So zberom tejto zeleniny sa ponáhľať nemusíte! Na hriadkach môže zostať až do zimy

Zber dopestovanej úrody by sme mali ideálne stihnúť do prvých chladnejších dní, keďže počas slnečných a teplejších dní je pobyt v záhrade príjemnejší. Mnohé zeleninové druhy však môžeme nechať na hriadkach aj naďalej.

ako a kedy zbierat hluboviny
Ponáhľať sa so zberom toskánskeho a kučeravého kelu určite nemusíme. Na hriadke môže zostať aj v zime. Foto: Shutterstock

Do prvých mrazov by sme mali mať určite pozberanú všetku citlivejšiu zeleninu, hlavne plodovú. Kým pristúpime k samotnému zberu, mali by sme si dôkladne nachystať priestory, kam tohtoročnú úrodu uložíme, prípadne je dobré vedieť aj to, čo všetko budeme v najbližších dňoch spracovávať. Niektoré plodiny je totiž lepšie čo najskôr po zbere vhodne spracovať, inak môže dôjsť k ich znehodnoteniu a strate niektorých vlastností.

Mnohé zeleninové druhy však môžeme nechať na hriadkach aj naďalej. Ide napríklad o zimné odrody póru, petržlen, špenát a valeriánku z letného výsevu, ale predovšetkým hlúboviny. S ich zberom sa určite netreba príliš ponáhľať, lepší je postupný zber až do novembra, mnohé druhy však vďaka tolerancii proti nižším teplotám môžu zostať na hriadkach aj počas zimy.

Zber tohtoročnej úrody hlúbovín

1. Kaleráb

Kaleráb nechávame na hriadke do novembra. Týždeň pred zberom ho už nepolievame, lebo by buľvy začali praskať a mohli by hniť. Pri zbere odrežeme korene a odstránime listy, okrem najmladších.

Zber kalerábu
Kaleráb nechávame na hriadke do novembra. Foto: Dano Veselský

2. Kel a kapusta

Kel a rovnako aj kapustu zberáme vyrezávaním, koreň nechávame v pôde. Priamo na mieste odstránime vrchné poškodené listy, ktoré dáme do kompostu. Necháme asi tri voľnejšie obalové listy.

Zber kelu
Kel aj kapustu zberáme vyrezávaním, koreň nechávame v pôde. Foto: Dano Veselský

3. Brokolica

Brokolica znesie aj mierne mrazy, rastlinu preto predčasne nelikvidujme. Aj počas slnečnej jesene nám poskytne ružičky, ktoré môžeme využiť, ideálne hneď po zbere. V čase zberu musia byť zelené.

Zber brokolice
Brokolica znesie aj mierne mrazy, rastlinu preto predčasne nelikvidujme. Foto: Daniel Košťál

4. Ružičkový kel

Ružičkový kel môžeme na hriadkach nechať bez obáv aj naďalej. Tento druh zeleniny znesie aj slabší mráz. Navyše, ružičky je lepšie zberať vylamovaním až po tom, čo prejdú prvými mrazmi.

Zber ružičkového kelu
Ružičkový kel môžeme na hriadkach nechať bez obáv aj naďalej. Foto: Shutterstock

Galéria k článku

Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock. Daniel Košťál, Dano Veselský
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku