Zlatá príbuzná zázvoru: Kurkuma poteší ako izbovka, liečivka aj korenina

  • 16.02.2023

Čerstvá alebo sušená kurkuma nesmie chýbať v žiadnom ázijskom jedle, v pikantnej nakladanej zelenine, ale dokonca ani v latté.

Koreň kurkumy a kurkumový prášok
Foto: Shutterstock

Kurkumovník dlhý (Curcuma longa)

Kurkumovník s dekoratívnymi kvetmi môžeme u nás pestovať ako izbovku, liečivku a koreninu. Rastlina v kvetináči ukrýva „zlato“ – jedlý a zdravý podzemok.

Kurkuma je prírodný liek a silný antioxidant. Pôsobí proti zápalom a antioxidačne, okrem toho bol zistený pozitívny vplyv na srdce i protirakovinové účinky. Obsahuje vitamíny C, E, K a vitamín B6. Z minerálnych látok je bohatá na železo, horčík, draslík a mangán, ďalej obsahuje antioxidant kurkumín, ktorému vďačíme za jej antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

Vďaka výrazne žltej farbe sa podzemok či prášok z neho používa aj ako prírodné farbivo na textílie. Dajú sa ním zafarbiť aj veľkonočné kraslice.

Ako pestovať kurkumu

Podzemky vysádzame vo februári, marci až apríli do kvetináča s priemerom aspoň 30 cm tak, aby ich prekryli 3 cm zeminy. Tá by mala byť dobre priepustná, najlepšie hlinitopiesčitá. Dobre poslúži bežný substrát pre izbové rastliny alebo zmes záhradnej pôdy a kompostu. Na dno kvetináča nasypeme hrubú vrstvu štrku alebo keramzitu.

Kurkumovník potrebuje na rast rozptýlené svetlo, vyššiu teplotu aj vlhkosť. V lete ho môžeme preniesť von na pritienené stanovište alebo do skleníka. Je náročný na vzdušnú vlhkosť. V byte kvetináč položíme na misku vysypanú štrkom, ktorý zalejeme vodou.

kvety kurkumy
Foto: Shutterstock

Od jari do konca leta rastlinu niekoľkokrát za týždeň rosíme vodou a prihnojujeme. Kvety nasadzuje pri teplote okolo 25 °C. Len čo teplota klesne pod 15 °C, prenesieme ho späť dovnútra. Začiatkom zimy je možné z kvetináča vybrať podzemok, ktorý až do výsadby ponecháme v miestnosti bez mrazu, alebo ho necháme vysadený, no znížime množstvo zálievky.

Kedy zbierať podzemky a ako ich uskladniť

Podzemky zbierame koncom jesene alebo v zime. Ak rastlina kvitne, tak výlučne po odkvitnutí.

Čerstvú kurkumu možno v chladničke v igelitovom vrecku skladovať až pol roka. Dá sa aj zamraziť alebo nastrúhaná povariť a nasušiť. Vzniknutá hmota sa rozomelie alebo podrví v mažiari na prášok.

Viete, že…

… kurkumovník pochádza z juhovýchodnej Ázie a vo svojej domovine sa nazýva indický šafran?
… kurkuma je príbuzná so zázvorom? Obe rastliny sú z čeľade ďumbierovité.
… antioxidačná látka a farbivo kurkumín sa správne vstrebávajú iba v prítomnosti látky piperínu, ktorá je obsiahnutá v čiernom korení? Z toho dôvodu je vhodné ich konzumovať spolu.
… aj keď má kurkuma pozitívny vplyv na funkciu tráviaceho systému, nemá sa to s ňou preháňať? Dlhodobé užívanie vo vysokých dávkach sa neodporúča.
… pri výsadbe je možné podzemky namnožiť? Stačí ich rozkrojiť na menšie kusy, každý má mať aspoň tri puky, a nechať pred sadením obschnúť.

pestovanie kurkumy
Foto: Shutterstock

Naša voľba odrôd

  • Kurkumovník dlhý (C. longa) – pestuje sa pre jedlý podzemok, okvetné lístky sú bielo-zelené.
  • Kurkumovník ružový (C. alismatifolia) – pestuje sa výhradne ako okrasná rastlina pre biele až ružové kvety, ktoré sú vhodné na rez.

2 tipy, kde použiť kurkumu

Kurkumové latté

Do 250 ml mierne ohriateho mlieka pridáme lyžičku najemno nastrúhanej kurkumy a lyžičku nastrúhaného zázvoru (možno nahradiť lyžičkou sušených), štipku mletej škorice a lyžičku cukru. Za mierneho miešania privedieme do varu, prelejeme do šálok a podávame.

Zlaté latté s kurkumou, škoricou a badiánom
Foto: Shutterstock

Kurkumová polievka

V hrnci na oleji opražíme cibuľu, pridáme dve olúpané a postrúhané jablká (zbavené jadrovníka), lyžicu najemno nastrúhanej kurkumy a varíme asi dve minúty. Zalejeme štyrmi šálkami horúcej vody, pridáme dva hrnčeky opláchnutej šošovice, soľ, lyžičku mletej rasce a varíme asi hodinu. Nakoniec rozmixujeme tyčovým mixérom.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?