Bez nich nie sú Vianoce Vianocami

  • 14.12.2017

Zima prináša mráz a sneh, ale aj vianočné sviatky strávené v rodinnom kruhu. Spríjemniť nám ich dokážu aj mnohé rastliny – svojím nevšedným vzhľadom, neodolateľnou vôňou či chuťou plodov a semien. Viete, ktoré to sú?

Ohnivý prýštec

Prýštec

Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc a hlavne vianočnej výzdoby je prýštec najkrajší (Euphorbia pulcherrima), nazývaný aj vianočná hviezda alebo ruža. Intenzívne sfarbenie však neprinášajú kvety, ale listene, ktoré ich obklopujú. Tradične sú červenej farby, no dostupné sú aj iné farebné variácie. Listene môžu byť krémové, žlté, lososové, ružové, biele, ale aj škvrnité. Prýštec dobre znáša izbovú teplotu, ale nevhodné svetelné podmienky či suchý vzduch spôsobujú, že zo spodnej časti začnú listy opadávať.

Vedeli ste, že…

… prýštec obsahuje látky dráždiace pokožku a sliznicu? Pri manipulácii s rastlinou musíme byť preto opatrní.

Pravý škoricovník

Škorica

Poznáte škoricu a jej korenistú chuť? Samotná škorica je očistená sušená mladá vnútorná kôra. Získava sa z druhov stromov, ktoré patria do rodu škoricovník. Dvojročné semenáče škoricovníka cejlónského (Cinnamomum zeylanicum) rastúce v hustých trsoch majú výhonky hrubé asi ako palec a tie sa počas obdobia dažďov zrezávajú. Z nich sa za čerstva odlupuje kôra tenká ako papier. Ručne sa zroluje na meter dlhý zvitok a potom sa v tieni suší. Cejlónska škorica je produkovaná na Srí Lanke, v Indii, na Madagaskare, v Brazílii a Karibiku, kým škorica cassia sa produkuje hlavne v Číne, vo Vietname a v Indonézii.

Vedeli ste, že…


… škorica zvyšuje chuť do jedla, osviežuje a podporuje trávenie? Zároveň má aj liečivé účinky, znižuje poruchy dýchania a už v stredoveku bola po čiernom korení najpopulárnejšou koreninou na svete.

Ozdobný muškátovník

Muškátový oriešok

Muškátovník pravý (Myristica fragrans) je vždyzelený listnatý tropický strom vysoký vyše 10 m. Má rozložitú kužeľovitú korunu, zelenosivú kôru a kožovité listy. Plodom je guľovitá bobuľa, ktorá má v sebe jedno semeno – muškátový orech. Mäsitý miešok, ktorý obaľuje oriešok, je známy ako „muškátový kvet“. Celý strom je silno aromatický. Vysušený muškátový orech sa používa na dochucovanie jedál, pričom podporuje chuť do jedla a zaistí dobré trávenie po sviatočnej večeri.

Vedeli ste, že…

… muškátový orech patrí medzi najpoužívanejšie prírodné afrodiziaká? Stačí ho prisypať do jedla určeného na romantickú večeru a tú si vychutnávať spolu s partnerom či partnerkou.

Voňavá borovica

Borovica

Za tradičný vianočný stromček sa pokladá borovica čierna (Pinus nigra). Je charakteristická hrubšími ihlicami s dĺžkou minimálne 10 cm a nerozpadavými šiškami s hrubými semennými šupinami. Pestuje sa do výšky 3 m. Vo vyhriatej miestnosti ihličie dlho neopadá, vydrží približne štyri až päť týždňov. Omamná vôňa tohto stromu sa počas sviatkov postupne uvoľňuje do miestnosti a spríjemňuje atmosféru.

Vedeli ste, že…

… borovica čierna sa pôvodne vyskytovala hlavne v oblastiach od južnej Európy cez Rakúsko až po južné Karpaty? V strednej a severnej Európe je umelo vysádzaná.

Hviezdny anízovec

Anízovec

Anízovec pravý (Illicium verum) je tropický vždyzelený strom z čeľade magnóliovitých, pochádzajúci z južnej Číny, prípadne severného Vietnamu. Nepoznáte ho? Ale zaručene viete, čo je badián alebo hviezdicový aníz či čínsky aníz. Sušené aromatické súplodie stromu anízovca pravého má tvar hviezdice a vôňou pripomína aníz. Používa sa ako korenie do sladkého pečiva, kompótov, lekváru, prípadne na výrobu badiánovej silice.

Vedeli ste, že…

… do Európy sa badián dostal z Filipín v roku 1588? S jeho liečivými účinkami prekonáme žalúdočné kŕče, reumatizmus, kašeľ, ale aj plachosť, či dokonca strach z ľudí!

 

Text: Lucia F. Valkovičová 
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu