Tento prírodný doplnok vitamínov zvládne vypestovať každý. Potrvá to len 5 dní na okennom parapete

  • 31.01.2024

Na pravidelný prísun vitamínov a hodnotných prírodných látok by sme nemali zabúdať ani v zime. K vlastnoručne vypestovanej alebo kúpenej úrode môžeme pridať aj zeleninové klíčky a mikrobylinky.

Pestovanie mikrobylinky - červenej reďkovky
Foto: Miro Pochyba

Vypestovanie klíčkov a mikrobyliniek je rýchle a jednoduché aj pre pestovateľa začiatočníka. Nepotrebujeme na to záhradu ani skleník, postačí svetlý okenný parapet v teplejšej miestnosti.

Vyklíčené výhonky môžeme mať k dispozícii už 4 – 5 dní od výsevu, mikrobylinky o niečo neskôr. Ak teda mladé rastlinky využijeme ešte v klíčiacom stave, pôjde o klíčky. Keď ich necháme trochu podrásť, budeme mať k dispozícii mikrobylinky.

Na nakličovanie sa hodia viaceré druhy bežne dostupných úžitkových druhov, okrem žeruchy aj rukola, reďkovka, ľan, pohánka, horčica, brokolica, šošovica, hrach, kapucínka, senovka, šalát, cvikla, mibuna, mizuna, fenikel, listový šalát a ďalšie.

Potrebovať budeme špeciálnu nakličovaciu misku. Nie je na škodu mať ich k dispozícii niekoľko kvôli postupnému zberu úrody. Podmienkou nakličovania je používať chemicky neošetrené osivo.

Krok za krokom: Ako vysiať červenú reďkovku do misky

1. Naplníme misku vodou

Misku na nakličovanie naplníme čerstvou čistou vodou. Do takmer plnej misky vložíme sitko, ktoré býva súčasťou nakličovacej súpravy.

Naplnenie misky na nakličovanie vodou
Foto: Miro Pochyba

2. Pripravíme si osivo na nakličovanie

Semená rastlín si pripravíme v poradí, v akom ich budeme vysievať. Vhodné je chemicky neošetrené osivo určené na nakličovanie. Vyskúšajme aspoň dva-tri druhy.

Príprava semien na nakličovanie v miske
Foto: Miro Pochyba

 3. Rovnomerne zasypeme povrch sitka

Povrch sitka rovnomerne zasypeme pripraveným osivom. Semená majú byť v kontakte s vodou, úplne ponorené by však byť nemali. Do misky vysievame len jeden druh.

Zasypanie povrchu sitka pripraveným osivom na nakličovanie
Foto: Miro Pochyba

 4. Dopĺňame priebežne vodu

Voda, správna teplota a dostatok svetla sú predpokladom rýchleho vyklíčenia. Vodu priebežne dopĺňame, klíčiace rastlinky môžeme rosiť nie príliš studenou vodou.

Rosenie klíčiacich rastliniek vodou
Foto: Miro Pochyba

 Galéria k článku

Text: Daniel Koštál
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč