Pálivé papriky ukrývajú množstvo prekvapivých faktov. Sú fascinujúce nielen ako ingrediencia v kuchyni, ale aj pre svoje zdravotné účinky.

1. Najväčšia koncentrácia kapsaicínu
Hoci sa hovorí, že v paprike sú najpálivejšie semená, nie je to celkom presné? Najväčšia koncentrácia kapsaicínu, ktorý zodpovedá za pálivosť papriky, sa nachádza v „placente“, bielej pletivovej časti, ktorá drží semená. Na zníženie pálivosti je však tak či onak najlepšie zamerať sa na odstránenie semien aj s ich jemným „obalom“.
2. Najmenej pálivá časť papriky
Výrok, že konček plodu je najmenej pálivý, nie je úplne univerzálny. V končeku plodu sa nenachádzajú semená s obalom, tie sú v časti papriky blízko pri stopke, takže to zvyčajne platí, ale v niektorých odrodách môže byť pálivosť rovnomerne rozložená v celej paprike.
3. Nástup štipľavosti
Pri pálivých paprikách z druhu paprika ročná (Capsicum annuum) je nástup štipľavosti väčšinou rýchly a ostrý, čo je typické pre kapsaicín, pričom si papriky stále zachovávajú svoju charakteristickú chuť. Nástup štipľavosti dihydrokapsaicínu, ktorý je typický pre čínsku papriku, je pomalší a štipľavosť dokáže držať dlhšie. Chuť týchto paprík je tiež iná – niektorí ľudia ju dokonca opisujú ako „plastovú“ či „plechovú“. Spolu však vytvárajú synergický efekt, čím sa zvyšuje celková štipľavosť papriky.
4. Kapsaicín proti únave
Kapsaicín sa využíva aj do masážnych hrejivých krémov a náplastí, ktoré pomáhajú pri svalovej stuhnutosti či únave.
Text: Ing. Monika Felixová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Dobry den,chcel by som sa spytat či by ste mi vedeli poradi.Na paprike sa mi rob…