Dajte šancu paštrnáku! Silný koreň vás prekvapí jemnou korenistou chuťou a množstvom vitamínov aj minerálov
Kým v Anglicku a Francúzsku sa bez paštrnáka žiadna kuchyňa nezaobíde, u nás stále zostáva v pozadí za mrkvou a petržlenom. Pre jeho jemnú chuť a ľahké pestovanie sa mu však oplatí dať v záhrade šancu.
Paštrnák siaty (Pastinaca sativa)
Koreň paštrnáka je prirovnávaný k mrkve alebo k petržlenu, ale obsahuje viac vitamínov aj minerálov a má dvojnásobnú kalorickú hodnotu. Jeho energetická hodnota je necelých 70 kcal. Koreň obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, E, C a K, minerálne látky horčík, zinok, vápnik a železo.
Jemne korenistá chuť silných koreňov vynikne v omáčkach i polievkach. Okrem koreňa využijeme aj mladú vňať, či už v polievke, peste, alebo v bylinkovej nátierke.
Ako ho pestovať
Rovnako ako väčšina druhov koreňovej zeleniny patrí aj paštrnák k plodinám druhej trate. Je pomerne nenáročný, dobre rastie na slnku aj v miernom tieni od nížin až do vyššej nadmorskej výšky. Pôda bohatá na humus má byť dobre a hlboko spracovaná. Pred výsevom sa neodporúča hnojenie dusíkatými hnojivami, malo by to negatívny vplyv na dĺžku skladovania.
Paštrnák sa vysieva vždy priamo na záhon skoro na jar. Semená vysievame do riadkov, mladé rastliny jednotíme na vzdialenosť päť centimetrov, aby dostatočne zosilneli. Korene zberáme zvyčajne na jeseň, ak ho však chceme zbierať postupne, môžeme ho ponechať v pôde aj cez zimu, mráz ho totiž nepoškodí.
Ako zbierať a uskladniť korene paštrnáka
Korene podoberieme vidlami alebo rýľom, a to buď naraz v októbri a následne ich uskladníme, alebo necháme v záhone do jari na postupný zber podľa potreby. Po zimovaní koreňov v záhone ich skoro na jar vyberieme z pôdy, inak vybehnú do kvetu, čo ich konzumne znehodnotí.
Po jesennom zbere z koreňov odstránime vňať a dlhodobo ich skladujeme pri teplote 1 °C a vysokej vzdušnej vlhkosti vo vlhkom piesku alebo v substráte.
Viete, že…
… Rimania používali koreň paštrnáka ako účinné afrodiziakum?
… paštrnák sa dá považovať za prírodný liek? Čistí organizmus, pôsobí močopudne, proti kŕčom, podporuje dobré trávenie a chuť do jedla, pomáha pri zahlienení dýchacích ciest.
… hoci sa paštrnák podobá na koreňový petržlen, je chuťovo bližší mrkve? Tieto tri druhy zeleniny sa výborne dopĺňajú v sušenej zeleninovej zmesi so soľou, ktorú používame do polievok.
… korene zabalené vo vlhkej utierke sa dajú uchovať v chladničke aj dva týždne? Okrem toho ich môžeme po olúpaní a nakrájaní na kocky zamraziť.
Naša voľba odrôd
- ‘Albion’ – výnosná odroda s jasne bielym koreňom, ktorý nežltne ani pri dlhodobom skladovaní.
- ‘Bielas’ – neskorá výnosná odroda vhodná na skladovanie, konzerváciu či mrazenie.
- ‘Dlouhý bílý’ – odroda odolná proti chorobám, koreň má dlhý až 30 cm.
2 spôsoby, ako využiť paštrnák v kuchyni
Krémová paštrnáková polievka
Umytý a olúpaný paštrnák (cca 750 g) nakrájame na kocky, na menšie kúsky nakrájame aj dve olúpané cibule. Spolu ich zľahka opražíme na lyžici oleja, zalejeme jedným litrom zeleninového vývaru a varíme 25 minút. Osolíme, okoreníme, pridáme päť lyžíc kyslej smotany, rozmixujeme tyčovým mixérom a necháme prejsť varom.
Nátierka z paštrnáka
Tri väčšie korene olúpeme a najemno nastrúhame, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, päť lyžíc majonézy, lyžicu kyslej smotany a päť natvrdo uvarených nastrúhaných vajec. Osolíme, okoreníme a premiešame.
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Dobrý deň, Na listoch magnólie sa nám začali objavovať sivé škvrny ktoré zároveň…