12 rastlín s výraznou vôňou: Dáte prednosť mentolu alebo citrónu?

  • 04.10.2023

Rastlinná ríša je veľmi bohatá a ľudia z nej odjakživa čerpajú jej dary nielen na výživu, ale aj liečenie a potešenie zmyslov.

Dieťa ovoniavajúce bylinku
Foto: Shutterstock

Medzi zvláštne dary prírody patria rastliny, ktoré sú veľmi zaujímavo aromatické. Niektoré arómy sa objavujú aj vo viacerých verziách a u viacerých rastlinných druhov, konkrétne ide najmä o citrónovú a mentolovú.

Mentolovú vôňu vnímame ako veľmi osviežujúcu a zároveň je pre väčšinu z nás atraktívna. Nachádzame ju v čajoch, cukrovinkách, zubných pastách, liekoch aj žuvačkách. Snáď najznámejšia rastlina, ktorá ju obsahuje, je druh mäty piepornej (Mentha x piperita), ktorá je krížencom mäty vodnej a klasnatej (M. aquatica a M. spicata). Túto rastlinu sme podrobnejšie opísali v našom staršom článku o mäte, preto sa jej bližšiemu popisu venovať nebudeme.

Argentínska mäta

Ďalšou, menej známou bylinou s mentolovou arómou, je menej známa Lippia polystachia, nazývaná aj argentínska mäta alebo žuvačková verbena. Ako z jej laického názvu vyplýva, pochádza z Južnej Ameriky, kde dorastá v tvare polokra do výšky 150 cm.

V našich podmienkach ju pestujeme ako prenosnú rastlinu, zimujeme v chlade bez mrazu, ideálne pri teplote okolo 10 °C. V zime obmedzíme zálievku. Substrát má rada výživný, odľahčený pieskom. V sezóne má rada slnečné expozície. Ak v zime opadá, nevadí to, na jar sa znovu zalistí. Množíme ju polovyzretými odrezkami vo vode alebo v substráte.

Lippia polystachia má bohatú a atraktívnu arómu, akú poznáme zo žuvačiek „spearmint”. Okrem príjemného ovlaženia priaznivo podporuje trávenie a uvádza sa aj jej pôsobenie proti depresiám.

Argentínska mäta
Argentínska mäta, foto: Shutterstock

Muškáty s mentolovou vôňou

Muškát Pelargomium filicifolium je podobný svojmu citrónovému „kolegovi”, avšak jeho aróma je skôr pepermintová. Jeho kultivary ‘Lady Plymouth’, ‘Orsett’ alebo ‘Chocolate Peppermint’ tešia príjemnými tónmi tohto typu. Stretnúť sa môžeme aj s iným muškátom s pepermintovou arómou – Pelargonium tomentosum. Jeho prednosťou je jeho aróma. Na rozdiel od druhov a kultivarov pestovaných pre kvety, tieto odrody ich majú nenápadnejšie, menej výrazné.

Pestujeme ich podobne ako klasické muškáty. V sezóne ocenia plné slnko a výdatnú zálievku, v zime ich odkladáme do chladu, ale bezmrazých priestorov. Zálievku počas zimy obmedzíme opäť len na „udržiavaciu úroveň”, aby sme maximálne utlmili ich rast v tomto období. Na jar ich zostrihneme na 1/3 a získané odrezky môžeme použiť na množenie. Patrí k druhom, o ktorých sa hovorí, že odpudzujú hmyz a aj to je dôvodom, prečo si ho niekedy ľudia umiestňujú na terasy či do okien.

Pelargonium tomentosum
Pelargonium tomentosum, foto: Shutterstock

Muňa – muňa, Tipollo alebo Poelo

Minthostachys setosa je u nás málo známa rastlina. Môžeme sa stretnúť s jej domorodým označenám „Muňa-muňa”, je známa aj pod menami Tipo, Tipollo alebo Poelo. Ide o peruánsku bylinu, ktorá sa od dávnych čias využíva ako liečivka. Jej liečebné účinky sú antibiotické, antibakteriálne, protizápalové, spazmolytické, antitiustické, analgetické, metabolické, priaznivo pôsobí i pri liečbe astmy. Jej použitie je veľmi rôznorodé a bohaté. Siahnuť by po nej mali najmä ľudia s tráviacimi a dýchacími problémami, nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy.

V prírode rastie muňa-muňa ako vysokohorská bylina na suchých stanovištiach vo výškach 2700 – 3400 m.n.m. Dorastá tam do 150 cm a kvitne drobnými kvietkami bielej farby. Pre jej silnú mentolovú arómu ju používajú okrem liečenia aj na miestach uskladnenia úrody – ako ochranu pred škodlivým hmyzom. U nás sa skôr predáva ako sušená bylina na použitie, jej domáce pestovanie zatiaľ nie je.

Nádchovník

Naopak, veľmi známou a populárnou aromatickou rastlinou je obľúbený nádchovník (Plectranthus amboiniucus a P. montanus). Jeho aróma nie je čisto mentolová, ale dá sa povedať, že patrí do tohto okruhu. Viac si o ňom môžete prečítať v samostatnom článku na našej stránke.

Dávate prednosť skôr citrónovej vôni? Na ďalšej strane nájdete naše tipy na rastliny, ktoré vás potešia práve touto arómou.

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
9 overených spôsobov, ako sa zbaviť slizniakov v záhrade
9 overených spôsobov, ako sa zbaviť slizniakov v záhrade
Kde si v roku 2024 nazbierate jahody najvýhodnejšie? Pozrite si veľký prehľad samozberu naprieč celým Slovenskom!
Kde si v roku 2024 nazbierate jahody najvýhodnejšie? Pozrite si veľký prehľad samozberu naprieč celým Slovenskom!
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Najúčinnejšia ochrana proti slizniakom: Jej výrobu a inštaláciu zvládne aj začiatočník
Najúčinnejšia ochrana proti slizniakom: Jej výrobu a inštaláciu zvládne aj začiatočník
Nevyhadzujte vylámané kvetné stonky cesnaku! Takto ich zužitkujete
Nevyhadzujte vylámané kvetné stonky cesnaku! Takto ich zužitkujete
5 krátkych, ale dôležitých tipov, ako docieliť bohato kvitnúce muškáty
5 krátkych, ale dôležitých tipov, ako docieliť bohato kvitnúce muškáty
Najúčinnejšia ochrana proti slizniakom: Jej výrobu a inštaláciu zvládne aj začiatočník
Najúčinnejšia ochrana proti slizniakom: Jej výrobu a inštaláciu zvládne aj začiatočník
9 overených spôsobov, ako sa zbaviť slizniakov v záhrade
9 overených spôsobov, ako sa zbaviť slizniakov v záhrade
Nevyhadzujte vylámané kvetné stonky cesnaku! Takto ich zužitkujete
Nevyhadzujte vylámané kvetné stonky cesnaku! Takto ich zužitkujete
Zachráňte úrodu pred pažravými mandelinkami! 9 overených metód, ako sa ich zbaviť
Zachráňte úrodu pred pažravými mandelinkami! 9 overených metód, ako sa ich zbaviť
Kde si v roku 2024 nazbierate jahody najvýhodnejšie? Pozrite si veľký prehľad samozberu naprieč celým Slovenskom!
Kde si v roku 2024 nazbierate jahody najvýhodnejšie? Pozrite si veľký prehľad samozberu naprieč celým Slovenskom!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!