Medovka je typická bylinka k dezertom. Takto ju využijete aj na slano!
Medovka lekárska. Kde sa uchytí, tam rastie o dušu. Bylinka na upokojenie mysle aj boľavého brucha. Lístok k dezertu je už klasika. Takisto ako svieža letná limonáda alebo klasický sirup s cukrom. Jej podoba pre slané jedlá sa ale volá pesto. Medovkové pesto.
Budeme potrebovať:
- veľa zdravých horných lístkov medovky
- cesnak
- soľ
- olivový olej
- citrón
Ako na to?
Vhodný čas na medovkové pesto je kedykoľvek, keď máte dostatok medovky. Ja ju spracúvam pravidelne vo vlnách, zbieram tesne pred vykvitnutím. Na pesto spotrebujeme tie najjemnejšie a najlepšie lístky zhora. Môžeme zbierať celé vršky, no do výslednej zmesi ešte pooddeľujeme stonky.
Medovka nie je tuhá rastlina, ale jej listy sú predsa len o čosi tuhšie ako iné typické „pestové“ bylinky ako napríklad bazalka alebo medvedí cesnak. Preto z rastliny využijeme to najjemnejšie, čo na nej je.
Príprava je jednoduchá. Do mixéra dáme načistené lístky, strúčik cesnaku (kto ľúbi, môže aj viac), lyžičku soli, prelejeme olivovým olejom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Rozmixujeme poriadne do požadovanej podoby a pridávame po požadované množstvo.
Aby bolo medovkové pesto naozaj kašovité, zrejme budete za chodu pridávať viac oleja, ako to na začiatku vyzeralo. Nezabúdajte pri každej ingrediencii – pridať sa vždy dá, ubrať už sotva.
Z takejto debničky lístkov vyjde pesto na dva malé poháriky.
Ak by ste mali v čase zberu medovky prebytok aj inej bylinky, môžete skúsiť kombináciu. Určite to dobre dopadne, ak k medovke dáte bazalku alebo petržlenovú vňať. Pokojne aj pažítku.
Kam s medovkovým pestom?
Skladujeme v chladničke. Ak ho neplánujete spotrebúvať hneď alebo ste spravili väčšie množstvo, zhora treba naliať ešte vrstvu oleja, lepšie vydrží.
Hodí sa k slaným jedlám podľa fantázie, všade tam kde sa žiada niečo s citrónom. Mäso a samozrejme ryby.
Vyskúšala som ho premiešať so zemiakmi ako prílohu k lososovi na pare. Kým ochutnávka čistého pesta nemusí byť úplne najpovznášajúcejším zážitkom, takto v kombinácii s jedlom to rozhodne stojí za ten ušpinený mixér.
Čo zo zvyškom medovky?
Na pesto sme použili tie najjemnejšie lístky, čo ostane, môžete usušiť na čaj. A takéto vystrihané vršky si veru v záhone nenechávam.
Po zbere toho najlepšieho ich skosím úplne. Čo sa dá použiť, ide na macerát na sirup. Zvyšok kompost. O mesiac bude medovka opäť v plnej sile a celkom čerstvá a svieža napríklad do limonád. Za sezónu si dáme takto aj 4 kolá strihu a opätovného rastu.
Text a foto: Martina Töröková
Ahojte, rozbujacila sa mi medovka, uz vytlaca aj pazitku, tak by som rada urobil…