Posledná šanca nasušiť zásoby, bylinky idú do finále

  • 10.09.2018

September je posledný mesiac, kedy je väčšina bežných byliniek v dobrej kondícii na zber. Ak ste si doteraz nenarobili zásoby na usmoklené a chladné mesiace, ešte to stíhate. Pozrite si tipy na byliny z lúk a záhrad, ktoré určite využijete a ešte ich stíhate nazbierať aj nasušiť. 

Posledná šanca nasušiť zásoby, bylinky idú do finále

Medovka lekárska

Jemne sladkasto-citrónová klasika. Čaj z nej najmä na upokojenie či dobrú náladu. Dobrý aj keď sa treba sústrediť napríklad na učenie. Neuškodí pri nádchach, prečistí pečeň, dokonca aj pleť. Bylinka bez nejakých vedľajších účinkov, vhodná aj na častejšie pitie. Ak si tú svoju pravidelne striháte a zrežete, keď ide do kvetu, mohli by ste mať aktuálne nanovo vyhnané mladé výhonky, ideálne na zber.

Medovka lekárska
Medovka lekárska

Mäta (akékoľvek druhy)

Vo voľnej prírode už bude zrejme za zenitom, ale v záhradách sa iste nájde. Univerzálna chutná bylinka, ktorá spríjemní takmer akúkoľvek liečivú zmes, ktorá by inak nemala možno takú výbornú chuť. Mäta je rovnako vhodná aj na častejšie pitie, nielen v čase choroby. Ako liečivka pôsobí protizápalovo, pomáha pri tráviacich ťažkostiach, prináša úľavu pri chorobách dýchacích ciest.

Mäta
Mäta


Mäta na sušenie

Šalvia lekárska

Šalvia patrí medzi obľúbené známe bylinkové čaje. Neodporúčam ju piť každodenne. Je veľmi silná a má aj veľmi efektívne účinky najmä keď sa pije, prípadne kloktá, práve vtedy, keď je potrebná. Zaškriabe vás v hrdle? Vypiť vlažný šalviový čaj alebo vykloktať silnejší odvar. Alebo aj aj. A pritom oboje s mierou. Stačia 2-3 šálky za deň, viac určite nie. Spomínam si na výške, keď na mňa takto číhala angína, vypila som asi 10 šálok za jediný deň, bolo mi príšerne. Hrdlo bolo najmenej, čo ma trápilo. Šalviu pridávam do zmesí proti kašľu. Pomáha aj pri nadúvaní.

Šalvia lekárska
Šalvia lekárska

Skorocel kopijovitý

Všestranná bylinka, ktorá v sušenej podobe pomáha najmä pri kašli. Čaj nechutí nijako špeciálne, je takpovediac nevtieravý. Napriek tomu sa oplatí mať ho v zásobe a podávať od prvého zakašľania. Aktuálne som nazbierala na kosených plochách krásne čerstvé lístky.

Skorocel

Ale ukážem vám aj ako dopadol sirup.

Skorocelový sirup

Listy naložené s cukrom a zakopané do zeme. Po takmer 2 mesiacoch som fľašu vykopala a scedila tmavý sirup.

Skorocelový sirup

Vyšiel silný ako šľak, hustý skoro ako med. Dávkovanie bude decentné, po jednej kávovej lyžičke ráno, na obed a večer.

Skorocelový sirup

Žihľava dvojdomá

Nazbierať sa dá od jari naozaj až do septembra. Vždy platí, že sa zbierajú len vršky mladých nezakvitnutých výhonkov.

Žihľava

Zaliať sa dá čerstvá ale samozrejme aj sušená ako bylinkový čaj. Nie je to bylinka na každodenné pitie. Buď sa dá absolvovať žihľavová očistná kúra, ktorá však nemôže presiahnuť tri týždne, alebo len sporadicky. Využíva sa ale aj zvonka, na vlasy pri vypadávaní, bolestiach kĺbov a svalov do kúpeľa so silným (12 hodín) výluhom. Ak vám ostane, dá sa použiť na jar na prípravu postreku proti voškám.

Žihľava

Palina

Stále sa ešte dajú nazbierať a nasušiť rôzne druhy palín. Ja mám v záhrade tú modernú „kolovú“. Botanicky Palina arbotanová. Nasušená ako korenina alebo čaj, keď treba uľaviť žalúdočným ťažkostiam, napríklad po ťažšie stráviteľnom jedle. Netreba jej veľa, je na príležitostné pitie a korenenie.

Palina
Palina

Myší chvost obyčajný

Typická bylinka hádam všetkých lúk. Nože si z nej trošku nazbierajte. Využijete aj do čaju aj zvonku. Na výplachy pri zápaloch ďasien napríklad, či na ťažko hojace rany. V čaji najmä pri tráviacich ťažkostiach. Nie je vhodný na pravidelné pitie, len s mierou.

Myší chvost
Myší chvost

Pamajorán obyčajný

Dlho som váhala, či ho spomeniem v tomto článku alebo nie, keďže je už na 99% územia SR odkvitnutý. A potom som šla s deťmi na výlet na Trangošku do Nízkych Tatier a tam umelo nasadený vo vyvýšenom záhone ešte krásne kvitol. Naše slovenské oregano! Je to vyslovene letná bylinka, ale možno sa nájdu ešte oblasti, kde sa nájde v plnom kvete, najmä v studenších dolinách alebo máte niekde neskôr siaty na záhrade.

Pamajorán
Pamajorán

Patrí k príjemným bylinkám, ktoré sa hodia aj na častejšie pitie. Podobne ako mäta dotvorí chuť v liečivých zmesiach, ešte aj krásne vyzerá, keď ho zalejete. Sám o sebe je účinkami tak praktický, takže kebyže mi niekto dovolil nasušiť len jedinú bylinku, bude to pamajorán. (Ale som rada, že mi nikto nedáva takéto podmienky 🙂 ) Pomáha pri nachladnutí, upchatých dutinách, mierni suchý kašeľ, uvoľňuje kŕče, zlepšuje trávenie. Tiež patrí k bylinkám, ktoré vedia zdvihnúť náladu, český názov to vystihuje – u nich je pamajorán dobromysl.

Pamajorán

Ako sušiť a skladovať

Dva najčastejšie spôsoby ako nainštalovať bylinky na sušenie je rozloženie v tenkej vrstve alebo zviazať viazaničky a zavesiť dole hlavou (tie ktoré sa dajú zbierať ako celá vňať na byľke).

Bylinky

Pri sušení jednotlivých lístkov odpadá robota pri uskladňovaní, skrátka sa po dosušení nasypú do nádoby. Pri sušení vo viazaničkách sa ukladajú buď celé viazaničky, ale na to zrejme dnes už nieto priestorov, alebo sa sušina nadrobí.

Nie je jeden jediný spôsob ako správne skladovať bylinky. Môžu to byť plechovičky, sklené poháre, látkové vrecúška, papierové vrecúška. Podstatné je uchovať bylinky v suchu a tme. Moja stará mama mala bylinky vo veľkých otvorených vreckách v studenej tmavej špajze, ale také špajzy už bežné domy a byty nemajú.

Čo nás ešte čaká

Z veľmi užitočných liečivých krov už lákajú určite aj šípky a trnky, ale tie ešte majú čas.

Šípky

Na sušenie nemusia prejsť mrazmi, dokonca teda by ani veľmi nemuseli. Šípky sušíme tvrdé a trnky tiež, vydržia ešte na kríkoch dozrievajúc určite aj do októbra.

Trnky

 

Text a foto: Martina Töröková

Diskusie na tému článku