Ako na zimný rez jadrovín

  • 11.01.2021

Zimným rezom ovplyvníme nielen tvar stromov, ale aj produkciu kvetov a plodov. V tomto období režeme predovšetkým jadroviny, čiže hrušky a jablone.

Ako na zimný rez jadrovín

Zimné obdobie je pre mnohé opadavé stromy a kry vhodným obdobím rezu aj preto, že konáre a vetvy bez listov sú oveľa lepšie viditeľné, a tak náš zásah bude presnejší a cielenejší. Ako prvé si všímame a odstraňujeme rozštiepené, zlomené a konkurujúce si výhony. Preč dáme aj príliš slabé a tie, ktoré zmenili farbu vplyvom odumretia alebo napadnutia chorobou, napríklad v prípade jabloní múčnatkou.

Odstránením tenkých koncov výhonov a vetvičiek podporíme rast silných výhonov v ďalšom roku. Na výhone s napríklad desiatimi i viacerými očkami sú tie blízko jeho konca často slabšie a horšie vyzreté. V ďalšom roku tak z ponechaných pukov vyrastú silné listy, prípadne výhonky. Čím viac teraz v zime zrežeme, tým intenzívnejšie rastlina v budúcej sezóne porastie. Ak režeme iba mierne, aj rast v ďalšom roku bude mierny. Tento fakt môžeme dobre využiť napríklad pri starých rastlinách, keď ich potrebujeme zmladiť. Vtedy väčší zásah vyprovokuje nový silný rast.

Pozor, v zime nerežeme, ak teploty klesajú príliš nízko, prípadne ani vtedy, ak hlásia príchod veľmi nízkych teplôt. Nerežeme ani na jar kvitnúce kry, a čo sa týka ovocných drevín, vyhneme sa rezu kôstkovín, čiže sliviek, čerešní, broskýň, mandlí, marhúľ a nektáriniek. Nielenže sú chúlostivejšie na nízke teploty, no práve v tomto období im hrozí napadnutie hubovým ochorením.

Puky kvetov jablone
Pri reze hrušiek a jabloní sa okrem tvarovania a prevzdušnenia dreviny zameriavame aj na tvorbu takzvaného rodivého obrastu, čo sú krátke vetvičky nesúce vždy niekoľko kvetných pukov.

Rez jadrovín v zimnom období

Rez ovocných stromov vyvoláva medzi mnohými záhradkármi skoro až paniku, keďže sa boja, že ho neurobia dobre a prídu o úrodu alebo poškodia strom. Hoci také niečo sa stáva málokedy, je dobré pri reze nasledovať odporúčania odborníkov. Učí sa každý z nás a začať niekde treba. V ďalšom roku po reze potom sledujeme, ako naň drevina zareagovala a aj z toho si vieme vziať ponaučenie. Samozrejme, režeme aj podľa toho, aký tvar stromu pestujeme: či vysokokmeň, polokmeň, palmetu, zákrsok alebo iný. Hoci vychádzajú z rovnakých princípov rastu, každý z nich má svoje špecifiká.

Prednosťou rezu v zimnom období, keď je drevina bez lístia, je, ako už bolo spomínané, že dobre vidíme všetky výhony, dokonca aj puky a ich smerovanie. Režeme totiž takmer vždy na vonkajší púčik, čiže puk smerujúci von z dreviny. Pri pohybe okolo stromu aj v strome dávame pozor, aby sme neopatrnými pohybmi nevylamovali puky.

Okrem odstránenia poškodených, konkurujúcich si výhonov sa pri zimnom reze hrušiek a jabloní zameriame na vytváranie takzvaného rodivého obrastu. Rodivé výhonky sú krátke výhonky vyrastajúce z hrubších kostrových konárov. Nachádza sa na nich niekoľko silných zdravých kvetných pukov. Úrodu prinášajú mnoho ďalších rokov. Kvetné puky, ktoré sú v porovnaní s listovými guľatejšie, menej špicaté, sa nachádzajú i na tenkých a dlhých výhonoch, tie sa ale pod váhou plodov môžu ľahko polámať. Rodivý obrast je na rozdiel od nich oveľa stabilnejší a pri zbere zvyčajne dostupnejší.

Pri reze sa snažíme vytvárať vzdušné koruny, aby cez ne dobre cirkuloval vzduch. Tým predchádzame hubovým ochoreniam, ktorým sa darí pri vyššej vzdušnej vlhkosti a stojacom vzduchu. Toto zvyčajne dosiahneme zameraním sa na základy rezu, čiže odstraňovanie slabých, chorých, mŕtvych, poškodených, konkurujúcich si a do stredu koruny rastúcich výhonov.

Ako na zimný rez jadrovín

Ako na to krok za krokom

1. Pravidelný rez

Vďaka pravidelnému rezu budú mať stromy vybudovaný uspokojivý tvar z kostrových konárov a krátkym rodivým obrastom. Preto si vyžadujú iba mierny zásah.

2. Redukcia výhonov

Cieľom rezu je najmä redukcia minuloročných bočných výhonov na 4 až 6 očiek, pričom tie najtenšie alebo príliš zahusťujúce odstránime celkom. Očká počítame od staršieho dreva, ktoré rozpoznáme dobre podľa farby. Je hnedé, na rozdiel od výhonov z minulého roka, ktoré sú svetlejšie. Režeme nad očkom a šikmo smerom od očka, aby sme uľahčili stekanie vody.

3. Výsledný tvar

Strom po reze má na kostrových konároch ponechané iba silné a vhodne orientované minuloročné výhony. Na mladom strome môžeme ponechať na kostrových výhonoch terminálne (koncové) očká, až kým dorastú do želanej dĺžky. Pri starších stromoch ich odstraňujeme. Na zrezaných výhonoch očakávame v ďalšom roku tvorbu nového rodivého obrastu.

Zimný rez stromov

Čo s kôstkovinami?

Kôstkoviny, z nich najmä slivky, sú náchylné na takzvanú bielu hnilobu dreva (Chondrostereum purpureum). Jej príznakmi je akoby strieborný povlak na listoch, odumieranie vetvičiek a konárov, postupne celej dreviny. Spóry, ktorými sa rozširuje, sú aktívne približne od septembra do jari a šíria sa vzduchom. Preto kôstkoviny režeme počas sezóny, keď sú schopné aktívne zaceliť rezné rany. Pri reze sa tiež oplatí dezinfekcia nožníc, napríklad bielou liehovinou, keď skončíme na jednom strome a prejdeme na ďalší. Tiež platí, že po vyformovaní koruny už kôstkoviny nie je treba rezať tak intenzívne ako jadroviny.

 

 

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?