Grilovacia sezóna je tu!
Teplé slnečné počasie a vôňa mäsa stúpajúca zo záhrad nás nenechajú na pochybách, že grilovacia sezóna je zahájená. Čo tak skúsiť si spestriť tradičné grilovanie použitím aj iných surovín ako sú syry, či rôzne druhy zeleniny?
Syry
Máte radi syry? Nebojte sa dať ich na gril. Na tieto účely je najvhodnejší a veľmi chutný camembert alebo hermelín. Môžete kúpiť rovno hermelín určený na grilovanie alebo použite akýkoľvek iný syr tohto typu, ktorý vám chutí. Pripravíme si veľmi jednoduchú marinádu z olivového oleja a korenia, ktoré máme radi. Soľ ale dávkujte opatrne, syr je už sám osebe dostatočne slaný. Syr natrieme marinádou zo všetkých strán a zabalíme ho do alobalu tak, aby sa šťava nevylievala do grilu. Na spestrenie chuti môžeme k nemu pridať i najemno nakrájanú cibuľku alebo cesnak. Samotný syr potom krátko grilujeme, stačí mu 10 – 15 minút.
Šampiňóny
Potravinou, ktorá sa úžasne hodí na gril, sú šampiňóny, ešte lepšie Portobello (steakové krémové šampiňóny). Portobello majú väčšie a mäsitejšie klobúčiky, vyznačujú sa hnedou farbou a výraznou hubovou chuťou. Tieto šampiňóny sú výborné, keď ich klobúčiky naplníme zmesou s akýmkoľvek výraznejším syrom, napríklad s čedarom, parmezánom alebo s gorgonzolou. Potom podľa chuti pridáme napríklad cesnak, šalotku, cherry paradajky a bylinky. Klobúčiky je vhodné zhora jemne narezať do tvaru X, aby sa lepšie prepiekli.
Plnené papriky a paradajky
Veľmi chutné sú aj plnené papriky alebo paradajky. Tie jednoducho necháme na grile aj s plnkou ohriať a zmäknúť. Sladšiu chuť zeleniny dobre dopĺňa syr feta alebo iný syr balkánskeho typu. Ideálne najemno nakrájaný či nastrúhaný s korením a tymianom, prípadne dochutený soľou. Paradajky sa dajú plniť aj tradičnejšie – mozzarellou a bazalkou.
V neposlednom rade môžete svoju obľúbenú zeleninu jednoducho nakrájať na kúsky, zmiešať so soľou, korením a olivovým olejom a rozložiť na perforovanú grilovaciu tácku. Prípravu húb a zeleniny na gril vám výrazne uľahčí správne zvolený kvalitný nôž. Výborným pomocníkom je napríklad veľký kuchársky nôž Fiskars Functional Form+, ktorý má 20 cm dlhú čepeľ z japonskej nehrdzavejúcej ocele.
Pusťte sa do toho. Ugrilujte si okrem mäsa i niečo ľahšie. Nebojte sa experimentovať a skúšať rôzne kombinácie. Uvidíte, že túto rozmanitosť ocenia aj vaše chuťové poháriky.
Zdroj: Fiskars Czech s.r.o.
Ahojte. Mám doma krásnu sloniu nohu, ktorú som počas letnej dovolenky zverila ka…