Začnite pestovať zázvor aj vy! Je šťavnatejší, bez fúzikov a odpudzuje vošky, tvrdí pestovateľ Michal Lukáč

Dá sa vypestovať zázvor aj na Slovensku? Áno, dokonca aj v domácich podmienkach. Pestovateľ Michal Lukáč, známy ako Michaelis Garden, prezradil, ako si aj zo supermarketového koreňa dopestovať vlastnú úrodu, aké podmienky zázvor potrebuje a prečo môže byť užitočný ako prirodzená ochrana rastlín v skleníku.

Ako doma vypestovať zázvor
Zázvor sa dá vypestovať aj v domácich podmienkach. Foto: Shutterstock

Zázvor je v zime stálicou v kuchyni – hrejivý čaj, limonádu či ázijské jedlá si bez neho mnohí nevedia predstaviť. Málokto však vie, že tento aromatický podzemok si nemusíme kupovať iba v obchode. Dá sa totiž úspešne pestovať aj doma, dokonca aj v našich podmienkach.

Ako na to, sme sa rozprávali s pestovateľom Michalom Lukáčom, ktorého poznáte zo sociálnych sietí ako Michaelis Garden. Vo svojej záhrade v Dunajskej Lužnej pestuje vyše 250 druhov rastlín a už niekoľko rokov experimentuje aj so zázvorom – od klíčenia až po zber, a to aj v skleníku medzi paprikami. S nami sa podelil o praktické postupy, tipy aj skúsenosti z vlastnej záhrady.

Čo sa v rozhovore dozviete:

  • ako vybrať správny koreň na pestovanie,
  • aké podmienky pestovania zázvor potrebuje,
  • či trpí zázvor chorobami a škodcami,
  • kedy začať so zberom koreňa,
  • tip na Michalov gumidžús.

Začiatky pestovania zázvoru

Kedy a ako vznikol nápad pestovať práve ďumbier lekársky alebo zázvor v záhrade?

Prvotný impulz vyskúšať ho pestovať vznikol už veľmi dávno, už v detstve, kedy som strčil kúsok zázvoru do kvetináča a veľmi som dúfal, či vyrastie. Síce vyrástol, ale potom aj odumrel. Samozrejme, že ma to hnevalo, takže postupne som skúšal, čo naňho funguje.

Skúšal som ho pestovať vonku v kvetináči, v nádobe – vňať síce narástla, ale koreň veľmi nie. Tak som si povedal, že ho vyskúšam zasadiť v skleníku medzi papriky. Na jar som vzal kúsok zázvoru a strčil ho medzi papriky. Keď narástol, všimol som si, že v tej časti skleníka je omnoho menší problém s voškami na paprikách. Veľmi ma zaujalo, že má aromatické listy a voškám nevyhovuje. Do jesene krásne odháňal vošky, ale keď som vytiahol koreň, bol veľmi malý.

Na ďalší rok som zisťoval, ako by som ho dokázal vypestovať väčší. Inšpiroval som sa veľkovýrobou a zistil som, že zázvor potrebuje deväť mesiacov v teple, aby dokázal narásť pekný koreň. Následne som skúšal pripravovať priesady na jar, no vyklíčenie trvá naozaj dlho.

Výsadba priesad zázvoru
Zázvor sa dá pestovať v kvetináči, ale lepšie sa mu darí v skleníku. Foto: Shutterstock

Od kúpy koreňa, klíčenia až po výsadbu

Aký je cyklus pestovania zázvoru?

Vyklíčenie trvá pomerne dlho – až niekoľko týždňov, preto odporúčam začať už v zime. Už okolo Vianoc môžeme navštíviť obyčajné potraviny a nájsť koreň zázvoru, na ktorom sú viditeľné maličké púčiky. Nie je potrebné navštevovať špecializované obchody, ak si chceme pestovanie vyskúšať doma. Ak nájdeme vhodný koreň už aj v novembri, alebo pred Vianocami, nevadí. Podstatné je okolo Vianoc začať proces čistenia a klíčenia, aby sme mali na jar pripravené priesady.

Kúpený koreň namočíme aspoň na tri dni do studenej vody, aby sa vyplavili protiklíčiace látky, ktorými je zázvor v obchode ošetrený. Jemne napučaný zázvor potom rozrežeme na menšie kúsky, aby na každom bol minimálne jeden púčik. Samozrejme, je len lepšie, ak sa podarí mať na každom aj dva-tri púčiky.

Rozdelený zázvor opäť necháme asi týždeň uschnúť. Rezné rany sú pomerne veľké a ak by sa čerstvo narezaný vložil do kvetináčov, jednoducho zhnije. Mali by sme ho nechať, až kým rez nebude suchý a uzatvorený. Veľkosť narezaných kúskov nie je tak podstatná ako prítomnosť pukov. Rovnako ako z veľkého koreňa, aj z maličkého kúsku dokáže nárast pekný zázvor – ak má rastové vrcholy.

Takto pripravené a zasušené kúsky zázvoru si naukladáme na misku s vlhkou handričkou alebo kuchynskou utierkou. Postupne sa budú púčiky prebúdzať. Trvá to opäť niekoľko týždňov, kým uvidíme, že začínajú rásť, majú pár centimetrov. Zvyčajne na konci januára až začiatkom februára máme pripravenú sadbu a ukladáme ich do malých kvetináčov s univerzálnym substrátom. Nepotrebujeme nič špeciálne, iba ich necháme v teple na parapete.

Prvotný impulz pestovať zázvor vznikol ešte v detstve, kedy som vložil kúsok do kvetináča a dúfal, že vyrastie.

Ako vybrať zázvor v obchode, ktorý chceme použiť na pestovanie?

Snažíme sa nájsť koreň, ktorý nie je poškodený a má viditeľné púčiky. Čiže tá hnedá, suchá šupka je už prerušená malým očkom, z ktorého bude púčik vyrastať.

Oplatí sa pri každom nákupe prehľadať debničku so zázvorom a skúsiť nájsť taký, ktorý už puk má. Je väčšia šanca, že prinesie lepšiu úrodu.

Po vysadení do univerzálneho substrátu potrebujeme aj špeciálne hnojivo?

Univerzálny substrát väčšinou obsahuje základnú sadu živín, čiže priesady nejako špeciálne nehnojíme. Po pár týždňoch na parapete priesady nárastu do výšky asi 20 až 30 cm – začnú sa rozvíjať listy a niekoľko stoniek, podľa toho, koľko bolo púčikov. Vtedy ich presúvame do skleníka.

Je lepšie sadiť zázvor hlboko alebo plytšie?

Približne ako bol v pestovateľských kvetináčoch – jemne pod povrch. Ak by sme dužinatú stonku vysadili príliš hlboko, mohla by začať hniť. Naopak, pri príliš plytkom posadení hrozí, podobne ako pri zemiakoch, že hľuzy začnú vyčnievať zo zeme a rastlina sa jemne ohne.

Koľko vody potrebuje takáto priesada zázvoru?

Úplne stačí priesady zalievať jemne, najmä aby nezhnili. Vyskúšame štandardne prstom, či je substrát mierne vlhký. Hľuza totiž obsahuje dostatok vody na rast priesady. Až neskôr v bujnej fáze rastu má zázvor rád väčšie množstvo vody.

Klíčenie koreňa zázvoru
Vyklíčenie trvá až niekoľko týždňov. Foto: Shutterstock

Ako vyzerá rastlina zázvoru?

Väčšina ľudí pozná len podzemok/koreň zázvoru. Ako vyzerá celá rastlina?

Samotný zázvor lekársky, pri pestovaní vo voľnej pôde v skleníku, narastie väčšinou okolo jedného metra. Je to pomerne vysoká rastlina, ale štíhla. Má štíhle, úzke stonky a kopijovité listy hrubé približne 2 cm na šírku, ale koreň ide do šírky. Preto aj medzi paprikami efektívne využíva priestor, pretože paprika je zase rastlina s malým koreňom, ale košatou korunou.

Zázvor má aj veľmi zaujímavé kvety. Podarilo sa ich Michalovi už dopestovať? Vypočujte si túto časť rozhovoru v podcaste Záhrada na YouTube alebo Spotify.

Zastrihávame rastlinu počas procesu rastu?

Zázvor strihanie nepotrebuje, rastie samovoľne. Strihať môžeme listy na kuchynské použitie, napríklad cez leto do limonád.

Rastliny zázvoru lekárskeho v pôde
Rastlina je vysoká, štíhla s kopijovtými listami. Foto: Shutterstock

Zázvor ako ochranca rastlín proti voškám

Môžeme preventívne posadiť zázvor kdekoľvek do skleníka, aby sme sa vyhli voškám na iných rastlinách?

Ak nám nejde vyslovene o dopestovanie koreňa, nemáme vhodné podmienky, alebo sme si nestihli pripraviť priesady, tak pokojne. Môžeme na jar vložiť kúsok naklíčeného zázvoru do zeme. Keď narastie, bude ochraňovať napríklad tú papriku proti voškám. Navyše, celý skleník príjemne prevonia – ako taká aromaterapia. Môže aj na jar strčiť do zeme proste medzi papriky kúsky toho naklíčeného zázvoru. Ako taká aromaterapia pri zbere papriky.

A čo iné rastliny? Nevie im uškodiť?

Negatívne vplyvy na ostatné rastliny som nespozoroval. Znáša sa rovnako aj s paradajkami alebo uhorkami v skleníku. Najsilnejšia alelopatická vlastnosť, čiže vzájomná prospešnosť, je práve odpudzovanie vošiek. Avšak na iné choroby alebo napríklad múčnatku vplyv nemá. No určite odporúčam experimentovať a posúvať  hranice teórie toho, čo v minulosti bolo možné alebo popisovala literatúra. Klíma sa mení, prichádzajú nové škodce, sú slabšie zimy, viac škodcov prezimuje. Pôda je často už pretlačená chémiou, insekticídmi, pesticídmi. Udržateľné domáce hospodárstvo, ktoré poskytuje dostatok zdravej úrody pre naše rodiny, je podľa mňa spôsobom, ako v dnešnej dobe pokračovať. Aj na malej ploche, v malej záhrade sa dá efektívne vypestovať dostatok zdravej úrody.

Pestovanie zázvoru v kvetináči a zazimovanie

Má zmysel skúsiť pestovať zázvor aj vonku v záhrade alebo napríklad v interiéri?

Z mojich skúseností sa prikláňam rozhodne k pestovaniu v skleníku. Je možné ho pestovať aj na terase vo väčšom kvetináči, ale musí byť dostatočne veľký. Najväčší koreň, ktorý sa mi podarilo v skleníku dopestovať, mal takmer 30 cm a 650 g. Takže kvetináč musí byť naozaj veľký, aby v ňom koreň dokázal narásť. Na predĺženie sezóny ho odporúčam vziať na jeseň dnu. No akonáhle by vňať už nevyzerala pekne, je čas ho vybrať a zjesť.

Na zimovanie alebo predĺženie doby zberu je lepšie vziať ho do vykúreného priestoru alebo stačí garáž?

Zázvor je v podstate tropická rastlina, čiže nemá príliš rád teplotu pod 10 °C. Z tohto dôvodu garáž neodporúčam. V interiéri je preň prijateľná teplota medzi 20 až 35 °C. Potrebuje však dostatok vzdušnej vlhkosti, preto môže vnútri trpieť kvôli suchu. Vieme to vyriešiť umiestnením misiek s vodou, no nesmieme premokriť samotný zázvor – nie je to bahenná rastlina. Často to býva boj, keďže pestovanie zázvoru v interiéri nie je úplne jednoduché.

Priesada zázvoru
Je dôležité pripraviť si dostatočné množstvo priesad, keby niektoré postihla hniloba. Foto: Shutterstock

Starostlivosť počas roka a čas zberu

Vyžaduje zázvor špeciálnu starostlivosť počas roka?

Zázvor v skleníku rastie v podstate sám, nepotrebuje žiadnu špeciálnu starostlivosť. Iba radosť z toho, že rastie. Počas roka si z neho môžeme brať listy a na jeseň skonzumujeme, čo narástlo.

Naznačí nám aj samotná rastlina, že prichádza čas zberu?

Áno, naznačí. Listy zázvoru začnú vädnúť a ich krásna zelená farba sa postupne mení na žltú. Akonáhle začne rastlina zosychať a teploty v skleníku klesajú pod 10 °C, je čas spozornieť. Ak máme skleník plný rastlín, môžeme skúsiť dokurovať a udržiavať teplotu okolo 10 °C dlhšie. Dôležité je dodržať približne deväť mesiacov tepla tak, aby teplota neklesala pod túto hranicu. V tomto období zázvor vyzrieva – berie živiny z listov a presúva ich do koreňov. Vďaka tomu je čerstvo vykopaný zázvor oveľa šťavnatejší.

Ak začneme proces prípravy v decembri, kedy môžeme rátať s úrodou?

Približne 9 mesiacov od naklíčenia. Reálne začína rásť niekedy vo februári-marci. Takže zber posúvame podľa toho na október až november. V podstate, čím dlhšie mu dokážeme dopriať vhodné podmienky, tým väčší koreň narastie.

Zber čerstvých koreňov zázvoru zo záhrady
Od naklíčenia po zber koreňov to trvá približne deväť mesiacov. Foto: Shutterstock

Rozdiel medzi doma vypestovaným a kúpeným zázvorom

Aký je rozdiel medzi domácim a kupovaným zázvorom?

Zázvor, ktorý si ľudia kupujú v obchode, je čiastočne vysušený, aby zvládol transport, skladovanie a aby nehnil – musí totiž prejsť dlhú cestu z tropickej Ázie, kde sa pestuje. Naopak, čerstvo vykopaný domáci zázvor je plný šťavy. Hľuza je výrazne šťavnatejšia, má viac citrusovú arómu než kupovaný zázvor, no stále si zachováva pikantnosť. Nie je jemnejší, len omnoho šťavnatejší.

Ďalším rozdielom je štruktúra. Kupovaný zázvor často obsahuje výraznejšie „fúziky“ či vlákna, ktoré môžu byť rušivé pri strúhaní a spracovaní v kuchyni. Domáci zázvor ešte nie je v takom štádiu zrelosti ako ten z obchodu, preto má oveľa menej žiliek a je príjemnejší na konzumáciu.

Domáci zázvor je šťavnatejší, bez rušivých vlákien a má výraznejšiu citrusovú arómu.

Vedeli by sme si takto doma vypestovaný zázvor odšťaviť?

Určite by sa dal aj odšťavovať. Ak sa niekomu podarí vypestovať dostatočné množstvo zázvoru, môže si z neho robiť domáce „ginger shoty“ – určite je to jedna z možností spracovania. Mne sa však nepodarilo dopestovať až také veľké množstvo, pretože nič nepestujem vo veľkom. V tom je krása permakultúry – pestujem len toľko, koľko potrebujeme pre vlastnú spotrebu. Vďaka tomu sa ani nepremnožia škodce či choroby, ktoré by pri monokultúrnom pestovaní mohli spôsobovať problémy.

Aby som odpovedal priamo na otázku, vrátim sa k tomu, ako zázvor využívame u nás. Robíme z neho takzvaný „gumidžús“ – silný odvar z čerstvo nastrúhaného zázvoru zaliateho pol litrom vody, do ktorého pridávame med a citrón. Voláme to jednoducho „gumidžús“. Pijeme ho ako čaj. Je to v podstate ako taký intenzívny čaj, ktorý človeka dokáže postaviť na nohy, už keď na neho prišla choroba. Veľmi to pomáha imunitnému systému, aj vďaka pridanému citrónu a medu

Pred rokmi som skúšal zázvor aj kandizovať. Používal som však kúpený zázvor a výsledok bol dosť žilnatý – pri jedení sme si doslova vyťahovali zo zubov tie „fúziky“. Zázvor treba nechať macerovať v čistej vode celé dni, aby sa z neho vyplavila štipľavosť, no aj tak zostal poriadne ostrý. Navyše sme ho nakoniec dostatočne nedosušili a keď som ho dal do pohárov, splesnivel. Chuťovo bol však výborný. Je to experiment, ku ktorému sa ešte chcem vrátiť a naučiť sa, ako ho správne kandizovať, pretože chuť kandizovaného zázvoru je naozaj úžasná.

Čaj so zázvorom, medom a citrónom
Zázvorový čaj dokáže človeka postaviť na nohy. Foto: Shutterstock

Choroby a škodce zázvoru

Trpí zázvor na nejaké choroby alebo škodcov?

Na škodcov veľmi netrpí – nejdú naň ani napríklad bzdochy, ktoré inak požierajú takmer všetko. To je pozitívne, hoci ich ani nijako výrazne neodpudzuje. V záhrade sa snažím stále pozorovať celý ekosystém a vnímať, čo mu prospieva a čo naopak nie.

Najväčším problémom pre zázvor býva hniloba. Preto je dôležité pripraviť si dostatočné množstvo priesad, keďže niektoré rastliny počas roka prirodzene odumrú. Ak leto nie je dostatočne horúce, úroda môže byť nižšia. Zázvor však pestujem nielen kvôli zberu koreňa, ale aj preto, že má ochrannú funkciu v záhrade.

Nemá zázvor problém s horúčavami?

Vôbec nie. Náš skleník je z polykarbonátu, ktorý je pre mňa jednoduchší a efektívnejší než sklo. Z vnútornej strany máme natiahnutú netkanú textíliu, ktorá chráni rastliny pred silným žiarením a spálením, napríklad pri paprikách. Zázvoru však horúčavy vôbec neprekážajú. Práve naopak – minulý rok, keď bolo mimoriadne teplé leto s množstvom tropických dní, narástol najkrajšie.

Tri rady na záver

Ktoré tri rady by si dal záhradkárovi, ktorý sa rozhodol prvýkrát pestovať zázvor doma?

Určite odporúčam už na jeseň, ešte pred Vianocami, ak človek narazí na pekný koreň zázvoru s púčikmi, aby si ho hneď kúpil a nenechával to na neskôr. Práve tie púčiky sú základ.

Druhá rada je pripraviť si viac sadeníc. Netreba sa spoliehať na to, že budú stačiť dve, pretože je veľká šanca, že aspoň jedna počas rastu odíde.

A tretia dôležitá rada – myslieť na približne deväť mesiacov tepla. Ak chce človek dopestovať aj pekné, zdravé korene, musí mať zázvor teplo dostatočne dlho.

Galéria k článku

Text: pýtala sa Eva Fačková
Prepis rozhovoru spracovala a upravila redakcia Záhrada.sk
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: podcast Záhrada

Tagy: rozhovor | zázvor

Diskusie na tému článku