predpestovanie priesad.
  • Rýchlime rebarboru. Stačí okolo rastliny skypriť pôdu, pridať preosiaty kompost a trs zakryť črepníkom dnom nahor. Rebarborové stonky budeme mať k dispozícii asi o 2 týždne skôr.
  • Chystáme záhony na priesady zelenín, ktoré budeme vysádzať neskôr. Dôležité je pôdu v týchto miestach obohatiť o kompostovú zeminu.
  • Vyrastajúcu pažítku si môžeme jednoducho rozmnožiť delením.
  • Keď sa oteplí a nehrozia silnejšie mrazy, postaráme sa aj o bylinkové záhony. Odkryjeme zimnú prikrývku, porasty byliniek dobre prezrieme a odstránime suché a poškodené výhonky. Bylinky teraz môžeme zrezať, ale nie do starších zdrevnatených častí.

Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock, Miro Pochyba
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?