Zber dopestovanej úrody by sme mali ideálne stihnúť do prvých chladnejších dní, keďže počas slnečných a teplejších dní je pobyt v záhrade príjemnejší. Mnohé zeleninové druhy však môžeme nechať na hriadkach aj naďalej.

Do prvých mrazov by sme mali mať určite pozberanú všetku citlivejšiu zeleninu, hlavne plodovú. Kým pristúpime k samotnému zberu, mali by sme si dôkladne nachystať priestory, kam tohtoročnú úrodu uložíme, prípadne je dobré vedieť aj to, čo všetko budeme v najbližších dňoch spracovávať. Niektoré plodiny je totiž lepšie čo najskôr po zbere vhodne spracovať, inak môže dôjsť k ich znehodnoteniu a strate niektorých vlastností.
Mnohé zeleninové druhy však môžeme nechať na hriadkach aj naďalej. Ide napríklad o zimné odrody póru, petržlen, špenát a valeriánku z letného výsevu, ale predovšetkým hlúboviny. S ich zberom sa určite netreba príliš ponáhľať, lepší je postupný zber až do novembra, mnohé druhy však vďaka tolerancii proti nižším teplotám môžu zostať na hriadkach aj počas zimy.
Zber tohtoročnej úrody hlúbovín
1. Kaleráb
Kaleráb nechávame na hriadke do novembra. Týždeň pred zberom ho už nepolievame, lebo by buľvy začali praskať a mohli by hniť. Pri zbere odrežeme korene a odstránime listy, okrem najmladších.

2. Kel a kapusta
Kel a rovnako aj kapustu zberáme vyrezávaním, koreň nechávame v pôde. Priamo na mieste odstránime vrchné poškodené listy, ktoré dáme do kompostu. Necháme asi tri voľnejšie obalové listy.

3. Brokolica
Brokolica znesie aj mierne mrazy, rastlinu preto predčasne nelikvidujme. Aj počas slnečnej jesene nám poskytne ružičky, ktoré môžeme využiť, ideálne hneď po zbere. V čase zberu musia byť zelené.

4. Ružičkový kel
Ružičkový kel môžeme na hriadkach nechať bez obáv aj naďalej. Tento druh zeleniny znesie aj slabší mráz. Navyše, ružičky je lepšie zberať vylamovaním až po tom, čo prejdú prvými mrazmi.

Galéria k článku
Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock. Daniel Košťál, Dano Veselský
Zdroj: časopis Záhrada
























Už máte vykopané zemiaky? Som sa dnes pozerala čo je pod kopcami, lebo vňať ešte…