Tieto rastliny prekrútia vaše chuťové poháriky. Z jednej z nich dokonca stŕpne jazyk!

Rastlinná ríša je tak bohatá a rozmanitá, že neustále objavujeme nové druhy a ich unikátne vlastnosti. Poďme sa pozrieť na tri rastliny, ktoré ovplyvňujú a menia naše vnímanie chutí.

Rastliny meniace vnímanie chutí
Zmeniť kyslú chuť na sladkú? Aj to rastliny dokážu. Foto: Shutterstock

1. Zázračné ovocie, ktoré mení kyslú chuť na sladkú

Africký krík Synsepalum dulcifinum, ktorý rastie v oblasti Guinejského zálivu, je známy svojimi plodmi, ktoré sa označujú ako „miracle fruit“, teda zázračné ovocie. Sú typické sladkou, ale trochu mdlou chuťou, vďaka ktorej sa používajú ako náhradné sladidlo.

Najväčší efekt však spôsobuje glykoproteín miraculin. Po požití tohto ovocia spôsobí, že akákoľvek kyslá chuť, ako napríklad citrónu, sa javí ako sladká. Tento účinok trvá približne hodinu a využíva sa najmä pre diabetikov a pacientov po chemoterapii, pretože upravuje vnímanie chutí aj pri týchto symptómoch.

Synsepalum dulcifinum rastie ako stálozelený ker do výšky až päť metrov. Jeho plody sú predĺžené červené bobule, ktoré dorastajú do dĺžky približne 2 cm. Tento krík dáva až dve úrody ročne. Plody však rýchlo podliehajú skaze, preto sa najčastejšie predáva ich výťažok vo forme kapsulí alebo prášku.

Synsepalum dulcifinum označované ako zázračné ovocie
Synsepalum dulcifinum označované ako zázračné ovocie Foto: Shutterstock

2. Čínske datle ako neutralizátor chutí

Jujuba čínska (Ziziphus jujuba), niekedy sa nazýva ako čínske datle, je u nás zatiaľ menej známa, no už občas pestovaná rastlina. Jej plody sú 1,5 až 3 cm dlhé, podlhovasté a majú karamelový preliv cez zelený farebný základ, čím naozaj pripomínajú pravé datle. Ich menej sladká chuť spolu so zvláštnou, akoby suchšou textúrou, môže niekomu pripomínať sušené jablká. V plode je vždy jedno väčšie jadro.

Jujuba bola domestikovaná už pred 11 000 rokmi v Južnej Ázii a dnes má obrovský areál pestovania. Rastie ako ker alebo malý strom s tŕnitými vetvami, ktorý dosahuje výšku 5 až 12 metrov. Má predĺžené, približne 2-7 cm dlhé a 1-3 cm široké listy a nenápadné, drobné, približne 5 mm široké, žltozelené kvety. Tento exotický druh, hoci stále málo známy, už môžeme pestovať aj v teplejších oblastiach našej krajiny.

A ako mení vnímanie chutí? Po požutí listov jujuby  sa nám sladká chuť javí ako neutrálna, takže napríklad kryštálový cukor chutí ako piesok. Okrem toho má ešte jeden účinok. Blokuje vnímanie horkej chuti, čo spôsobí, že pivo sa môže javiť ako voda. Tieto efekty trvajú asi desať minút.

Jujuba čínska, známa aj ako čínske datle
Jujuba čínska, známa aj ako čínske datle Foto: Shutterstock

3. Kornútovka spôsobí tŕpnutie jazyka

Okrem vplyvu na vnímanie chutí môžu niektoré rastliny spôsobiť tŕpnutie jazyka. Tento efekt vyvoláva dužina listov či stoniek kvetov obľúbenej bielej kaly. Kala etiópska (Zantedeschia aethiopica), známa aj ako kornútovka, sa využíva najmä ako rezaný kvet.

Už v časoch prvej republiky sa pestovala v skleníkoch aj v interiéri ako izbovka. V porovnaní so záhradným druhom je mohutnejšia a vyššia, dorastá do 60 až 100 cm a má biele kvety. Pochádza z Južnej Afriky, no rozšírila sa už do rôznych oblastiach s podobnou klímou. Niekde sa dokonca považuje za problematickú inváznu rastlinu.

Dužina stoniek listov či kvetov kaly je biela, penovitá a obsahuje šťavelan vápenátý. Táto látka účinkuje ako umŕtvovacia injekcia. Po kontakte s dužinou jazyk do minúty citeľne stŕpne. Pocit tŕpnutia sprevádza akoby pichanie, ktorý odznie po vypľutí. Tento efekt je možné využiť na zmiernene bolesti zubov. Avšak pozor, šťavelan vápenatý môže byť pre alergikov veľmi nebezpečný, pretože vo vyšších dávkach je toxický.

Kala etiópska, známa aj ako kornútovka
Kala etiópska alebo inak kornútovka Foto: Shutterstock

Galéria k článku

Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku