Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie

  • 06.07.2020

Možno to bude znieť jednoducho, no ono to aj jednoduché naozaj je. Nádchovník je izbová rastlinka, ktorá dokáže osviežiť vzduch svojou prírodnou arómou podobnou mäte, medovke a eukalyptu dokopy.

Ako pestovať nádchovník
Foto: Shutterstock

Jeho blahodarné účinky si pochvaľujú astmatici aj alergici a v období sezónnych ochorení uľaví pri nádche. V češtine „rýmovník“, po slovensky nádchovník, no ukrýva sa aj pod názvami „grécky eukalyptus“ alebo „kubánske oregano“.

Vyskúšajte silu nádchovníka a vyrobte si napríklad sirup, čaj alebo tinktúru. Jeho všestrannosť využijete aj pri poraneniach a otravnom hmyze.

Čo je to nádchovník

Túto liečivú rastlinku môžete nájsť pod základným latinským názvom Plectranthus. Tak ako pri iných rastlinách, aj v tomto prípade sa môžete stretnúť s niekoľkými druhmi. Podľa niektorých štúdií má nádchovník až okolo 350 rôznych odrôd. Základ zdravotných účinkov je však rovnaký.

V miestnosti, kde je nádchovník, sa lepšie spí, pretože silice, ktoré táto rastlinka obsahuje, postupne osviežujú vzduch. Jej arómu najviac pocítite tak, že si odtrhnutý list požmolíte medzi prstami. Prenikavá mätová vôňa vás doslova očarí. Ak ho umiestnite počas letných dní na terasu, komáre a iný otravný hmyz by sa vám mali oblúkom vyhnúť.

Nádchovník
Foto: Mgr. Zuzana Mišotová

Ako pestovať nádchovník

Ak túžite mať doma nádchovník, môžete si kúpiť rozrastenú rastlinu na objednávku v kvetinárstve. Ale ide to rovnako jednoducho aj pomocou odrezkov. Stačí zistiť medzi rodinou a kamarátkami, kto má doma nádchovník a poprosiť ho o malý výhonok. Ten nechajte zakoreniť vo vode a následne zasaďte do kvetináča s priepustnou jemne pieskovitou hlinou.

Táto bylinka rastie celkom rýchlo, takže dokáže narásť vysoko do výšky. Postupným strihaním vrchnej časti si z neho môžete vytvarovať krásne bohatý kríček. Stačí, ak mu doprajete priestor na rast nových listov, ktoré vyrastajú vždy oproti sebe nad staršími listami.

Nádchovník je nenáročná rýchlorastúca izbovka, ktorej stačí malá zálievka raz za týždeň až dva. Pred polievaním sa uistite, či je vrchná časť zeminy v kvetináči suchá a až následne ho polejte. Nádchovník môžete od jarných mesiacov až do neskorej jesene pestovať aj vonku. V zime ho určite presuňte naspäť dovnútra, pretože mráz by ho určite zničil.

Nádchovník v kvetináči
Foto: Shutterstock

Využiť sa dá naozaj rôznorodo

S nádchovníkom je to jednoduché v každom zmysle slova. Ak už máte pekne rozrastenú rastlinu, natrhajte si pár listov na čaj. Ten síce chuťovo nie je ničím výnimočný, no s kvapkou medu je podobný tomu mätovému alebo medovkovému.

Čaj z tejto bylinky si uvaríte iba z čerstvých listov. Usušiť sa vám ich nepodarí, pretože štruktúra listov je dužinatá a vodnatá, na povrchu s drobnými jemnými chĺpkami.

Čaj z nádchovníka
Foto: Shutterstock

Liečivý sirup z nádchovníka

Keď vás dostane nádcha, užívajte prírodný sirup z nádchovníka, ktorého príprava je rovnaká ako napríklad pri výrobe sirupu zo smrekových výhonkov.

Základom sú listy nádchovníka, cukor a plátky citróna. Aromatickú silicu môžete podporiť, ak listy mierne podrvíte medzi prstami alebo v mažiariku. Všetky ingrediencie vrstvíme do čistého skleného pohára, ktorý uzatvoríme a necháme stáť na slnečnom mieste aj dva týždne. Potom sirup zlejeme cez sitko.

Liečivý sirup z nádchovníka
Foto: Mgr. Zuzana Mišotová

Ak vám nádchovník chutí, môžete si pripraviť aj varenú verziu sirupu. Pripravíme si ho podobne ako ostatné bylinkové sirupy.

25 – 30 lístkov nádchovníka vložíme do hrnca, pridáme ošúpaný, na kolieska pokrájaný pomaranč a citrón a zalejeme litrom horúcej prevarenej vody. Necháme postáť do druhého dňa.

Na druhý deň nálev precedíme, pridáme 1 kg cukru a varíme na miernom ohni do požadovanej hustoty (hodinu až dve). Ešte horúci nalejeme do pripravených čistých fliaš.

Tinktúra z nádchovníka

Podobným spôsobom ako sirup sa dá vyrobiť aj tinktúra, ktorou je vhodné okrem iného potierať oblasť nosa na lepšie dýchanie počas nachladnutia.

V tomto prípade použite listy nádchovníka, ktoré natlačíte do sklenej fľaše a zalejte bielym alkoholom. Nechajte lúhovať niekoľko týždňov a nakoniec prelejte cez sitko.

Nádchovník
Foto: Shutterstock

Sprej a kvapky do nosa

Ak vás nádcha naozaj trápi a radi siahate po sprejoch do nosa, aj tu pomôže nádchovník. Viete si z neho jednoducho pripraviť kvapky alebo sprej.

10 lístkov nádchovníka rozdrvíme v mažiari s lyžičkou morskej soli a zalejeme pol litrom horúcej prevarenej vody. Prikryjeme a lúhujeme približne 10 minút. Zmes precedíme cez husté plátno, necháme úplne vychladnúť a prelejeme do fľaštičiek so sprejovým aplikátorom do nosa (dá sa bežne kúpiť aj cez internet).

Sprej do nosa z nádchovníka
Foto: Shutterstock

V prípade, že vám viac vyhovujú kvapky, pridajte do vychladnutej zmesi lyžicu glycerínu – má zvlhčujúci účinok a kvapky tak budú na pocit príjemnejšie. Hotový sprej/kvapky uskladníme v chlade, pred každým použitím fľaštičkou zatrasieme.

Na drobné poranenia aj do arómalampy

Nádchovník je dokonale všestranný a pomôže aj pri ošetrení drobných rán a ekzéme. Niekoľko lístkov zalejeme prevarenou, trošku vychladnutou vodou.

Vychladnutým výluhom umývame rany a ekzematickú pokožku. Zvyšok výluhu môžeme použiť v arómalampe.

Nádchovník
Foto: Shutterstock

Prírodný repelent

To, čo nám vonia, nemusí vždy voňať aj hmyzu. Z nádchovníka si môžete veru veľmi jednoducho vyrobiť účinný repelent.

Dve hrste lístkov zalejeme pol litrom vriacej vody a necháme lúhovať do druhého dňa. Zmes precedíme, pridáme lyžicu vínneho octu, premiešame a prelejeme do rozprašovača. Držíme v chladničke.

Masť z nádchovníka

Budeme potrebovať

  • 200g bravčovej masti, alebo kokosového tuku
  • 30 lístkov nádchovníka

Postup

Tuk (alebo masť) zohrejeme vo vodnom kúpeli a pridáme do neho polámané listy nádchovníka. Zmes opäť dáme nad najmenší oheň a necháme pomaly zohrievať a lúhovať približne dve a pol hodiny, občas premiešame. Nezabúdame na dolievanie vody do vodného kúpeľa.

Potom zmes necháme vychladnúť, vychladnutú odložíme do chladničky a na druhý deň proces so zahrievaním zopakujeme. Zmes opäť necháme mierne vychladnúť a teplú cez sitko prelejeme do pripravených nádobiek. Používame ju na potieranie priedušiek pri dýchacích problémoch.

Galéria k článku

Text: Mgr. Zuzana Mišotová, redakcia
Foto: Mgr. Zuzana Mišotová, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?