Záhradná lekáreň: 6 rastlín, ktoré posilnia imunitu

  • 07.09.2020

S príchodom jesene neraz dostane zabrať aj naša imunita. Priamo vo vašej záhrade však možno rastú lieky na jej posilnenie. Prezradíme vám, ktoré to sú a ako ich využiť pre svoje zdravie.

Záhradná lekáreň: 6 rastlín, ktoré posilnia imunitu

Arónia čiernoplodá (Aronia melanocarpa)

Arónia sa stala akýmsi hitom posledných rokov. Má veľa zdravotných benefitov, a čo je tiež dôležité, vyníma sa výborne v záhradách rôznych štýlov. Na jar prekvapí bielymi súkvetiami, cez leto čiernymi plodmi a na jeseň veľmi intenzívnymi farbami v odtieňoch žltej, oranžovej a červenej. Na pestovanie je to nenáročný ker, vysoký cca 2 až 2,5 m a široký 1,5 až 2 m. Existujú aj kultivary šľachtené práve na pestovanie pre plody, napríklad Nero, Viking.

Plody sa konzumujú čerstvé aj sušené, dajú sa kombinovať s rôznym iným ovocím. Samostatne alebo v zmesi sa z nich spracovávajú šťavy, sirupy, mušty, vína, likéry, kompóty, džemy, marmelády a smoothie. Arónia má antiseptické a antibiotické účinky a celkovo posilňuje imunitný systém. Môže sa konzumovať aj denne v podobe 1 dl biošťavy lisovanej za studena.

Vhodná aj pri: znižuje vysoký krvný tlak, reguluje hladinu cholesterolu, zmierňuje migrény, podporuje funkciu štítnej žľazy, pomáha pri liečbe reumatických ochorení, zmierňuje a lieči chudokrvnosť.

Arónia

Výsadba: III, IV IX, X
Zber podľa odrody: VII, VIII, IX

Kompót z arónie

2 kg plodov arónie namočíme aj so stopkami na noc do vody, ráno precedíme, plody otrháme. Povaríme spolu s cca 2 dl vody 15 minút. Pridáme 1 kg cukru a varíme ďalších desať minút. Naplníme poháre, vrch poprášime kyselinou sorbovou (prostriedok na zaváranie) a uzavrieme.

Chren domáci (Armoracia rusticana)

Hovorí sa mu tiež „kuchynský penicilín“ alebo „záhradné antibiotikum“ (účinkujúce i preventívne). Je to vynikajúce korenie. Ľahko sa množí koreňovými odrezkami, najlepšie na jar alebo na jeseň. Má tendenciu sa v záhrade sám šíriť, ale zberom ho regulujeme. Nájdeme mu nenápadné miesto v polotieni, kde ho môžeme s výnimkou zberu nechať celkom bez povšimnutia. Je typický veľkým trsom tmavozelených listov. Pri pravidelnom užívaní chrenu zaradíme pauzy.

Vhodný aj pri: má antibakteriálne, antivirózne a protirakovinové účinky, z dýchacích ciest uvoľňuje hlieny, pôsobí močopudne, pomáha pri trávení, zlepšuje chuť do jedla.

Chren domáci

Výsev semien: II, III
Výsadba: III, IV, V, IX, X
Zber koreňa: VIII, IX, X

Chren s mrkvou

Koreň mrkvy a chrenu umyjeme, olúpene, nastrúhane na drobno. Zmiešame v pomere, aký nám vyhovuje, čím viac chrenu, tým je zmes ostrejšia a naopak. Natlačíme do zaváraninového pohára a zalejeme jemnou octovou zálievkou. Uchovávame v chladničke. Pozor, čím viac mrkvy, tým je menšia trvanlivosť. Pridávame po lyžičkách do ľubovoľných šalátov, k slaným raňajkám, k mäsu, pričom ho môžeme zmiešať so syrokrémom alebo majonézu. Užívame najmä ako prevenciu proti infekčným chorobám počas prechodných období a zimy.

Chrenový sirup proti kašľu

5 cm čerstvého koreňa najemno postrúhame, pridáme dvojnásobné množstvo tekutejšieho medu, necháme cez noc lúhovať, scedíme cez tenkú gázu. Proti kašľu a nachladnutiu užívame 3-krát denne 0,5 až 1 lyžičku asi 7 dní.

Červená repa – cvikla (Beta vulgaris)

Zvyčajne ju pestujeme ako koreňovú zeleninu vhodnú na zimné uskladnenie, z ktorej vyrábame priebežne varené šaláty. Výborná je i sterilizovaná v sladkokyslom náleve, prípadne ako upečená, osolená a ochutená bylinkami a cesnakom skvelo nahradí prílohy k mäsu. Nesmie chýbať ani pri varení boršču. Jej dobrá povesť, čo sa zdravotných účinkov týka, je vychýrená, dokonca aj pri najvážnejších ochoreniach. I každý zdravý človek by ju mal často zaraďovať do jedálnička. Konzumácia červenej repy farbí moč, s tým pri konzumácii počítame a nezľakneme sa, že sme chorí.

Vhodná aj pri: znižuje krvný tlak, upravuje trávenie, dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom, má pozitívny vplyv na zrak.

Červená repa, cvikla

Výsev semien: IV, V, VI, VII
Zber koreňov:
VIII, IX, X

Liečebné smoothie

Umyjeme, olúpeme a rozmixujeme koreň cvikly, mrkvy, môžeme pridať aj jabĺčko a pár kvapiek čerstvého citróna alebo limetky. Pijeme denne nalačno a ešte jeden pohár poobede dva až tri týždne, potom zaradíme pauzu.

Cvikla s chrenom

Umyjeme, olúpeme a nastrúhame nadrobno cviklu a chren. Čím viac chrenu, tým bude chuť ostrejšia a naopak. Zalejeme jemným octovým nálevom, ochutíme, sterilizujeme. Podávame k rôznym jedlám.

Baza čierna (Sambucus nigra)

Náš pôvodný bežný ker pestuje v záhrade málokto. Je ale taký všestranný, čo sa spracovania kvetov a plodov týka, že sa vyplatí vybrať preň miesto napríklad na konci záhrady, kde môže zakrývať pohľad na kompostovisko. Istou nevýhodou je, že sa ľahko šíri semenami, preto budeme musieť každú jar povytrhávať jeho mladé sadenice. Dôležité je vedieť, že plody nekonzumujeme surové, obsahujú termolabilný jed, spôsobujúci nevoľnosti a hnačky. Aby sa bezpečne rozložil, varíme ich 20 minút.

Vhodná aj pri: Čaj zo sušených kvetov pijeme pri nachladnutiach, znižuje horúčku a zvyšuje potenie, na liečebné účely sa pripravujú liehové extrakty, tinktúry aj sirupy, pôsobia močopudne, protizápalovo aj proti neuralgiám.

Kvitnúca baza čierna

Výsev semien: VIII, IX
Zber kvetov: V
Zber plodov: VIII

Povzbudzujúci bazový likér

1 kg čiernej bazy, 500 g kryštálového cukru, 1 l vody, 2 lyžičky mletej kávy, 2 vanilkové cukry, 0,5 l rumu. Dozreté plody umyjeme, oberieme od stopiek, pozor veľmi farbia. Dáme do vody a varíme cca 10 minút. Prepasírujeme. Pridáme kávu pomletú v mlynčeku, cukor a varíme ďalších cca 15 minút. Precedíme, pridáme rum a nalejeme do fliaš. Užívame malý štamperlík večer počas prechodného obdobia alebo podľa potreby.

Pŕhľava (žihľava) dvojdomá (Urtica dioica)

Ako sa ľudovo hovorí, žihľava „čistí krv“, čiže pôsobí prečisťujúco na celé telo. Hoci rastie všelikde, oplatí sa mať nejaký ten trs aj v kúte vlastnej záhrady. Skoro na jar zberáme mladé listy do polievok a prívarkov, neskôr sušíme mladú vňať a listy na zimné obdobie. Vňať však využijeme v záhrade aj pri výrobe hnojivých výluhov. V kvalitných pôdach sa zvykne rýchlo šíriť, preto jej vyberieme radšej miesto s horšou pôdou. Ak sa liečime žihľavou, po troch týždňoch pravidelného užívania si urobíme aspoň týždňovú pauzu.

Vhodná aj pri: používa sa aj pri chorobách močových a dýchacích orgánov, pri cukrovke, olistená pŕhlivá stonka slúži na šľahanie pri bolestiach kĺbov, oplachovanie vlasov odvarom podporuje ich rast, žihľava lieči anémiu.

Žihľava

Výsev: III, IV VIII, IX
Zber vňate: III, IV, V, VI, VII, VIII, IX

Žihľavový sirup na bežné dni

Do nádoby vložíme približne 40 vrcholcov žihľavy, opláchnutých a trochu nasekaných, ďalej 6 nakrájaných a dobre umytých biocitrónov. Zalejeme 3 l vychladnutej prevarenej vody, necháme lúhovať do ďalšieho dňa. Scedíme, vyžmýkame. Pridáme cca 1 kg cukru, prevaríme, nalejeme do fliaš a sterilizujeme.

Cesnak kuchynský (Allium sativum)

Cesnak pestuje asi väčšina záhradkárov a dá sa povedať, že všetci vieme, aký je zdravý. Mnohí ho radi dajú surový k raňajkám. Ak tak nemôžeme robiť denne pre jeho pach, je to dobrým zvykom aspoň cez víkend. Má silné antimikrobiálne a antivírusové účinky a môže sa užívať aj dlhodobo. Môžeme si z neho pripraviť aj domáce tinktúry.

Vhodný aj pri: znižuje vysoký krvný tlak, pomáha pri arterioskleróze, priaznivo vplýva na močové, tráviace aj dýchacie ústrojenstvo.

Cesnak

Výsadba jarný: III, IV
Zber jarný: VII, VIII
Výsadba jesenný: X, XI
Zber jesenný: VII

Domáca cesnaková „pasta“ na imunitu

20 strúčikov cesnaku, pridáme 2 citróny v biokvalite, asi 5 cm dlhý zázvor. Olúpeme, nakrájame nadrobno a rozmixujeme spolu s 5 lyžicami medu. Skladujeme v chladničke, užívame malú lyžičku každý deň.

Červené víno s cesnakom

Posilňuje imunitu, zvyšuje chuť do jedla. 12 strúčikov cesnaku rozkrojených na 4 časti vysypeme do fľaše so 750 ml červeného vína. Zatvoríme, necháme odstáť 2 týždne, denne premiešavame. Ako liek užívame mesiac čajovú lyžičku cca 5 minút pred jedlom.

 

 

Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?