Medzi izbovými rastlinami nájdeme natoľko obľúbené druhy, že nechýbajú v takmer žiadnej zbierke. Jedným z nich je tučnolist, známy aj ako strom peňazí, ktorý podľa tradície prináša do domácnosti hojnosť. Jeho zaoblené listy totiž pripomínajú okrúhle mince.

Okrem klasickej formy tučnolistu vajcovitého (Crassula ovata) existuje aj populárna mutácia Crassula ovata ‘Gollum’, ľudovo prezývaná „Šrekovo ucho“. V kultúre sa občas objavujú aj ďalšie zaujímavé kultivary, napríklad ‘Blue Bird’ s modrozelenými, mierne špicatými listami alebo ‘Return Beauty’ s panašovanými listami.
Ako pestovať tučnolist v štýle bonsaj
Spôsob rastu tučnolistu ho predurčuje na pestovanie ako bonsaj. Po rokoch sa sám od seba snaží formovať do podoby malého stromčeka. Ak sa rozhodneme pre tento štýl pestovania, nie je to žiadna veda, ale s tvarovaním treba začať už v mladosti rastliny.
Korunka, ktorú tučnolist pri dostatočnom svetle prirodzene vytvára, by mala zostať oddelená od kmienka. Ak sa rastlina začne rozvetvovať už odspodu, jej stromčekovitý tvar nevynikne. Často sa odporúča začínajúcim pestovateľom zaštipovanie, aby sa rastlina rozvetvila. Tučnolist je však dlhoveký a aj po rokoch dokáže dorásť do výšky 50 cm i viac. Preto je dôležité, aby si zachoval jasne oddelený kmeň, vysoký aspoň 20 cm.
Pri mladých rastlinách sa preto neoplatí podporovať nízke rozvetvovanie – lepšie je myslieť dopredu a počítať s jej budúcimi proporciami. Keď rastlina dosiahne požadovanú veľkosť, môžeme konáriky v korunke jemne zastrihávať, aby sme podporili rozvetvovanie. Obvykle to však ani nie je potrebné.
Ak už máme väčšiu rastlinu, ktorá sa rozvetvuje odspodu, môžeme dodatočne odstrániť spodné vetvy. Často to však znamená stratu veľkej časti korunky. Rastlina si však „pamätá“ svoju kapacitu a vďaka rozvinutému koreňovému systému ju rýchlo nahradí novými výhonkami. Odrezané konáriky môžeme ľahko zakoreniť, takže o ne neprídeme. Takto formované tučnolisty majú vysokú estetickú hodnotu a na rozdiel od tradičných bonsajov sú oveľa odolnejšie. Navyše, vo vyššom veku už neprirastajú tak dramaticky, takže je jednoduché ich udržiavať v želanom tvare.

Svetlo je kľúčové
Tučnolist je slnkomilný sukulent. Aby rástol kompaktne, robustne a tvoril zdravé listy v plnej veľkosti, potrebuje čo najviac svetla. Ak ho nemá dostatok, prejaví sa to slabým rastom – konáriky majú malé, riedke olistenie a namiesto vzpriameného rastu ovísajú pod váhou listov. Zdravá rastlina sa takto nespráva, preto ak si všimneme tieto znaky, je čas na nápravu.
Ak máme šťastie na krásnu a vitálnu rastlinu v želanom tvare, môžeme ju umiestniť do bonsajovej nádoby. Nemusí byť plytká, existujú rôzne dizajny, ktoré zvýraznia jej vzhľad.
Iné sukulenty vhodné na bonsaj
Okrem tučnolistu vajcovitého môžeme v štýle bonsaja pestovať aj ďalšie sukulentné rastliny:
- Portulacaria afra – podobná tučnolistu. Niekedy sa s ním aj mylne zamieňa, ale je o niečo citlivejšia.
- Plectranthus ernstii – známy už z čias socializmu. Po rokoch dokáže vytvoriť efektný kaudex, ako nazývame zhrubnutú „nohu“, v ktorej si sukulenty uchovávajú zásoby vody.
- Adenium – obľúbená rastlina, ktorá je známa práve pre svoj zhrubnutý kmeň. Najčastejšie sa pestuje púštna ruža (Abenium obesum), ale aj A. socotranum a A. arabicum. Pri ich pestovaní tiež platí, že je vhodné im nechať rásť kmienok, pričom môžeme využiť aj efekt ich obnažených koreňov.

Ako zachrániť zdeformovaný tučnolist?
Ak máme tučnolist, ktorý pre nedostatok svetla vyrástol neprirodzene, môžeme ho ostrihať tak, aby všetky ovísajúce časti uvoľnili miesto na nový rast. Chce to trochu trpezlivosti, ale pri dostatku svetla sa zvyčajne rastlina vzchopí a čoskoro nebude vidieť, že prešla úpravou. Dbáme tiež na obnaženie kmienka, ktorý pomáha evokovať efekt zmenšeného stromu.
Zdravo rastúci tučnolist má vysokú estetickú hodnotu a pri správnej starostlivosti nás dokáže tešiť dlhé roky. Takýto bonsaj je pýchou a dokladom zručnosti každého pestovateľa.
Galéria k článku
Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock
Dobrý deň. Potreboval by som poradiť ohľadne nášho asi 25r tučnolistu. Cez leto…