Uhorka – zelenina, ktorá lieči

Hoci uhorky nie sú žiadnymi preborníkmi v obsahu výživných látok, vďaka množstvu detoxikačných látok očisťujúcich naše telo majú nenahraditeľné miesto v našom jedálnom lístku.

Uhorka - zelenina, ktorá lieči

V lete sú nenahraditeľné v chutných a osviežujúcich šalátoch, polievkach, ale i v plnených a zapekaných jedlách kombinovaných s výživnými potravinami, kde všade vytvárajú dobrú harmóniu medzi sýtiacim, hydratačným i detoxikačným pôsobením jedla, teda práve takú, akú si náš organizmus vyžaduje.

Uhorky sú svojou šťavnatosťou a charakterom ideálnou súčasťou i nášho letného ľahkého a rýchleho „varenia bez varenia“, ktoré sa tiež vynikajúco hodí na to, aby sme sa znovu vpratali do nohavíc, teda na redukciu nášho objemu i hmotnosti. A tým zasa aj na zlepšenie nášho zdravia a to veľmi chutným spôsobom i bez hladovania.

Uhorky

Čím a ako nám uhorky pomáhajú

Uhorky patria medzi výnimočnú zeleninu, ktorej sviežosť, chutnosť a príjemnú chrumkavosť získame len vtedy, ak ich zberáme ešte pred dozretím. Ich dietetický i terapeutický význam spočíva vo vysokom obsahu biologicky aktívnej, chutnej a takpovediac živej vody, a preto sú schopné tak dobre uhasiť aj smäd. Dobrý je aj obsah zásaditých minerálov, najmä odvodňujúceho draslíka, ktorý vyháňa z tela aj nadbytok sodíka. K zásaditosti prispieva aj určité množstvo vápnika a horčíka, ktoré spolu pomáhajú neutralizovať kyselinotvorné látky zo živočíšnej stravy, a preto sú uhorky vhodnou prílohou k mäsitým i mliečnym jedlám.

Kyselina tartrónová obsiahnutá v uhorkách, brzdí premenu škrobu a cukrov na tuk. Uhorky sú aj pre toto významnou zložkou redukčných diét, ale aj preto, lebo obsahujú len minimum kalórií, teda iba 13 kcal/100 g. Práve pre nízky obsah sacharidov sú vhodnou zeleninou aj pre diabetikov, ktorým výrazne pomáha aj schopnosť uhoriek redukovať nadváhu.

Uhorka

Zdravé uhorkové recepty

Tarator, bulharská letná polievka

Rozšľaháme biely jogurt s malým prídavkom vody, pridáme roztlačený cesnak alebo nastrúhaný chren, nastrúhané alebo na plátky nakrájané uhorky, zamiešame a všetko posypeme mletými orechmi a kôprovou vňaťou.

Variácia: „tarator po slovensky“ – namiesto jogurtu rozšľaháme v kyslej žinčici alebo v acidofilnom mlieku bryndzu.

Letný mixovaný nápoj

Do mixera dáme nakrájanú biouhorku aj so šupou, pridáme trochu nastrúhaného chrenu, kúsok jabĺčka, lyžicu orechov, citrónovú šťavu a rozmixujeme. Podávame posypané ľadom a s nasekanou kôprovou alebo feniklovou vňaťou.

Uhorka - zelenina, ktorá lieči

Plnená uhorka

Najprv si pripravíme plnku – použijeme buď nasekané grilované kura, alebo opečené kúsky ryby či varenú strukovinu, ktoré zmiešame s nasekanou paprikou, rajčinami, vňatkami, mletými orechmi, olivami, pridáme malé množstvo olivovej majonézy alebo kyslej smotany a všetko premiešame.  Šalátovú uhorku po dĺžke rozrežeme na polovicu, z časti vydlabeme dužinu a pridáme ju do plnky. Uhorku plnkou naplníme, navrch dáme šalátové listy a zakryjeme druhou polovicou uhorky.

Plnená uhorka

Rady na správne pestovanie uhoriek

  • pestujeme len odrody odolné voči chorobám, ale tiež odolné aj proti prípadným chladnejším podmienkam
  • uhorky vždy pestujeme na celodenne oslnenom záhone, lebo v tieni málo rodia a viac trpia chorobami,
  • uhorky sadíme tam, kde aspoň 3 – 4 roky nerástli žiadne tekvicovité druhy
  • pôda pod uhorky by mala byť vždy dobre pripravená a zásobená živinami,
  • uhorky vždy vysievame len do prehriatej pôdy,
  • keďže sú uhorky veľmi citlivé nielen na chlad, ale najmä na neskoré jarné mráziky, ktoré ich dokážu úplne zničiť, na voľné záhony ich vysádzame až po uplynutí jarných májových mrazov, najlepšie vo forme predpestovaných sadeníc, čím získame oproti neskorému výsevu aj 2- až 3-týždňový náskok v zbere prvej úrody.

Uhorka - zelenina, ktorá lieči

Najčastejšie chyby pri pestovaní

  • nevhodná pôda – ílová, piesočnatá, štrkovito-hlinitá a kamenisto-hlinitá s nízkym obsahom humusu; vhodnou pôdou pre uhorky je hlinitá a piesočnato-hlinitá pôda dobre zásobená humusom,
  • optimálna výmenná reakcia pôdy by mala byť pH 6,0 – 7,2,
  • uhorky ako zelenina 1. trate si vyžadujú priame hnojenie organickým hnojivom v množstve asi 10 kg/m2 a hlbšie prekyprenie pôdy,
  • hnojivové nízko koncentrované závlahy realizujeme na začiatku vegetácie asi každé 3 týždne, teda 2- až 3-krát až do obdobia asi 3 týždne pred zberom úrody,
  • pri zmesnom pestovaní uhoriek ich možno kombinovať s cesnakom, cibuľou, cviklou, fazuľou, hrachom, kalerábom, kukuricou, šalátom a zelerom,
  • nevhodné kombinácie sú s rajčinami, reďkovkou a zemiakmi,
  • pri sejbe i vysádzaní priesad uhoriek by mala mať pôda teplotu minimálne +10, ale radšej až +15°C.

Prevencia proti plesni

Konštrukcia na uhorky
Aj takouto konštrukciou dosiahneme vzdušný porast, ktorý lepšie odoláva plesni.
  • pestujeme len tolerantné odrody s čo najskorším výsevom alebo výsadbou, aby do nástupu choroby, čo býva často už začiatkom júna, urodili toľko uhoriek, aby sme si z nich mohli dostatok zakonzervovať
  • medzi odolnejšie odrody uhoriek proti tejto plesni patria Regina F 1, Viola F 1, Karolina F 1, Aurea F 1, Viktorie F 1, ktoré majú tú výhodu, že aj keď sú napadnuté, rýchlo obrastajú a plodia ďalej;
  • uhorky pestujeme len na záveterných, celý deň naplno oslnených záhonoch a ďalej pri vodných tokoch a vodných plochách, ktoré zvyšujú vzdušnú vlhkosť
  • na urýchlenie skorých zberov využívame u skorých výsevov napríklad pareniská, prenosné fóliové tunely a kryty z netkanej textílie, fólie a textílie,
  • veľmi dôležité je pomôcť uhorkám rýchlejšie po daždi uschnúť tým, že ich pestujeme zvislo alebo aspoň šikmo vyviazané a skleníky vhodne vetráme,
  • nikdy nezavlažujeme uhorky zvrchu postrekom na list!
  • v záhrade na malej ploche môžeme pred dažďom uhorky ochrániť prekrytím fóliou alebo prenosným tunelom či pareniskovým oknom.

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock, archív autora
Zdroj: časopis Záhrada

Komentáre

    Pridaj príspevok

    avatar