8 aromatických byliniek, ktoré svojou vôňou spestria jedálny lístok

Ako pestovať kôpor, estragón či bobkový list? Zoznámte sa s aromatickými bylinkami a ozvláštnite si nielen záhon, ale aj jedálniček.

Pažítka, kôpor, petržlenová vňať

Bobkový list

Zelené aromatické listy, čerstvé i sušené, sa používajú do omáčok, bielych polievok, pri varení do strukovín. Atraktívny vždyzelený stromček u nás nie je mrazuvzdorný.

Pestovanie

Bobkový list je drevina. Nové rastliny získame kúpou sadenice alebo z odrezkov. Pestujeme ho vonku v kvetináči naplnenom ľahkou pôdou na slnečnom a chránenom mieste. Ako rastie, presádzame ho do väčšieho. Na zimu ho preložíme do chladnej a svetlej miestnosti, kde nemrzne. Rastlinu môžeme aj tvarovať, napríklad ako krík, malý stromček alebo tak, aby mala guľovitú korunu. Zalievame stredne, podľa potreby. Koreňový bal nesmie byť trvalo premáčaný.

Bobkový list

Druh

Bobkový list (Laurus nobilis) – má tmavozelené pevné listy. Vo svojej domovine dorastá až do 8 m.

Množenie

Množíme ho pomocou vrcholových odrezkov na jar alebo na jeseň. Odrezok má mať 3 – 6 listov, jeden až dva spodné odlomíme, ostatné skrátime na polovicu. Spodnú časť ošetríme koreňovým stimulátorom a zapichneme do substrátu. Udržiavame vlhké. Zakorenenie môže trvať niekoľko týždňov.

Pažítka

Pažítka je jemnejšou alternatívou jarnej vňaťovej cibuľky, navyše, dá sa zberať aj počas roka. Pridávame ju do šalátov, nátierok a jemne nasekanú do polievok.

Pažítka na krájacej doske

Pestovanie

Semená vysievame na jar na záhon. Ak je porast prihustý, po vzídení ho môžeme pretrhať. Vytvoria sa trsy, o ktoré sa môžeme podeliť s priateľmi. Dobre sa jej darí na slnečnom stanovišti alebo v svetlom tieni a úspešne sa dá pestovať aj v kvetináčoch, no nie každá rastlina ocení jej prítomnosť. Čím viac ju striháme, tým viac rastú nové výhonky. Listy sušíme aj mrazíme. Ponechané kvety, atraktívne pre nás aj pre včely, sú tiež jedlé.

Odrody

  • Cesnak pažítkový (Allium schoenoprasum) – mrazuvzdornosť do -40 ⁰C, ružovofialové súkvetia, výška: 30 cm
    Odrody
  • Corsicam White – biele kvety, výška: 20 cm
  • Rising star – ružové kvety, výška: 25 – 30 cm

Koriander

Listy používame do šalátov, ázijskej kuchyne, ale i na ozdobu. Čerstvé semená majú pikantnú pomarančovú chuť, ktorá sa ľahkým opražením lepšie uvoľní.

Koriander

Pestovanie

Tejto letničke doprajeme priepustnú pôdu a slnečné stanovište. Aby bolo čerstvých lístkov počas sezóny dostatok, vysievame ho od marca do septembra v mesačných intervaloch. Ak chceme získať semená, rastliny vyjednotíme na vzdialenosť 30 cm. Necháme ich dozrieť na rastline a pozberáme.

Odrody

  • Koriander siaty (Coriandrum sativum) – má delené listy, biele kvety, výška: 60 cm
    Odrody
  • Confetti – lístky pripomínajú mrkvu, výška: 60 cm
  • Caribe – širšie lístky, vhodná pre pestovanie aj v kvetináčoch, výška: 60 cm
  • Calypso – je odolná voči vybiehaniu do kvetu, nenáročná, pestovanie na záhone aj v kvetináči, výška: 60 cm
  • Hrubčický – lístky má podobné mrkve

Kôpor

Jednoročný kôpor má jemné lístky a žlté kvety. Jeho mierne anízová chuť je veľmi obľúbená v škandinávskej kuchyni.

Kytička kôpru na stole, kôprové semienka

Pestovanie

Samozrejme aj v tej našej, kôprová omáčka, uhorkové šaláty a zavárané uhorky, tam hrá práve kôpor dôležitú úlohu. Vyžaduje výživnú pôdu a slnečné stanovište. Stonky sú krehké, preto ho pestujeme na záveternom mieste. Vysievame ho do riadku v mesačných intervaloch a jednotíme na 10 – 15 cm od seba. Ak ho necháme dozrieť a vysemeniť, sám sa v záhradke rozmnoží. Pre podporu listov odštipujeme kvetné úbory. Keďže do zaváraných uhoriek sa používajú celé polo dozreté okolíky, na niekoľkých rastlinách kvety ponecháme. Polodozreté súkvetia sú krásne aj v lúčnych kyticiach.

Odrody

  • Kôpor voňavý (Anethum graveolens) – jemné lístky, vysoká rastlina, výška: 1,5 m
    Odrody
  • Moravan – intenzívne rastúca, modrozelené listy, výška: cca 1 m
  • Tetra – výnosná, robustná odroda so silnými stonkami výška: 1 – 1,5 m
  • Hanák – vhodná pre rýchlenie aj poľné pestovanie, výška 0,8 – 1 m

Oregano

Voňavá, krásne kvitnúca trvalka s botanickým názvom pamajorán obyčajný je často používaná v talianskych jedlách, pizzu nevynímajúc.

Oregano

Pestovanie

Rastie spoľahlivo v záhone aj v kvetináčoch. Kúpime si hotovú sadenicu alebo si ho dopestujeme zo semena. Predpestujeme ho v interiéri, kde ho skoro na jar vysievame do kvetináčov. Von ho vysadíme až po májových mrazoch. V ďalších rokoch je mrazuvzdorný. Má rád priepustnú a výživnú pôdu a slnečné stanovište. Uplatní sa aj medzi trvalkami v zmiešanom záhone. Jeho kvety sú veľkým lákadlom pre hmyz a včely.

Odrody

  • Oregano (Origanum vulgare) – má tmavozelené, jemne chĺpkaté lístky a bledofialové kvety, výška: 45 cm
  • Album – snehobiele kvety, kompaktný rast, výška: 30 – 40 cm
  • Aureum – trpasličí rast, žlté lístky, výška: 10 – 20 cm
  • Diabolo – nízky až plazivý rast, výška: 30 cm
  • Compactum – kríčkovitý vzrast, výška:  20 cm
  • Ingolstadt – biele kvety, výška 30 cm

Petržlen

Známa je hladká a kučeravá forma listov, pričom hladká je viac aromatická. Nasekanú vňať používame najmä do polievok, nátierok a ako ozdobu na jedlá.

Kučeravý petržlen

Pestovanie

Vysievame ho priamo na záhon v marci, apríli, do výživnej, ľahšej pôdy. Vyžaduje vlhkú pôdu. V prvom roku tvorí rastlina listy, v druhom prináša kvety a semená a odumiera. Pre pestovanie vňate ho môžeme vysievať hocikedy počas roka do kvetináčov a pestovať na okennom parapete.

Odrody

  • Petržlen (Petroselinum crispum) sa pestuje ako koreňová zelenina, jeho lístky využívame v kuchyni. Vňaťové odrody sa pestujú primárne pre vňať, koreň majú zvyčajne malý.
  • Kudrlinka – má veľmi kučeravé lístky, výška: 25 cm
  • Fest – má hladké listy s intenzívnou arómou, výsevy aj do kvetináčov, výška: 25 cm
  • Afrodite – má kučeravé lístky, výška: 25 cm

Štiav

Kyslasté listy tejto krátkovekej trvalky sa uplatnia ako príchuť do šalátov, v šťaveľovej polievke, ale aj na mäso, najmä na bravčové a na ryby.

Štiav

Pestovanie

Šťaveľ rastie prakticky v každej pôde, na slnku alebo v polotieni. Vysievame ho na jar do riadka alebo zakúpime mladé sadenice a pestujeme ich ako trsy. Keď začnú trsy slabnúť, čo môže byť približne po troch rokoch, vymeníme ich za novú rastlinu. Súkvetia sú vhodné do lúčnych kytíc.

Poznámka

Štiav nekonzumujeme vo veľkom množstve pre vyšší obsah kyseliny šťaveľovej, ktorá môže mať negatívne účinky na ľadviny.

Odrody

  • Štiav kyslý (Rumex acetosa) – má zelené listy, výška: 20 cm
    Odrody
  • Red stripe – pôsobí aj okrasne, má červené žilkovanie, výška: 20 cm

Estragón

Estragónové lístky s anízovou príchuťou používame napríklad do omáčok, šalátových dresingov, vajíčkových, rybích a kuracích jedál.

Estragón

Pestovanie

Sadenice kúpené na jar vysadíme na slnečné, dobre priepustné miesto, kde získajú najlepšiu chuť. Ak chceme používať jeho listy, stonky s násadou kvetov odstrihávame. Listy sušíme alebo vložíme do octu pre zmenu jeho arómy.

Odrody

  • Palina dračia alebo francúzsky estragón (Artemisia dracunculus) má dlhé, úzke, zelené lístky s intenzívnou arómou, výška: 90 cm
  • Senior – pravý francúzsky estragón, zelené listy aj kvety, výška: 80 – 120 cm
  • Silver Queen – má sivé listy a biele kvety, výška: 70 cm
  • Coca Cola – má žltozelené listy a kvet, vôňa pripomína rovnomenný nápoj, výška: 100 cm

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Komentáre

    Pridaj príspevok

    avatar