Zázvor v pohári i na tanieri

Známy staroveký lekár Dioskorides spomína zázvor vo svojej Matérii medici pre jeho hrejivú silu podporujúcu trávenie, upokojujúcu brucho a prospievajúcu žalúdku.

Grécky lekár Galén ním liečil nechutenstvo, telesné ochrnutie odvodené od nerovnováhy „flegmy“ v tele. V starom Ríme bol nielen vzácnym korením, ale i najdôležitejším liekom, ktorý mali lekári pri rímskych výbojoch vždy pri sebe.

Najjednoduchšie je zázvor využívať vo forme korenia pri príprave bežných jedál. Dá sa však využívať aj vo forme čaju, limonády, či dokonca piva.

Zázvorníky

Kuracia polievka z Vietnamu

V mierne osolenej vode uvaríme do mäkka kura, vykostíme ho a nakrájame. Do vývaru pridáme 150 g prepranej ryže, 2 mladé cibuľky, 2 strúčiky cesnaku, 100 g očistených a nakrájaných šampiňónov a 3 cm nastrúhaného čerstvého zázvoru – varíme až do zmäknutia húb. Pridáme nakrájané mäso, podľa chuti asi polovicu lyžičky chilli papriky, čerstvo namleté čierne korenie, dve lyžice rybacej alebo sójovej omáčky a asi 1 cm čerstvo nastrúhaného zázvoru. Chuť polievky zjemníme troškou cukru. Na tanieroch bohato posypeme sekanou vňaťou koriandra alebo petržlenu.

Sladkokyslá omáčka


Asi 6-centimetrový kúsok zázvoru nastrúhame na jemno a krátko povaríme v hrnci spolu so 100 g cukru, 125 ml ananásovej šťavy, s polievkovou lyžicou ryžového vína (alebo sherry) a so 125 ml vínneho octu. V 80 ml vody rozmiešame polievkovú lyžicu škrobu – pridáme do hrnca a znovu uvedieme do varu. Nakoniec do omáčky pridáme 125 g podusenej dužiny z oranžovej tekvice nakrájanej na malé kocky. Zmes môžeme použiť ako fondue omáčku alebo ako prílohu ku grilovanej hydine.

Zázvor - liek zo záhrady

Zázvorová marináda

Z korenín si pripravíme marinovaciu zmes – v rovnakom pomere zmiešame mletý muškátový oriešok, zázvor, čierne korenie, soľ a pridáme i trochu olivového oleja. Zmes rozmiešame na hustú kašičku, natrieme na očistené kúsky naporciovaného kuraťa a všetko necháme v chladničke hodinu marinovať. Do remosky alebo inej nádoby na dusenie dáme trochu oleja, pridáme nakrájanú cibuľu, nakrájané jabĺčko, na to poukladáme naporciované marinované kura, ktoré obložíme plátkami nakrájaných zemiakov. Nádobu uzavrieme a jedlo dusíme do mäkka. Občas podlievame červeným vínom. Podávame so štedrou porciou zeleninového šalátu.

Hubové fašírky so zázvorom

V teplej vode necháme napučať 150 g sušených dubákov (alebo 300 g čerstvých húb), vytlačíme z nich prebytočnú vodu, nadrobno ich nasekáme a spolu s nasekanou cibuľou a rascou podusíme. Pridáme v mlieku namočenú a vystískanú žemľu (alebo pohanku, ktorú sme na 20 minút zaliali vriacou vodou), celé vajce, zázvor, čierne korenie, soľ a nasekaný vňaťový petržlen. Zahustíme strúhankou alebo jej zmesou s mletými orechmi. Z tvárnej hmoty urobíme ploché fašírky, ktoré obalíme buď v strúhanke, alebo v mletých orechoch a následne zapečieme na maslom vymastenom pekáči. Podávame s opečenými cukinami, patizónmi alebo s oranžovou tekvicou a zeleninovým šalátom ochuteným cesnakovým nálevom či chrenom s acidofilným mliekom.

Zázvorový nápoj

Zázvorové pivo

Ošúpeme si 30 g zázvoru a plochou stranou noža ho roztlačíme. Do väčšej nádoby dáme 500 g cukru (môžeme zmiešať na polovicu s medom), zalejeme 5 l vriacej vody a pridáme šťavu z 2 citrónov. V malej miske v troche vlažnej vody rozpustíme vrecko pivného droždia, ktoré necháme kysnúť 3 až 4 minúty, a  následne ho premiešame. Tekuté droždie vmiešame do zázvorovej zmesi – nesmie byť však teplejšia ako 50 °C, aby sme kvasnice nezabili. Necháme zakryté 24 hodín nakvasiť. Prefiltrujeme do čistých fliaš, zazátkujeme a necháme pár dní odležať v chlade. Podávame chladené. Sladkosť nápoja regulujeme množstvom pridaného cukru. Ak chceme, aby mal nápoj aj penu, pridáme doň aj kúsok rozdrveného koreňa sladkého drievka ako penotvornú prísadu.

Zázvorový životabudič

Pripravíme si šálku dobrého zeleného čaju. Do druhej nádoby dáme 300 ml vody, 2 voňavé klinčeky, 2 cm roztlačeného ošúpaného zázvoru, kúsok celej škorice, 2 bobkové listy, 3 guľôčky nového korenia a 1 kardamón – všetko varíme, až kým nálev nezíska žiarivú farbu. Po scedení zmiešame s čajom a prisladíme medom.

Zázvorový čaj

Čaj, ktorý hreje i lieči

Lyžicu nastrúhaného čerstvého zázvoru zalejeme šálkou vriacej vody a necháme 10 minút vylúhovať. Osladíme medom. Môžeme dochutiť medovkou alebo mätou.

Zázvorová limonáda

V 0,5 l studenej vody rozmixujeme plnú lyžicu nastrúhaného zázvoru a primiešame šťavu z jedného citróna, limetky alebo grepu (na zjemnenie môžeme pridať i polovicu jabĺčka). Osladíme medom alebo lístkom stévie a podávame s ľadom.

Viete, že…

  • Čerstvý pakoreň zázvoru obsahuje až 80 % vody, škrob, bielkoviny, tuky, vlákninu, minerály, vitamíny (najmä B komplex), karotenoidy, štipľavé látky (gingerol a capsaicín), farbivá, síru a 1 až 4 % silíc (zmes terpénov, z čoho až 50 % tvorí antibakteriálny a protizápalový zingiberén). Zistilo sa, že zázvor obsahuje až 160 účinných preventívno-liečebných látok. Čo sa týka minerálov, v 100 g zázvoru je 130 mg horčíka, 100 mg vápnika, 17 mg železa, 140 mg fosforu a 10 mg draslíka.
  • Zázvor pôsobí pozitívne aj pri kozmetických problémoch – pri akné, citlivej pokožke, vyhladzovaní vrások i vypadávaní vlasov. V rámci detoxikácie povzbudzuje lymfatický čistiaci systém a má i protirakovinové účinky. Pri kinetóze (nevoľnosti pri cestovaní) môžeme namiesto rôznych syntetických liekov radšej žuť kúsok zázvoru.
  • Aj keď zriedkavo, predsa sú známe určité kontraindikácie užívania zázvoru, takže keď máme problémy so žlčovými kameňmi, kožnými zápalmi, vysokými horúčkami, vredmi v tráviacom trakte a otvorenými ranami, treba sa vždy poradiť s lekárom. Zázvor nie je vhodné jesť ani pred operáciou, môže zvýšiť krvácavosť. Deťom do 6 rokov ho radšej nedávajme.

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: archív, wiki
Zdroj: časopis Záhrada

Komentáre

    Pridaj príspevok