Ako na zimný rez viniča: Tradícia starých vinohradníkov má aj praktické dôvody

  • 17.01.2023

Skôr ako začne jar, režeme vinič. Vhodné sú na to mesiace január a február.

Ako správne rezať vinič v zime
Foto: Shutterstock

„Starí“ vinohradníci začínajú s rezom už po vianočných sviatkoch. Táto ich tradícia pravdepodobne vychádzala z praktických dôvodov. Okrem vinice za domom totiž chodili do práce, a tak využili čas medzi sviatkami.

Začať sa dá aj v januári alebo až vo februári. Pri reze viniča nevadí, že mrzne, práve naopak, mrazivé dni sú lepšie. Teploty nad nulou totiž rozpúšťajú zmrznutú pôdu a tvorí sa blato. Po zamrznutej pôde sa lepšie chodí, netvoria sa šľapaje a neutláča sa tak pôda. Plusom je slnečný mrazivý deň, predsa len, keď je potrebné stráviť vonku dlhší čas, slniečko aspoň trošku ohrieva, opaľuje k nemu natočenú tvár a pôsobí dobre na náladu.

Na rez viniča je ideálny slnečný bezveterný mrazivý deň, v záhrade môže byť aj sneh. Samozrejme, vyhneme sa dňom hlboko pod bodom mrazu.

Rez v zime má aj ďalší dôvod, a to, že rezná rana do jari obschne, a keď sa oteplí, nebude z viniča kvapkať miazga alebo to bude len výrazne menej, ako keby sme rezali napríklad v marci.

Základ rezu viniča je pre všetky pestovateľské tvary rovnaký v tom zmysle, že ako prvé odstraňujeme vyrodené konáre. Ponechávame rodivé šľahúne, nazývané ťažne (ktoré skracujeme podľa tvaru pestovania), plus takzvanú zálohu. Najrozšírenejším pestovateľským tvarom u nás je pestovanie na drôtenke. Volá sa to rýnsko-hessenské vedenie.

Guyotov rez viniča

To, koľko ponecháme pri reze rodivých vetvičiek a očiek, rozhoduje nielen o množstve úrody, ale aj o jej kvalite a zdravotnom stave kra. Pri takzvanom Guyotovom reze aplikovanom na rýnsko-hessenskom vedení ponechávame na jednom „koreni“, čiže na jednom kríku, zvyčajne jeden ťažeň s približne ôsmimi očkami, ktorý vyrastá z ročného dreva, a jednu zálohu s dvomi očkami (čapík) vyrastajúcu z hlavy alebo z ročného dreva.

Ak chceme pestovať hrozno takpovediac na kvantitu, ponechávame na jednom kríku aj dva ťažne po 8 – 10 očiek. Výsledkom sú strapce s trochu menšími bobuľami v porovnaní s ponechaním jedného ťažňa a hlavne nižšia cukornatosť. Ak ide o hrozno pestované na víno, vedie to k tomu, že je do šťavy po vylisovaní nutné pridávať väčšie množstvo cukru.

Gyuotov rez viniča
Foto: Shutterstock

Dostatočný rez viničových krov má pozitívny vplyv aj na zdravotný stav kra a plodov. Z každého ponechaného očka, pri spomínanom reze ich je cca 10, intenzívne vyrastú dlhé letorasty s listami a kvetmi. Čím menej ich je, tým je porast vzdušnejší a menej náchylný na napadnutie chorobami.

I keď vinohradníci pri reze hádžu výhony na zem, v záhradke je praktickejšie vziať si so sebou fúrik a hádzať ich doň. Tak odpadá krok zberu a vynášania šľahúňov. Výhonky môžeme hneď namieste strihať na krátke časti alebo ich vyvezieme a postriháme či podrvíme iný deň. Drvinu z drvičky zamiešame do kompostu, rozhodíme po vinohrade či záhrade, prípadne s ňou v sezóne mulčujeme.

Pozor, toto nerobíme, ak bola vo vinohrade choroba, ktorá napadla aj výhony, čo sa na prejavuje sivastými fľakmi na inak žltohnedej kôre viniča.

Rez viniča, ako i mnohé iné práce v záhrade sú tak trochu aj tréningom pokoja a trpezlivosti. Pri vyťahovaní odrezaných šľahúňov je niekedy nutné najskôr odstrihnúť úpony, ktorými sú uchytené na drôtenke.

Postup, ako strihať vinič v zime

1. Prehliadneme si ker

Ako prvé si ker prehliadneme. Odstránime slabé výhony vyrastajúce z kmienka aj z hlavy, a to tesne k miestu, odkiaľ rastú. Niekedy silnejší z nich, čo smeruje nahor, použijeme na zálohu a zrežeme na dve očká.

Postup, ako rezať vinič
Foto: Shutterstock

2. Odstránime vyrodené ťažne

Ak na kre vidíme perspektívne rodivé výhony, vyrodené ťažne odstránime až na hlavu. Podľa rezu v minulom roku sa na kre nachádza 1 – 2 (zriedka viac) vyrodených ťažňov. (Na fotke okrem rezu vyrodeného ťažňa sa nachádza čapík s dvomi dobre vyzretými ťažňami, z ktorých v ďalších krokoch jeden vyberieme pre ďalšiu úrodu a druhý zostrihneme na čapík.)

Postup, ako rezať vinič
Foto: Shutterstock

3.  Skrátime a vytvoríme zálohu

Ako rodivý ťažeň charakterizujeme letorast vyrastajúci z čapíka, ktorý je o rok starší. Keďže nechávame na čapíku zvyčajne dve očká, vyrastú z neho spravidla dva perspektívne ťažne. V tom prípade spodný z nich skrátime na dve očká a vytvoríme tak zálohu, čapík na ďalší rok.

Postup, ako rezať vinič
Foto: Shutterstock

4.  Zrežeme ťažeň

Ponechaný perspektívny ťažeň zrežeme na približne 8 – 10 očiek, prípadne očistíme od prichytených úponov alebo rozdvojení.

Postup, ako rezať vinič
Foto: Shutterstock

Text: Monika Felixová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: rez | škola rezu | vinič | zima

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?