Staňte sa majstrom zimného grilovania. Na čo si dať pozor?

Od jari do jesene je grilovanie najobľúbenejším spôsobom prípravy jedla. Ale ani v zime sa nemusíte vzdať radosti z grilovania vonku. Tento zábavný spôsob varenia sa stáva stále obľúbenejšou súčasťou zimných aktivít aj u nás. Odborník z Hornbachu radí, na čo si dať pozor pri grilovaní v zime.

Zimné grilovanie
Foto: Hornbach

Teplé jedlo chutí najlepšie v mrazivom počasí. V minulosti neboli zimné rodinné a susedské aktivity vonku kompletné bez opekania klobás alebo varenia gulášu v hrnci. S príchodom grilov a rastúcou popularitou grilovania sa teplé občerstvenie presúva z otvoreného ohňa na grily. Je to nielen bezpečnejšie, ale taktiež aj pohodlnejšie a ponuka pokrmov je omnoho pestrejšia. Malé a stredné grily na drevené uhlie sa dajú ľahko naložiť do auta a prepraviť kamkoľvek potrebujete.

Vyhnite sa začiatočníckym chybám

Plánujete grilovať po prvýkrát? Stačí pár trikov a budete profesionálom. Nech už dávate prednosť čerstvému alebo marinovanému mäsu, rôznym údeninám alebo zelenine, základom skvelého gastronomického zážitku je kvalitný gril.

„Grilování na dřevěném uhlí je ideální pro malé a středně velké pokrmy – steaky, žebra, ryby, zeleninu. Dřevěné uhlí a brikety se snadno zapalují i v zimě, ale musí se správně zahřát. Jakmile zbělají, můžete začít grilovat,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Teplo uhlia môžete regulovať pridaním ďalšieho paliva a úpravou prívodu vzduchu. Základné pravidlo pre optimálnu dobu pečenia mäsa je 1 až 2 minúty na grile na každý centimeter hrúbky na každej strane. Klobásy sú hotové k jedlu asi po 5 minútach.

Vonkajší krb s horiacim ohňom
Foto: Hornbach

Majte jedlo pod kontrolou

Behom zimných mesiacov je najlepšie grilovať so zatvoreným vekom a otvárať gril čo najmenej. Tým chránite jedlo pred neriaznivým počasím a zaistíte, že sa mäso upečie rovnomerne, bez toho aby ste ho museli otáčať. Gril pracuje pri teplote približne 180° C a jedlo sa pripravuje pomocou horúceho vzduchu prúdiaceho okolo roštu.

„V zimě je nejlepší grilovat menší kousky masa, protože kvůli chladnému počasí trvá grilování o něco déle,“ upozorňuje špecialista David Benda.

Grilovanie v zime s priateľmi
Foto: Hornbach

Využite kúzlo prírody

Znalci ocenia typickú dymovú chuť, ktorá dodáva len pravé drevené uhlie. Je to zrejmé najmä u grilovaných klobás, zeleniny alebo rýb.

Ideálnou voľbou je mäso ochutené bylinkami, ako je tymian, rozmarín alebo bazalka. Bylinky v horúcom drevenom uhlí dodávajú mäsu výnimočnú chuť. Pre dosiahnutie výraznejšej arómy namočte bylinky pred grilovaním do vody, aby sa tak rýchlo nespálili. Pre správnu arómu je nutné použiť kvalitné bylinky.

Drevené uhlie na zimné grilovanie
Foto: Hornbach

Bezpečne a zdravo

Grilované pochúťky sú o niečo zdravšie ako vyprážané pokrmy, a pritom sú veľmi chutné. Ale dávajte pozor, aby ste ich pripravili správne! Ku grilovaniu nepoužívajte mäso marinované v soľných roztokoch. Pri vystavení teplu sa môžu uvoľňovať karcinogénne látky nazývané nitrozamíny. Najznámejšími príkladmi sú šunka, údená slanina, pečeňová paštéta apod. – tie by sa nikdy nemali grilovať. Tuk z grilovaného mäsa by nemal kvapkať na horké uhlie, pretože by mohol vytvárať karcinogénny dym. K zachytaniu tuku môžete použiť špeciálne hliníkové alebo smaltované oceľové podnosy.

„Grilovací uhlí nikdy nepolévejte benzínem nebo naftou, protože to může výrazně ovlivnit chuť připravovaného jídla. Používejte pouze speciální podpalovače, ať už tekuté nebo ve formě kostek. Gril by měl být umístěn v bezpečné vzdálenosti od všech hořlavých materiálů. Dávejte také pozor na děti a domácí zvířata,“ hovorí odborník z Hornbachu a apeluje na bezpečné zachádzanie s ohňom. Ďalej je dôležité pravidelne čistiť a vyprázdňovať popolník grilu.

Galéria k článku

Zdroj: PR článok HORNBACH – Baumarkt SK spol. s r.o.

Diskusie na tému článku